SEO Uyumlu Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

Kasım 13, 2020 -

Bloglar bilgi arayışımızda kurtarıcı görevi üslenen birer çevrimiçi yayın mecrasıdır. Pek çok kişi alışveriş yapmadan, bir aktarım ya da bir konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsa kişisel ya da blogları incelendi.

Büyük bir kitle de bu yüzden “ Blog yazısı nasıl yazılır ” diye merak etmiyor değil. Hiç şüphesiz dijital pazarda firmalar ve işletmeler kaliteli bir blog yazısı üretmeyi en zorlu sınavlarından biri olarak görüyor.

Kaliteli ve içerikli bir blog kurmanız için uygulamanız gereken bazı yöntemler vardır.

Herkesin doğuştan blogger olabilmesi elbette mümkün değil fakat edinilecek tecrübe ve eğitim sayesinde iyi bir blog yazarı olabilirsiniz. İlgiyi üzerine toplayan bir blogu yürütebilmek için sadece yazı yazmaktan fazlası gerekir.

Vereceğiniz emeğin karşılığını alabilmek için işlevsel bir içerik takvimi oluşturmak en başta gelir. Diğer yandan yayın ve sosyal paylaşım planlaması yapmalı ve en az bir kategoride karar kılmalısınız.

İçerik Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Geldik blogumuzun en önemli noktasına;

Kategori Seçimi ve Planlama

Blogunuzun bir amacı olmalı olmalıdır. Bunun için de kendinize bir ya da birden fazla yakın kategori seçerek hangi konularda yazacağınıza karar vermelisiniz. Eğer bir işletme ya da kurumsal firma sahibiyseniz, blogunuzu web sitenizde sergilemek istiyorsanız konunuzda bellidir. Sıra geldi içerik planlamasına…

Blogunuzda paylaşacağınız içerikler özgün olmalıdır. Tabi ki her alanda her bilgi internet üzerinde mevcut ama hangisi doğru hangisi yanlış ya da ziyaretçiler hangisini okumaktan daha çok zevk alıyor?

Kısaca içerikler yazılırken hitap ve yazım tarzı etkili olmalıdır. Fakat burada asıl dikkat edilmesi gereken asıl nokta yazdığınız dilin kullanımıdır. Eğer içeriklerinizi Türkçe yazıyorsanız, kaliteli bir Türkçe yazım dili kullanmanız gerekmektedir.

Dil Bilgisi Kuralları

Kaliteli bir Türkçe yazım dili kullanmaktan bahsetmişken, bunu yapabilmek için Dil Bilgisi kurallarını iyi bilmeniz gerekir. Blog yazısı oluştururken düşük cümleler kullanmaktan kaçınmalı, yazım yanlışları yapmamalı ve noktalama işaretlerine dikkat etmelisiniz.

Gözle Taramaya Uygun Yazı Tipi

Blogunuzun rahat bir şekilde okunmasını ve göz yormamasını istiyorsanız font yani yazı tipi seçiminiz ideal olmalıdır. İdeal bir yazı tipi genelde düz, kolay okunabilir ve göze hitap etmelidir. Diğer yandan kullanacağınız font içeriğe göre farklılık gösterir.

Örneğin; haber içerikli bir blog yazıyorsanız, mutlaka dünya standartlarında kabul edilmiş ve araştırmalarla ispatlanmış yazı tiplerinden birini seçmelisiniz.

Blog içerisinde kullandığınız temaya göre de yazı büyüklüğünü ayarlamalısınız. İçeriğiniz ne olursa olsun en ideal yazı tipleri büyüklüğü 14 ila 16 px aralığındadır. Bu rakamlar ne çok büyük ne de çok küçüktür. Kullanıcılara rahat bir okuma ayrıcalığı sunar.

