Google Arama Motoru Kurucuları

Haziran 28, 2017 -

Garajdan Googleplex'e Giden Bir Hikaye

Google Nasıl Kuruldu ? ve Google ın İlk Adı Neydi ?

Google'ın hikayesi 1995'te Stanford Üniversitesi'nde başladı. Larry Page, lisansüstü eğitim için Stanford'a gitmeyi düşünüyordu ve o sırada orada okuyan Sergey Brin, Larry'e etrafı göstermekle görevlendirilmişti. Bazı söylentilere göre, ilk karşılaşmalarında neredeyse hiçbir konuda anlaşamamışlardı, ancak sonraki yılda bir ortaklık kurdular. Öğrenci yurdundaki odalarından çalışarak, bağlantılar aracılığıyla World Wide Web'deki bağımsız sayfaların önem derecesini belirleyen bir arama motoru tasarladılar. Bu arama motorunu Backrub olarak adlandırdılar.

Google Adının Anlamı Nedir ?

Kısa süre sonra, Backrub (neyse ki) adını Google olarak değiştirdiler. Google adının anlamını bilmeyenler için, 1 rakamı ve ardından gelen 100 tane sıfıra ilişkin matematiksel ifadenin biraz oynanmasıyla ortaya çıkan bir adtır; Larry ile Sergey'in, "dünyadaki bilgileri düzenlemek ve bu bilgilere tüm insanların erişebilmesini, ve bilgilerin tüm insanlar için yararlı olmasını sağlamak" misyonunu uygun bir şekilde yansıtma ana hedefi üzerine kurulmuş bir sistem olarak Google ı adlandırabilirsiniz.

Google ın Yükselişe Geçişi

Birkaç yıl sonra, Google akademik topluluğun dışında, aynı zamanda Silikon Vadisi'ndeki yatırımcılarında gözünden kaçmadı. Ağustos 1998'de, Sun'ın kurucu ortağı Andy Bechtolsheim, Larry ve Sergey'e 100.000 ABD doları tutarında destek olma kararı aldı ve Google Inc. resmi olarak doğmuş bu tarihte kurulmuş oldu. Bu yatırımla, ekip öğrenci yurtlarından ilk ofislerine yani Susan Wojcicki'nin (16. çalışan ve YouTube'un şu andaki CEO'su) sahibi olduğu, Kaliforniya Menlo Park banliyösündeki bir garaja hızlı geçiş yaptı :) Resimdeki ofise dikkat edin,

Hantal masaüstü bilgisayarlar, bir masa tenisi masası ve açık mavi bir halı, ilk günlerin gece geç çalışma saatlerinin arkaplanını oluşturmuştu. Google ofislerinde renkliliğe önem verme ilk günlerde belli olmuş diyebiliriz :)

Google ın kurulduğu ilk dönemlerde bile, her şey geleneksel olmaktan çok çok uzaktı:)

Google'ın ilk sunucusu Lego'dan yapılmıştı, 1998'de hazırlanan ve logodaki bir çöp adamla site ziyaretçilerine, tüm ekibin işten kaçıp Burning Man Festivali'nde eğlendiğini duyuran ilk “Doodle”a kadar her adım sanki bilinçli şekilde bu yönde atılmaktaydı.

Google Nereye İlerliyor ?

İzleyen yıllarda şirket hızlave hızla epeyce büyüdü. Yeni mühendisler işe alınarak işin boyutunu değiştirdiler, iyi bir satış ekibi oluşturuldu ve şirketin ilk köpeği de bu arada Google ekibine katılmış oldu. Google artık garaja sığmıyordu ve iyi bir kararla, Kaliforniya Mountain View'da bulunan şu anki merkezi “Googleplex” e taşındılar. İşleri farklı bir şekilde yapma gayreti böylesine büyük bir başarının hayata geçmesini sağladı.

Google ı Google yapan konu için sürekli olarak daha iyi yanıtları arama düşüncesi, her şeyin merkezinde yer almaya devam etmektedir. Bugün 50 farklı ülkede 60.000'den fazla çalışanıyla Google, YouTube ve Android'den Smartbox'a ve elbette Google Arama'ya kadar, dünyanın her yerinden milyarlarca kişinin kullandığı yüzlerce ürünü geliştirmektedir. Bu başarı hikayesini şu şekilde dile getiren Google "Lego sunuculardan kurtulup birkaç tane daha şirket köpeği almış olsak da, herkes için teknoloji oluşturma tutkumuz yurt odasından garaja ve bugüne kadar hep bizimle kaldı."

Müthiş arama sonuçları için teşekkürler Google..

Etiketler
  • Google Adwords
  • Haberler

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Adobe kuler kullanarak birbiri ile uyumlu ve ahenli renkleri seçmek çok olaydır.