Marka Stratejisi Oluşturmak - 10 Gelişmiş Teknik

Aralık 06, 2020 -

Markalaşma eşdeğeri olduğunda akla bir logo veya şirket adı gelir. Ancak markalaşma bundan çok daha fazlasıdır. Bu bir şirketin kimliği. Bir elma okuduktan sonra ne okursun? İPhone, MacBook'lar mı? Ayrıcalıklı ve şık bir tasarım mı? Ya da hayata ve belirli bir grup insana karşı çok kişisel bir tutum mu? Peki ya Nike? Burada bir sportiflik, hareket ve özgürlük dolu bir hayat mı okuyorsunuz?

LÜTFEN SİLMEYİNİZ! Bu formatın dışarsında kalan içeriklerinizi bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz.

Markalaşma aynı zamanda sadece bir şirketin görünümünü değil, aynı zamanda kimliği, değerleri ve normları ve insanların bir markayı nasıl deneyimledikleri ve onlarla yaşadıkları deneyimler hakkında da bilgi verir.


Markalaşma veya bir marka, hedef kitlesi ile her yerde tanınan bir imajı iletir. Hedef kitlesine sunduğu ürünlere ve katma değerine açık bir fayda sağlar. Bir marka bilinçaltımızda zihnimizde kaldığında, onunla duygusal bir bağ / ilişki kurarız ve ona ait olduğumuzu hissederiz, aktif olarak etkilenen bir satın alma kararına yol açar. Kullanıcılar genellikle "sevilen" bir markanın ürünlerini birkaç kez satın alırlar.

Marka, pazardaki konumundan kurumsal kültüre kadar bir şirketin tüm yönlerini kapsamlı bir şekilde bünyesinde barındırır. Peki, iş hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak derinlemesine bir marka bilinci oluşturma stratejisini nasıl uygularsınız? Bir marka stratejisinin ne olduğunu açıklayacağız, bilinmeyen 10 marka stratejisi tekniği hakkında adımlardan bahsedeceğiz.

Marka Stratejisi Nedir?

Bir marka stratejisi (marka veya marka stratejisi olarak da bilinir), bir markanın hedeflerini tanımlayan ve geliştiren bir yaklaşımdır. Bir şirketin pazarlama hedeflerini, müşteri ilişkilerini ve iç reklamcılığını gerçekleştirme şeklini kapsar. Marka stratejisi, bir şirketin tüm hedeflerine ulaşmasını sağlamak için tasarlanmış kapsamlı bir plandır.

Marka stratejisi, bir şirketin kendisini tüketicilere sunma şeklini tanımlar. Markanızın başarılı olması için kendi stratejinizi geliştirmek için bütünsel bir sürece ihtiyacınız var. Bu süreçteki ilk adım marka konumunuzu gerçekleştirmektir. 

Bilinmeyen 10 Marka Stratejisi Tekniği

Markanızın konumunda, pazarına dek rakiplerinizin ağına yönelik tüm teknikler aşağıda verilmiştir.

1) Markalaşma Neden Bu Kadar Önemli?

Bir kullanıcı şirketinizle etkileşime girdiğinde, logonuza her yeni tasarım verdiğinizde, pazarlama ekibinizle bir makale yayınlayın veya yeni bir reklam kampanyası yayınlayın, yani markalaşma. Bir şirketin dahil olan herkes tarafından bütünsel içsel ve dışsal algısıdır.

Markalar, ilgili tüm kanallarda tutarlı markalaşma yoluyla, müşterilerin uzun vadede bir şirketle bağ kurmasını sağlar. Bu nedenle tutarlı ve tanınabilir bir marka stratejisi bir şirket için çok önemlidir. Bu yüzden şirketler marka stratejisi nedir sorusuna yanıt aramalı ve bu yönde çalışmalar yapmalıdırlar.

2) Markalaşma Yoluyla Rakiplerinizden Sıyrılın 

Bir şirketin hangi nişte yer aldığı, hangi ürün veya hizmetlerin sunulduğu ve markanın hangi sektörde yer aldığı önemli değil. Her zaman rakipler olacaktır. Markalaşma, şirketlerin kendilerini rakiplerinden farklılaştırmalarına ve müşterilerine neden sizden satın almaları için bir neden sunmalarına olanak tanır.

Şirketler tanınacaksa ve başarılı bir marka inşa etmek istiyorsa, ayırt edici bir tasarım son derece önemlidir. Net bir marka stratejisi ile şirketler, kimliklerini ifade edebilir ve kullanıcılarına (ürün ve hizmetlerinize ek olarak) ek katma değer sunabilir.