Blog İçerik Başlıkları

Başlık seçimleri de en az diğer unsurlar kadar önemlidir. İçerik başlıklarınız ne kadar etkileyici ve vurucu olursa o kadar dikkat çeker. Seçmiş olduğunuz başlık içeriğin konusunu doğrudan yansıtmalı ve davetkar olmalıdır.

Ayrıca kelime seçimlerine de dikkat etmelisiniz. Arama motorlarında en çok araştırılan kelimelere başlıklarınız içerisinde yer verirseniz, arama motoru kullanıcıyı direkt olarak sizin blogunuza yönlendirir.

İçerik başlıklarının yazı tipi de içeriğin geri kalanıyla uyumlu olmalıdır. Aynı yazı tipinin kalını kullanarak ölçeklerini 16 ila 18 arasında tutarsanız hem konunun başlığı olduğu anlaşılır hem de kurallara uygun, özgün bir içerik çıkarmış olursunuz.

Metin ile Birlikte Kullanılacak Görseller

Görseller, blog yazınıza değer katar. Kullanıcıların gözünde daha ulaşılabilir olmak ve dikkat çekmek için konuya dair görseller eklemelisiniz.

Kullandığınız görselin bir tasarımcısı varsa ona atıfta bulunarak kullanıcıların gözünde değerinizi arttırır ve onlara güven enjekte edersiniz. Ayrıca görsellere link vererek kullanıcılarınızın başka bir konuya daha kolay geçmesini sağlayabilirsiniz.

Başka bir konuya geçiş sağlayan link verdiğiniz görselleri, şu an ki konunuzun en altına yerleştirebilirsiniz. Böylece, konu bitiminde bir merak uyandırarak ziyaretçinin blogunuzda daha fazla kalıp, diğer konuları okumasını da sağlayabilirsiniz.

Kısa Paragraflar Kullanın

Cümlelerinizi yerinde ve kurallara uygun kullanırken paragraflarınızı da kısa tutmalısınız. İdeal bir paragraf 4 ila 6 satırı geçmemeli ya da daha az olmamalıdır. Yine arama motorlarında yüksek görünürlüklü blog yazılarının uzunluğu 1200 kelime kadardır.

SEO Uyumlu Blog Yazısı Nedir?

Bloglarda içerik hazırlarken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise SEO uyumlu makale yazmaktır. Peki, SEO uyumlu blog yazısı nedir?

Anahtar Kelimeler

İçeriğinizde hangi kelimelere yer vereceğinize, kullanıcıların genel olarak aradığı kelimelerden seçmelisiniz. Örneğin; içerik oluşturacağınız yazı bir beldenin güzelliklerini anlatıyor. Kullanıcılar o beldenin gezilecek yerlerini merak ediyor ve aramalarını buna göre yapıyor. O zaman makalenizin içerisinde mutlaka o beldenin "gezilecek yerleri" kelimeleri geçmelidir.

Akıllı Etiketler

Akıllı etiketler yani H Etiketleri; alt başlıkları işaretlediğimiz etiketlerdir. Özellikle Blogger'da kullanılan bu etiketler;

  • H1 – Ana Başlık
  • H2 – Alt Başlık
  • H3 – Alt Başlığın Alt Başlığı gibi H6'ya kadar devam eder.

İç Linkleme

Makalenin içerisinde başka sayfalara link vermek oldukça önemlidir. Örneğin; E-Devlet hakkında bir makale yazıyorsunuz, o zaman e-Devlet sitesine yönlendiren bir link kullanmalısınız.

Resim Kullanımı

İçeriklerinizde görsellere ve videolara yer verin. Burada önemli olan resmin adı ve alt ekidir. Adında Türkçe karakterler olmamalı ve boşluk bırakılmamalıdır. Ekte ise görselin ne olduğuna dair bilgi verilmelidir.

Blog Tasarımı Nasıl Yapılır?

