Sağlık Sektöründe Dijital Pazarlama

Haziran 05, 2018 -

Sağlık sektörü ve Dijital Pazarlama;

Teknolojinin hzına yetişmek mümkün değil, bir sonraki ürün yada geilişim ne olacak bunu merakla beliyoruz değil mi ?
Ya bu kou sağlık ile ilgili ise bu beklentimizinde şekli değişmiş farklılaşmış oluyor. En gelişmiş tedavi yöntemleri, yenilikçi bir sağlık tıp merkezi, yada hekimlerin ve tıbbi çalışanların yetkin lik alanları; en temel manası ile tüm sağlık sektörü hastaları için güncel sağlık hizmeti verebilmenin peşinde koşuyorlar. Sağlık sektörünü diğer sektörler ile kıyasladığınızda sağlık sektörü, çok daha geniş kitlelere hitap edebilmektedir.

Yeni nesil tüketiciler yada kullanıcılar gezindikleri her web sitesi ile yada indirdikleri mobil uygulamalar ile marka için, istemli yada istemsiz, bir karar mercii haline dönüşüyor. Araştırmalara göre, sağlık sektöründe bulunan tüketicilerin, herhangi bir web sitesinde yer alan bilgilere dayanarak kendi doktorluklarını yapmaktadırlar, İşte tam da bu noktada Dijital pazarlama dünyası devreye girimmektedir. Bütün organizasyonunuzu dijital pazarlama oyununda daima ön saflarda tutuyor olmanız çok önemli.

Sağlık kuruluşlarında dijital pazarlama, özellikle son on yılın dijitalleşme çılgınlığı ile birlikte bugün hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiş durumda. Sağlık sektörü kapsamında yürütülen dijital pazarlama faaliyetlerinin diğer sektörlerle kıyaslandığında ortaya koyduğu en büyük fark, söz konusu paralı reklam olduğu zaman kesin ve aşılamaz yasal yükümlülüklerin olmasıdır. Haksız rekabet kanunları başta olmak üzere pek çok hukuki engele takılan sağlık sektörü reklamları, dijital pazarlama kanallarından diğer sektörlerde olduğu kadar bolluk ve bereket içerisinde faydalanamıyor. Bu da doğal olarak sağlık çalışanlarını onlar için çok daha uygun ve verimli bir kanala yöneltiyor: Arama motoru optimizasyonu.

Sağlık Sektöründe Dijital Pazarlama - Dijital Pazarlama Uzmanı Vayes Dijital

Bu yazımda sağlık kuruluşları için en etkili dijital pazarlama taktiklerini, sağlık organizasyonları çerçevesinde yapılması gereken sosyal medya yönetimi faaliyetlerini ve tabii ki SEO’nun sağlık sektöründeki önemini ele alacağım. Ama öncesinde dijital pazarlamanın sağlık sektörü için ne ifade ettiğini, geçirdiği evrim ile birlikte ele almakta fayda var.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE DİJİTAL PAZARLAMANIN GELİŞİMİ
Her zaman olduğu gibi bu yazıma da etkileyici bir istatistikle başlamak istiyorum: Global denetim şirketi Deloitte‘un yaptığı bir araştırma, tüketicilerin yüzde 52’sinin, tedavi opsiyonlarını öğrenmek veya kafalarına takılan herhangi bir sağlık sorununa dair detaylı bilgi almak için online yöntemlere başvurduğunu ortaya çıkartmış. Yine aynı araştırmaya göre tüketicilerin sağlık sorunlarına dair sosyal medya kullanımı, sadece 2013 ila 2015 yılları arasında yüzde 20 oranında artmış.

Bu rakamlara bakılarak söylenebilir ki hastalar, herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaştıklarında meraklarını online kanallar üzerinden araştırma yaparak gidermeye başladılar. Bu rakamların teknolojinin ve internetin öneminin artması ile birlikte aynı oranda artacağını tahmin etmek için ise kahin olmaya gerek yok. Online dünyanın öneminin bu denli artmaya başladığı sağlık sektöründe markaların da bu trende ayak uydurması ve sağlık hizmetlerini dijitalleştirerek online olarak varlıklarını artırmaları, rakipleri karşısında ayakta kalabilmelerinin en etkili etmenlerinden bir tanesi.