Logo, slogan, web sitesi ve renklendirme gibi diğer görsel öğeler markalaşmada önemli bir rol oynar. Bu, bir müşterinin ve kullanıcının herhangi bir zamanda bir şirketi tanıyabilmesini ve onu rakiplerinden ayırabilmesini sağlar. Açık bir görsel kimliğe sahip markalar, kullanıcılarına sosyal medyada, web sitesinde veya çevrimdışı olmasına bakılmaksızın tek tip bir deneyim sunar. Görsel markalaşma, markaların insanların sizi algılama şeklini ve hangi deneyimin yapılabileceğini kontrol etmesini sağlar.

Önemli: Müşteri yolculuğu boyunca tüm temas noktalarının tek tip ve hatasız olduğundan emin olunmalıdır. Tek tip bir markalaşma stratejisi burada yardımcı olur.

3) Pazarlama ve İletişimin Temeli Olarak Markalaşma

Prensip olarak, bir markanın tüm iletişim önlemleri önceden tanımlanmış markalaşma stratejisine ve marka vaadine dayanmaktadır. Gerekli tüm belgeler (logo, web sitesi, renk şeması, dil, değerler ve standartlar gibi) önceden tanımlandığından, reklam önlemleri oluşturmak artık çok daha kolay. Güçlü bir marka ile tüketiciler, bir markanın ve ürünlerinin net bir resmini oluşturabilirdi. Bir reklamcılık önleminin yalnızca tanımlanan kampanya hedefine göre uyarlanması gerekir ve mevcut marka bileşenlerini kullanabilir. Bu, reklamın yalnızca ilgili taraflara markayı hatırlatması gerektiği anlamına gelir.

4) Nasıl Marka Stratejisi Oluşturulur?

“Bir marka olmadan önce bir strateji vardır” - bir şirketin yerel, ulusal veya uluslararası olarak faaliyet göstermesine bakılmaksızın, başarılı olmak için tanımlanmış bir stratejiye ihtiyacı vardır. Sonuçta her şirket başarılı olmak, büyümek ve tabii ki para kazanmak ister. Yani bir şirketin başlangıç aşamasında olup olmadığına veya halihazırda sağlam bir şekilde kurulmuş olmasına bakılmaksızın, zaman zaman nasıl ilerlemesi gerektiği tanımlanmalıdır. Belirlenen hedeflere ulaşmak için net bir markalaşma stratejisi gereklidir. Bu yüzden şirketler nasıl marka stratejisi oluşturulur sorusuna yanıt vermeli ve o yönde araştırmalar yapmalıdırlar. 

5) Markalaşma ve Konumlandırma

Konumlandırma, başarılı bir markanın temel unsurudur. Bir markanın tam olarak ne olduğunu, müşterilerinin neler bekleyebileceğini, rekabetinizde ne gibi rekabet avantajlarına sahip olduğunu ve pazarda talep ettiği etkiyi tanımlar. Kısaca: Bir markanın konumlandırılması müşterileri ile duygusal bir bağ oluşturur. Şirketinizin müşterilerinizin zihninde ve rakipleriniz arasında nasıl algılanmasını istiyorsunuz.

6) Müşteri Yolculuğu ve Hedef Kitle

Müşterilerin ve kullanıcı gruplarının net bir şekilde segmentasyonu ve kazanılan önceki bilgiler sayesinde, her zaman doğru kişilere hitap etmek için senaryolar ve çözümler geliştiriyoruz. Bir şirketin müşteri yolculuğunu ve kullanıcıların bir markayla etkileşimini analiz ederek, onların sorunlu noktalarını çözebilir ve böylece eylem için net öneriler elde edebilir ve işlevsellik ve kullanıcı davranışı (kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi) hakkında içgörüler elde edebiliriz.

Bu yüzden ideal müşterinizin nasıl görünmesi gerektiğini önceden analiz edin. Bunu yapmak için, müşteriniz için sözde bir alıcı kişisi oluşturmalısınız. Bunu yapmak için aşağıdaki noktaları hesaplayın.