Yazı tiplerinden, görsellerden ve bir blog yazısı yazabilmek için içerik yazarken nelere dikkat etmeliyiz gibi konulardan bahsettik ve geldik blog tasarımının nasıl yapılması gerektiğine;

İmkanınız varsa blogunuzun tasarımını kesinlikle alanında uzman bir Grafik Tasarımcının yapmasına izin verin. Görselleriniz, konularınız ne kadar dikkat çekici olsa da tasarım tüm bunların başında gelir.

Bir blogun tasarımı ne kadar kötüyse içerisindeki içerikler ne kadar iyi olursa olsun, kullanıcıların gözüne hitap etmeyeceği için gezinmekten kaçınacaklardır.

Eğer bir tasarımcı ile anlaşma imkanına sahip değilseniz o zaman blog tasarımında dikkat etmeniz gereken kurallara geçelim;

Renk Skalası

Blog tasarımınızda kullanacağınız renkler birbiriyle uyumlu ve göz yormayan renkler olmalıdır.

Sıcak renklerden birini kullanıyorsanız mutlaka soğuk ve soft renklerden biriyle harmanlamalısınız. Renk seçimi yaparken mutlaka 3 renk kullanın.

Örneğin; Kırmızı, mavi, beyaz ya da Kırmızı, soft pembe ve beyaz gibi bir skala tercih edebilirsiniz.

Kurumsal bir firma ya da bir işletme sahibiyseniz firmanızın renklerini tercih etmelisiniz. Genellikle firma renklerini logonuz belirler. Yani logonuzda bulunan renkleri kullanabilirsiniz. Eğer logonuzda tek ya da iki renk varsa uyumlu başka renkleri tasarıma katabilirsiniz. Örneğin firmanızın rengi turuncu, bu renge yakışan ama mavi gibi zıt bir renk seçerek dikkat çekici olabilirsiniz. Araya beyaz gibi bir renk daha ekleyerek aradaki uyumu yakalayabilirsiniz.

Gadget Konumları ve İçerikleri

Gadget yani Türkçe adıyla aygıtlar, bloglara ekstra özellikler kazandırır. Bu aygıtlar kullanıcının deneyimini arttırırken diğer yandan görsel estetiği sağlar.

Aygıtlar farklı şekillerde ve fonksiyonlarda kullanılabilir. Örneğin, blogunuzda başka bir blogun ya da sitenin reklamını vermek istiyorsanız ya da hava durumu, rastgele fotoğraf, yapılacaklar listesi, takvim, saat gibi araçlar kullanmak istiyorsanız tüm bunları aygıtlar sayesinde yapabilirsiniz.

Bu aygıtların blogunuzdaki konumu da ayrı bir noktadır. Örneğin; saat aygıtını kullanıyorsanız bunu bütün blogda görünür şekilde ekranın sağında, üstte kullanmalısınız. Eğer aygıtların kullanımını tam manasıyla çözebilirseniz, zaten tasarıma çok fazla kafa yormak durumunda kalmazsınız.

Yormayan Yazı Renkleri

Nasıl bir font kullanmanız gerektiğine değindik, şimdi sıra geldi görsel tasarım açısından içeriklerde kullanacağınız yazı ve arka planın renklerine;

Boğucu, sıcak ve zıt renklerden kaçınmalısınız. Bloglarda ve sitelerde yapılan en büyük hatalardan biri de yazı ve arka plan rengi seçimleridir.

Beyaz font üzerine siyah yazı en ideal olandır diye düşünebilirsiniz fakat değil. Hiç fark ettiniz mi birçok kitabın arka plan rengi beje yakın kırık beyazdır. Neden bembeyaz değildir? Beyaz yorucu bir renktir. Bilgisayar ekranından bakma gözünüzü alır ve bir süre sonra yorulursunuz.

Bloglarınızda yazı renginizin siyah olması ideal ama arka plan renginde mutlaka soft renkler kullanmalısınız. Örneğin; kitaplarda olduğu gibi beje yakın kırık beyaz, soft pembe, soft mavi gibi…

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler sabah 07:00 - 09:00 arası ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.