Eskiden sağlık sektöründe pazarlama, başta basılı medya, televizyon, radyo ve doğrudan e-mail pazarlaması gibi geleneksel pazarlama yöntemlerine odaklanmış durumdaydı. Pazarlamacılar tabiri caizse en iyisini umarak getirilerini çok da kestiremedikleri pazarlama kampanyalarını öne sürerek reklam yayınlar ve maalesef gerçek zamanlı uyarlamaların dışında kalırlardı. Bununla birlikte hastaneler ve poliklinikler, hasta temin etme konusunda çok daha kolay bir hedef kitleye sahipti. Neden mi? Çünkü başta X kuşağı olmak üzere tüm eski kuşaklar, söz konusu kendi sağlıkları olduğu zaman çok daha proaktif ve çözüm odaklıydılar. Hastane masraflarının ve muayene ücretlerinin son 10 yıl içerisindeki artışından ise bahsetmeye bile gerek yok…

Şimdi ise şartlar değişti ve günümüz sağlık sektörü tüketicisi, o 10 sene önce bildiğimiz ve tanıdığımız sağlık sektörü tüketicisi profilinden çok farklı. Ortalama bir sağlık sektörü kullanıcısı, şimdilerde çok daha sağlıklı ve bilinçli olmakla birlikte herhangi bir sağlık problemi ile karşılaştığında ve muayenehaneye gittiğinde karşısındaki hekime yaşadığı duruma ilişkin çok detaylı sorular sorabilecek kadar bilgili bir kimliğe sahip oluyor. Bunu yapabilmesinin birincil sebebi ise tabii ki önceden online olarak yapabileceği kapsamlı araştırma imkanları. Hastanelerin çok daha akıllı, bilinçli ve talepkar bir hasta profili ile karşı karşıya olduğu artık yadsınamaz bir gerçek haline geldi.

DİJİTAL PAZARLAMANIN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ BAŞARINIZA ETKİSİ
Dijital pazarlamanın sağlık sektöründe ne denli önemli olduğundan yazımın başından beri bahsediyorum; şimdi bu “önem” kısmını biraz daha açma vakti geldi. Dijital pazarlama faaliyetleriniz, sağlık sektöründe hizmet veren kuruluşunuza pek çok farklı kanal üzerinden avantaj sağlayabilir. İşte o kanallardan bazıları:

ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU (SEO) – SAĞLIK SEKTÖRÜ
Sadece bir SEO danışmanı olarak değil, aynı zamanda sağlık sektöründe deneyimli ve yardımsever bir dijital pazarlama uzmanı olarak söylemem gerekiyor ki arama motoru optimizasyonu, söz konusu sağlık sektöründe profesyonel dijital pazarlama olduğu zaman kesinlikle sizi başarıya ulaştıracak en etkili yoldur. Eğer bunu sadece benim söylemem yeterli değilse belki Google’ın ağzından duyarsanız daha ikna edici olabilir: Think With Google tarafından yapılan bir araştırma, arama motorları üzerinden gelen trafiğin diğer dijital kanallara kıyasla tam 3 katı olduğunu ortaya çıkartmış. Bununla birlikte aynı araştırmada mobil cihazları üzerinden hastane araştırmaları yapan hastaların yüzde 44’ünün o hastaneden randevu aldığı gözlemlenmiş.

Sağlık Sektöründe Arama Motoru Optimizasyonu / SEO - SEO Uzmanı Vayes Dijital

Arama motorları sağlık sektöründe böylesine bir güce sahipken arama motoru optimizasyonu faaliyetleri de doğal olarak bir hayli önem kazanıyor. Özellikle kendi muayenehanesine sahip olan doktorlar, hekimler ve diğer sağlık çalışanları, SEO’nun onlar için yapabileceklerini kavradığı andan itibaren rakiplerinin bir sıfır önüne geçmiş oluyor. Peki, arama motoru optimizasyonu sağlık sektöründeki markanıza nasıl katkı sağlar? Her şeyden önce doğru keywordler kullanarak, bilgilendirici sayfa açıklamaları yazarak, stratejik HTML etiketleri yaratarak ve faydalı olabilecek diğer SEO tekniklerinden faydalanarak uzmanlık alanınız ile ilgili anahtar kelimelerde doğrudan üst sıralarda çıkmanız mümkün.

Arama motoru optimizasyonunun sağlık sektöründeki markalara sağladığı bir diğer kıymetli avantaj da arama motorlarına herhangi bir ücret ödemeden, sadece doğru SEO tekniklerini doğru yerde ve doğru zamanda uygulayarak, özellikle dijital pazarlama reklamları ile kıyaslandığında çok daha düşük maliyetlere trafiklerini ve dönüşüm oranlarını artırabilmeleri. Daha önce bahsetmiş olduğum yasal zorunlulukların ve hukuki kuralların söz konusu olmadığı arama motoru dünyasında white-hat SEO tekniklerine uyduğunuz, oyuna kuralına göre oynadığınız ve en önemlisi de işinin ehli bir SEO uzmanı ile çalıştığınız sürece başarılı olmamanız için hiçbir sebep yok.