7) Markalaşmada Özellikler ve Kimlik

Marka özellikleri, bir markanın içsel ve dışsal özelliklerini tanımlayan faktörlerdir. Görüntü, dil, eylem, içerik ve varsayımların kullanımıyla kişiliklerini, kullanışlılıklarını ve fiziksel özelliklerini ortaya çıkarırlar. Bunlar, markaları kamusal alanda tespit etmemizi ve somut terimlerle algılamamızı sağlayan özelliklerdir. Üstelik bu özellikler, belirli markaların rakiplerinden ayırt edilmesini sağlar.

Bu temel değerler, ilkeler ve normlar şirket, çalışan ve müşteri için örnek teşkil etmektedir. Bir markanın "görünümü ve hissine" yansıyan bir marka kimliği aktarırlar. İletişim, ister içeriye ister dışarıya yönelik olsun, şirketin misyon beyanından yararlanır ve marka stratejisinin bir parçasıdır.

8) Vizyon ve İfade Yeteneği

Çoğu şirket bir niş ve ürün türünü paylaşır. Her zaman rekabetin insafına kalıyorsunuz. Bu nedenle markaların her zaman rakiplerinden sıyrılması son derece önemlidir. Ürünler genellikle aynı veya en azından benzer bir işleve sahip olduğundan, bir markanın değerleri ve standartları görünür farklılığa hizmet etmelidir. Peki bu değerler müşterileri bir markaya ikna etmeye nasıl yardımcı olur?

Burası konumlandırmanın tekrar devreye girdiği yerdir. Oyuncular için bir dizüstü bilgisayar üreticisi, hedef kitlesiyle ağırlıklı olarak ofis ultrabookları sunan bir üreticiden farklı bir şekilde iletişim kurar. Oyun odaklı üretici yine gelişmiş oyun performansı sunan özelliklere odaklanıyor. Ofis alanında ise taşınabilirlik rol oynuyor.

Müşterilerinizle nihai olarak nasıl iletişim kuracağınız size ve tanımladığınız marka stratejinize bağlıdır.

Önemli: Müşterilerinizle iletişim kurmak için doğru dili kullandığınızdan emin olun.

9) Bireysel Marka Bilinci Oluşturun Benzersiz Olun

Markanız hangi niş veya sektörde olursa olsun, şirketinizin benzersiz olduğundan emin olun. İlk başta belirli bir markalaşma stratejisi oluşturmak biraz zor olabilir, ancak sonunda yine de karşılığını verir. Story'ye şirketinizin hikayesini anlatın ve bireyselliğinizle öne çıkın.

10) Pazar Konumunu Belirleyin

Bir adım geri atın ve diğerlerinden nasıl farklı olduğunuzu düşünün. Sizi benzersiz kılan şeyin ne olduğunu öğrenin. Markanızın pazarda nerede olduğu değil, ürünlerinizin, hizmetlerinizin ve kurumsal kültürünüzün nerede konumlandığı önemli.

Şimdi, pazar konumlandırmasının nasıl çalıştığını anlamak için dünyanın en kaliteli markalarından biri olan Google'a bakalım. Şirketin ürün ve hizmetleri yüksek kaliteli ve kullanıcı dostudur, kurumsal kültür yenilikçi ve ileriye dönüktür. Google'ın marka stratejisi, pazardaki konumunu yansıtır ve şirket, marka konumlandırmasını hedeflemesiyle bilinir.

Google, ayırt edici bir marka deneyimi oluşturmak için yenilikçi ve yüksek kaliteli faktörlerini, yani kurumsal kültürünü, hizmetlerini ve ürünlerini kullanır. Bu sayede müşterilerin hayal güçleri harekete geçirilir ve beklentileri yükselir. Marka konumlandırması, bu çabanın doruk noktasını yansıtıyor. Google'ın markası cesaret ve cesaret taşır ve en son teknolojiyi bünyesinde barındırır. Google tarafında bu konumlandırmadan uygun şekilde yararlanarak, marka değeri muazzam bir şekilde arttı.

Şimdi şirketinizin konumunu nasıl belirleyeceksiniz? Yapmanız gereken ilk şey, şirketinizi neyin benzersiz kıldığını bulmak ve belgelendirmektir. Örneğin: "Ürünlerimiz piyasadaki en dayanıklı ve ucuzdur ve şirket en istikrarlı şirkettir". Bu, benzersiz satış noktanız veya USP'dir (Benzersiz Satış Teklifi).

Eğer marka stratejisi oluşturacak uzman ekip arıyorsanız Vayes olarak biz sizin yanınızdayız. Bize iletişimden yazabilirsiniz

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Adobe kuler kullanarak birbiri ile uyumlu ve ahenli renkleri seçmek çok olaydır.