Facebook Meta İle Bizi Neler Bekliyor ? Metaverse Nedir ?

Aralık 18, 2021 -

Ürünleri dünya çapında 3 milyardan fazla insan tarafından kullanılan Facebook, markasını değiştirmeye karar verdiğinden, önümüzdeki aylarda bolca kafa karışıklığına hazır olun. İşte bilmeniz gereken her şey.

Ne oldu?

Pek çok spekülasyondan sonra Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformların sahibi olan Facebook, 28 Ekim'de Meta olarak yeniden markalaştı. CEO Mark Zuckerberg şirketin yıllık Connect konferansında katılımcılara şunları söyledi: “Şu anda markamız tek bir ürünle o kadar sıkı bir şekilde bağlantılı ki, bırakın gelecekte bugün yaptığımız her şeyi temsil etmesi mümkün değil. Zamanla, bir metaverse şirketi olarak görülmemizi umuyorum ve çalışmalarımızı ve kimliğimizi inşa ettiğimiz şeye bağlamak istiyorum.”

Facebook, WhatsApp ve Instagram'ın hepsinin isimlerini tutacağını unutmamak gerekiyor. Ancak bunları üreten ve bakımını yapan şirketin adı artık Meta olarak adlandırılacak – Google'ın 2015 yılında Alphabet adlı bir ana şirkete dönüşmesine benzer şekilde . Facebook (şirket) 28 Ekim'de binasının dışındaki logoyu bile değiştirdi .

Pardon, meta veri deposu nedir?

İsim, Zuckerberg'in Facebook'un - şimdi Meta'nın - temsil edeceğini umduğu anahtar ürünü yansıtmak için seçildi: metaverse , bir dizi şirketin bir tür gelecekteki versiyonu olarak oluşturmakla ilgilendiği paylaşılan bir çevrimiçi 3D sanal alanın adı. internet.

Zuckerberg , Facebook'un yeniden markalaşmasını duyuran bir mektupta , "Bu gelecekte, işe gidip gelmeden ofiste, arkadaşlarınızla bir konserde veya ebeveyninizin oturma odasında yetişmek için anında bir hologram olarak ışınlanabileceksiniz" dedi. Meta olarak.

Ama gelecekte var. Şimdi değil. Şirketin Ağustos ayında tanıttığı metaverse, The Sims veya başka bir sürükleyici dünyaya benziyor : 2003 video oyunu Second Life .

Devamını oku: Facebook vs Avustralya ve büyük teknolojiyi küçültmek için yeni savaş
Zuckerberg bunu neden yapıyor?

Bir kere Meta sadece bir sosyal medya platformu olarak bilinmek istemiyor. “ Benim şüphe bu geleceğin işletim sistemi sahip ilgilidir ve diğer insanların bir uygulama olmanın Facebook'un deneyim olduğunu - rakipleri - işletim sistemleri,” diyor Anupam Chander Washington DC Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi'nde. “Başkalarının platformunda tutsak olmak istemiyorlar. Başkalarının platformlarında tutsak olmasını istiyorlar.”

Meta, duyurusunda Apple'a dolaylı olarak atıfta bulundu ve tek bir şirketin yapabileceklerinizi kısıtlamasını ve yüksek ücretler almasını önlemek istediğini söyledi, ancak Oxford Üniversitesi'nden Max Van Kleek , Meta'nın metaversi üzerinde kontrol sahibi olacağı konusunda şüpheci.

“Meta kapı bekçisi olmak yerine sadece araçları mı sağlayacak? Örneğin, metaverse'in kesin reklam sağlayıcısı olarak konumlarını tehlikeye atabilecek herhangi bir şeyden vazgeçeceklerinden şüpheliyim, ”diyor Van Kleek.

Devamını oku: Trump yasağı kararı, bir Facebook 'Yüksek Mahkemesi'nin sınırlarını gösteriyor
Facebook – üzgünüm Meta – endişelenecek daha büyük şeylere sahip değil mi?

Şirketle ilgili sorunları vurgulayan dahili belgeler olan ve ihbarcı Frances Haugen tarafından şirket dışına sızdırılan Facebook Belgelerinin yayınlanmasının ardından sürekli olarak olumsuz haberler yağdı. Bazıları yeni adı bu anlatıdan uzaklaşmanın bir yolu olarak gördü.

“Şu anda mücadele ettiği tüm kötü basın ve siyasi savaşlar, sosyal ağ ürünleriyle ilgili, bu yüzden tamamen yeni bir şey başlatmak - onların akıllarında - mevcut sorunlu ürünlerde fazla değişiklik yapmadan tamamen yeniden markalaşmanın ve yeni bir başlangıç yapmanın bir yolu. ”diyor Norveç'teki Oslo Üniversitesi'nden Taina Bucher ve Facebook kitabının yazarı .

Chander, bunu Facebook Belgeleri tarafından gündeme getirilen sorunların üzerine yazmak yerine gözden kaçırma girişimi olarak görüyor. “Bence bu Facebook, güçlü rüzgarlar yokmuş gibi davranmaya çalışıyor ve bu rüzgarlar yokmuş gibi devam ediyor” diyor.

Meta başarılı olursa ne olur?

Meta'yı destekleyen tek şirket olmaya çalışan Meta ile ilgili bir sorun, gelecek vizyonu gerçeğe dönüştüğü takdirde hayatımızda oynayacağı önemli roldür. Şirket, son aylarda dünyanın büyük bir bölümünde iletişim yeteneğini ortadan kaldıran kilit uygulamalarında yaşanan kesintilerle mücadele etti ve eğer böyle bir şey metaverse gibi her yeri kaplayan bir VR evreninde gerçekleşirse, sonuçları çok büyük olabilir. .

Bucher, "Metaverse'nin tüm sunumu çok ütopik ve naif" diyor. “İnsanların hayatlarını nasıl yaşadıklarına dair pek çok kapsamlı varsayımda bulunuyor. Eminim herkes ev alanında [olması] konusunda bu kadar heyecanlanmaz.”

Chander, "Bu, fethetmek istedikleri başka bir dünya daha" diyor. "Dünyayı fethettikten sonra, şimdi sanal metaveriyi fethetmek istiyorlar."

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler sabah 07:00 - 09:00 arası ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.