INBOUND MARKETİNG – SAĞLIK SEKTÖRÜ
İçerik yaratıp o içeriği paylaşma olarak kısaca tanımlayabileceğimiz inbound marketing, sağlık sektöründe doğru yerde doğru içeriği sunma üzerine ilerliyor. Kaliteli bir içerik bütünü ile kullanıcı kitlenizin dikkatini çekmek, hem daha fazla trafik çekmenize, ardından da bu çektiğiniz trafikten daha fazla olumlu dönüşüme erişmenizi sağlar. İlerleyen dönemlerde etkileşim stratejilerinizde kullanmak üzere hazırlayabileceğiniz veri tabanınızı sağlık sektörüne özel olarak üretilen CRM (Customer Relationship Management – Müşteri İlişkileri Yönetimi) programları üzerinde derleyerek rafine bir kullanıcı kitlesine erişebilirsiniz.

Sağlık Sektöründe Inbound Marketing - İçerik Pazarlama

Tabii ki burada tek önemli olan veri tabanınızın kusursuzluğu değil, aynı zamanda içerik pazarlaması faaliyetleri kapsamında yürüttüğünüz içeriğin kaliteli ve sürdürülebilir olması. Sadece doğruluğu kanıtlanmış, güvenilir kaynaklardan elde edilmiş içerik yayınlıyor olmanız, kullanıcı gözünde değerinizi artıracağı gibi işinizde uzman ve profesyonel bir klinik ya da uzman doktor izlenimi yaratmanıza da vesile olacaktır. Güncel sağlık trendlerini takip ederek en çok aranan, sıkça konuşulan ve merak edilen konular hakkında içerikler yazıp yayınlamanız da sizin için ekstradan bir artı.

SOSYAL MEDYA – SAĞLIK SEKTÖRÜ
Hastalar ile etkileşim kurmak, doktorlara destek oluşturmak ve sağlık sektörü genelinde elde edilen umut verici başarıları paylaşmak için kullanabileceğiniz en etkili dijital pazarlama kanalı ise elbette ki sosyal medya olacaktır. Bunun için alanında deneyimli bir sosyal medya uzmanı ile çalışabileceğiniz gibi küçük çaplı bir sağlık kuruluşu yönetiyorsanız kendinizin de sosyal medya kanallarınıza hakim olmanız mümkün. Sağlık sektöründe görülen sosyal medya pazarlama stratejileri arasında forumlarda yer alan tartışmalara dahil olmak, network oluşturmak ve genel sağlık kavramı ile ilgili bilgiler tanıtmak yer alıyor.

Sağlık Sektöründe Sosyal Medya Pazarlaması ve Yönetimi - Vayes Dijital

Sağlıklı bir sosyal medya varlığı, aynı zamanda kaliteli hizmet arayan hastaların da sizi bulmasına vesile olabiliyor. 2017 yılı içerisinde yapılan bir araştırmaya göre, herhangi bir sağlık kuruluşundan hizmet almaya karar veren hastaların yüzde 57’si, o kuruluşun sosyal medyada yürüttüğü tanıtım ve kampanyalardan etkilenerek bu kararı verdiğini belirtiyor. Bu da potansiyel hastaların online olarak etkileşim sağlayan sağlık kuruluşlarına daha fazla güvendiğinin bir diğer göstergesi.

