Javascript Nedir?

Mart 24, 2020 -

Javascript Netscape firmasının 1995 yıllarında geliştirdiği bir script dilidir. Her an gelişen teknolojinin içindeki web sayfalarının, son dönemlerde güzel şekillerde süslenmesi, geliştirilmesi ve kullanım kolaylığı yaratması açısından web uygulamalarında farkında olmasak bile sıkça karşılaştığımız bir kavram Javascript.

Peki bu script dilini nerede kullanabiliriz? Basit olarak anlatmak gerekirse Javascript’i etkileşimli ve dinamik web sayfalarında kullanabiliriz. İsim olarak Java'ya benzese de bu 2 teknoloji birbirinden çok farklıdır.

JavaScript ile Java Aynı Mı?

JavaScript’e yeni başlayanların, web ortamında sık karşılaştığı bir kavram da Javascript için kısaca java ifadesi kullanılması sorunudur.

Java ile JavaScript dilleri bir birinden çok ama çok farklı kavramlardır. Java, bir makine ortamında bağımsız olarak çalıştırabileceği anlamına gelen, nesne yönelimli bir programlama dilidir.

JavaScript ile Neler Yapılabilir?

Javascript ile html sayfalarını düzenleyebilir, bu sayede yukarıda söylediği gibi dinamik web sayfalarını rahatça hazırlayabilirsiniz. JavaScript kullanılan web sayfalarını düzgün görüntüleyebilmek için tarayıcınızın JavaScript desteğine sahip olması gerekmektedir. Günümüzdeki tarayıcıların çoğu Javascript'i desteklemektedir.

React Native Nedir? Hala bilmiyorsanız lütfen bu içeriğimizi okuyunuz.

https://www.vayes.com.tr/tr/blog/react-native-nedir

Javascript web sayfası açıldığından itibaren çalışmaya başlar ve biz sayfayı kapatana kadar çalışmaya devam eder. Web sayfaları ise onları çağırdığımız anda, kaynak kodları, web server ve yorumlayıcılardan milisaniyeler içerisinde geçerek, bizim HTML adını vermiş olduğumuz bir dile render edilerek sayfayı isteyen tarayıcıya gönderirlirler. 

Bu kodların bizim tarayıcımıza geldiği an, web sayfasındaki bütün kodların çalışıp, işlemleri yapıp bize sonucu geri döndükleri ve tüm işlerin bittiği andır. Yani herşey milisaniyeler içinde geliştikten sonra sayfalar bize sadece statik (durağan) bir görüntü sunarlar. İşte Javascript tam burada devreye girer.

Bu karşımıza sunulan, HTML kodlarından oluşmuş görüntüyü dinamik hale getirmemize yarar.

Örneğin bir resme tıklayıp sayfa yenilemeden büyümesini sağlama veya sayfa yenilemeden dosya yükleme ve görüntüleme yapmamızı sağlayan kavramdır.

JavaScript Nasıl Kullanılır?

JavaScript HTML kodları içerisinde [removed][removed] tagları içerisinde kullanılacağı gibi harici bir .js uzantılı dosya olarak da sayfaya sonradan çağrılabilir.

Html İçerisinde Kullanılan

[removed]

//javascript kodları

[removed]

Javascript'in dosya halinde çağırılması

[removed][removed]

Javascript, HTML ( <html></html> ) blogunun içinde görevine göre yer alacağı yerler vardır. Genelde fonksiyonlar, Javascript dosyaları ve sayfaya etki edecek işlemler <head></head> blogu içinde yer alır. Ancak bazı işlemler vardır ki bunlar <body></body> blogunun içinde yer alabilir. Örnek olarak;

Örnek Kullanım

<html>
<head><title>JavaScript Denemesi</title> </head>
<body>

Bu normal bir HTML yazısıdır.


[removed] [removed]("Bu javascript yazısıdır!"); [removed]

Normal HTML e dönüş.


</body>
</html>

Sayfa çıktısı şu şekilde olacaktır:
//Bu normal bir HTML yazısıdır.
//Bu javascript yazısıdır!
//Normal HTML e dönüş.

Örnekte de görüldüğü üzere

tagları haricinde sayfaya [removed] ile yazı yazdırdık. Peki fonksiyon nasıl yazılır? Gelin şimdi de butona tıklandığında uyarı mesajı veren bir örnek yapalım.

<html>
<head> <title>JavaScript Buton Denemesi</title>
[removed] [removed] = function() { document.getElementbyId("deneme").onclick = function() { alert("Bu bir uyarı mesajıdır!"); } } [removed]
</head>
<body>
<input type="button" id="deneme" value="Mesaj Ver" />
</body>
</html>
 
Butona tıklandığında sayfada görünen
//Bu bir uyarı mesajıdır!

JavaScript Nasıl Öğrenilir?

Aslında JavaScript de diğer yazılım dillerinde olduğu gibi örnekler üzerinde çalışarak öğrenilebilir. Aşağıya JavaScript öğrenebileceğiniz birkaç kaynak için link ekliyoruz.

Youtube Javascipt dersleri için Tıklayınız.

Türkçe metin ile arayanlar için Tıklayınız.

İngilizce metin ile arayanlar için Tıklayınız.

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Whois; Domainin kayıt ve bitiş tarihi gibi bilgiler başta olmak üzere sahibinin iletişim bilgilerini içeren, domainlerin kimlikleridir.