SAĞLIK KURULUŞUNUZ İÇİN GÜÇLÜ BİR DİJİTAL PAZARLAMA STRATEJİSİ KURMANIN YOLLARI
Kolay, anlaşılır ve net bir site navigasyonu: Web siteniz, sağlık kuruluşunuzun bir nevi danışma bankosu görevini görmekte; yani potansiyel hastalar, hastaneniz, kliniğiniz ve doktorlarınız ile ilgili ilk izlenimi web sitenize girdikleri andan itibaren oluşturmaya başlıyorlar. Özellikle sağlık sorunları ile boğuşan bir kişi sitenizi ziyaret ediyorsa büyük bir ihtimalle ya kendisi ya da sevdiği birisi için tıbbi bir çözüm arayışı peşindedir. Onu sayfadan sayfaya yönlendiren, aradığı cevaba ulaştırmak yerine onu farklı tanıtımlara yönelten ve adeta içinde kaybolmasına sebep olan bir site, maalesef onun sabırsız taleplerini karşılamakta yetersiz kalacaktır. Her ne kadar bu her sektördeki web siteleri için önemli olsa da, eğer bir sağlık kuruluşu olarak online dünyada varlığınızı sürdürmek istiyorsanız web tasarım ve kullanıcı deneyimi kavramlarına ekstradan özen göstermeniz gerekiyor.
Bilgilendirici bir blog sitesi: Kullanıcı deneyimi yüksek bir web sitesinin en temel yapı taşlarından biri, tabii ki bilgilendirici ve kullanıcıya katma değer sağlama konusunda başarılı bir blogtur. Google’dan alınan son verilere göre her gün ortalama 35 milyona yakın medikal aranma gerçekleştiriliyor. Bu devasa aranma hacmini avantaj olarak kullanıp trend olan anahtar kelimeleri tespit etmek ve o kelimelere hitap eden, ilginç ve faydalı blog içerikleri yaratmak sizin elinizde. Blog postları içerisinde ana sitenize vereceğiniz linklerin trafiğinizi artırması da cabası!
Bilgilendirici & hedef odaklı e-mailler: Her ne kadar hastalar arama motoru kullanarak aradıkları bilgiye ulaşmaya çalışsa da bazı durumlarda e-mail pazarlaması, arama motorlarının bir adım önünde oluyor. Bir kullanıcı olarak düşünün: Merak ettiğiniz sağlık sorunu ile ilgili arama motorlarının sunduğu milyonlarca sayfa arasında avlanmak mı yoksa doğrudan gelen kutunuza düşen ve aradığınız tüm cevapları kompakt bir biçimde size sunan bir e-posta mı? Tabii ki buradaki e-mail gönderiminden kastımız, milyonluk kitlelere atılan, genel geçer konulu mass mailler değil. Zaman içerisinde oluşturmuş olduğunuz hasta bilgilerini ve sağlık geçmişlerini barındıran özel veri tabanlarına atacağınız kişiselleştirilmiş e-postalar ile tam olarak aradığınız hasta kitlesini tabiri caizse 12’den vurmanız mümkün.
Bilgilendirici ve ilham verici videolar: Kullanıcıların giderek daha fazla görsel içeriğe meyil gösterdiği, artık inkar edilemez bir gerçek haline geldi. Wordstream tarafından yapılan bir araştırmaya göre online olarak geçirilen aktivitelerin üçte biri video izleyerek geçiyor. Videonun gücü böylesine büyükken onu da sağlık sektöründeki dijital pazarlama faaliyetlerinize dahil etmemek olmaz, değil mi?
Güçlü SEO çalışmaları: Arama motoru optimizasyonunun sağlık sektöründeki dijital pazarlama faaliyetlerine katkısı üzerinde ne kadar dursam az. İstediğiniz kadar kusursuz görünümlü, modern tasarımlı ve kullanıcı deneyimi açısından zengin bir siteniz olsun; eğer arama motoru optimizasyonu faaliyetlerinizi yürütmeniz gerektiği gibi yürütemiyorsanız maalesef diğer hekim rakiplerinizin önüne geçmeniz mümkün değil. Zaten SEO süreçlerinize gereken önemi vermediğiniz sürece kimse o kusursuz web sitenizi bulamaz, değil mi? Doğru anahtar kelime analizleri, sağlık sorunlarına birebir cevap oluşturan kaliteli içerik kütleleri, sunduğunuz sağlık hizmetlerinin enine boyuna detaylarını içeren kullanışlı bir site haritası ve elbette sizi birkaç adım öne taşıyacak, alanında uzman bir SEO uzmanı, sağlık kuruluşunuzun SEO çalışmalarını ileri götürecek kilit unsurlar arasında.
SONUÇ:

Bahsettiğim tüm bu taktikleri dozunda ve dengeli bir biçimde aynı anda yürüttüğünüz zaman sağlık kuruluşunuz için dijital pazarlama yönünde başarılı bir yol çizmeniz gayet mümkün. Her ne kadar dijital pazarlama kanalları arasında sosyal medya, kullanıcı deneyimi faaliyetleri ve içerik pazarlaması gibi yöntemler başarınızı doğrudan olumlu etkiliyor olsa da söz konusu sağlık sektörü olduğu zaman sizi en başarılı noktaya taşıyacak olan kanalın arama motoru optimizasyonu olduğunu unutmamak gerek. Siz de dijital pazarlamanın sağlık sektöründeki pozitif evrimine katılmayı tercih ederseniz, başta trafiğiniz, ROI’niz ve tüketici ağınız olmak üzere işletmenizi pek çok açıdan yükseltmeniz mümkün.

Klinikler, Hastaneler, Doktorlar (Hekimler), İlaç Firmaları İçin Dijital Pazarlama

Özet

Klinikler, Hastaneler, Doktorlar (Hekimler) ve İlaç Firmaları İçin Dijital Pazarlama alanında yürütülmesi gereken çalışmalara ilişkin önemli bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. Dijital pazarlama yatırımlarınızdan maksimum düzeyde dönüşüm elde etmek için benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler sabah 07:00 - 09:00 arası ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.