Alan Adı (Domain) Nasıl Satın Alınır ?

Nisan 08, 2022 -

İnternet web 1.0 olarak adlandırılan teknoloji ile hayatımıza girmiştir. İnternette dolaşırken uğradığımız tüm web siteleri bir adrese sahiptir. Önceleri bu web siteleri ip adresleri ile kullanıcılarına hizmet vermekteydi. Ancak hatırlanması ve yazması oldukça zor olan bu adresler daha sonradan yerini özel isimlere bırakarak şimdiki halini almıştır. İşte bu isimlendirme şekline alan adı ya da domain denilmektedir.

Alan adları bir sitesinin kullanıcılarının kendini rahat bulması amacıyla oluşturulmuş özel adreslere denilmektedir. Örneğin vayes.com.tr kullanıcılarımız için bizim web dünyası üzerinde yer alan adresimizin adıdır. Aslında iş yerlerimizin ve evlerimizin adreslerini gerçek hayatta buna örnek verebiliriz.

Domain ( Alan Adı ) Nedir?

Bir web sitesi özel sunucular ve ip adresleri üzerinde inşa edilmektedir. Ancak bu adresler hatırlanması ve yazması oldukça karmaşık adreslerdir. Bu sebeple geliştirilen domain yani alan adı sistemi ile kullanıcılar aradıkları web sitelerini çok daha rahat bulabilmektedir. Peki, birçok kişinin adını sıklıkla duyduğu domain nedir?

Alan adı nedir? Sorusu da oldukça sık aratılan kelimelerden birisidir. Domain ve alan adı aynı şeylere denmektedir. Web sitelerinin .com - .net - .com.tr, gibi uzantılar şeklinde oluşturulmuş uzantılarına domain denilmektedir. Domain ya da alan adı bir web sitesinin internette kullandığı kimliğidir. Tıpkı bizim kimliklerimiz gibi alan adları da o web sitesine özeldir ve sadece bir tane olarak bulunmaktadır.

Domainler tek bir web sitesine aittir. Aynı alan adı ile bir başka web sitesi bulunmamaktadır. Çünkü tıpkı parmak izi ya da kimliklerimiz gibi alan adları da dünya genelinde sadece tek bir tane olarak hizmet vermektedir. Aslında domainler web sitelerinin ip adreslerine bağlı olarak oluşturulmaktadır. Örnek vermek gerekirse alan adı olmasaydı google.com yerine 11.222.333.444 gibi karmaşık bir adres yazmamız gerekecekti.

Domain ( Alan Adı ) Nasıl Alınır?

Domain ya da alan adları bu konuda yetkilendirilmiş firmalar aracılığı ile satılmaktadır. Birçok kullanıcı tarafından domain nasıl satın alınır? Diye sorular sorulmaktadır. Domain ya da alan adı almak için vayes.com.tr adresinden destek alabilirsiniz. Alan adı nasıl satın alınır? Detaylarına gelecek olursak. İlk öncelikle almak istediğiniz alan adını ve uzantısını belirlemeniz gerekmektedir. Belirlediğiniz domainin müsait olup olmadığını domain sorgulama bölümünden yapabilirsiniz.

Almak istediğiniz alan adı boşta ise sitemiz üzerinde yer alan adımları takip ederek hemen istediğiniz adresi adınıza kayıt ettirebilirsiniz. Vayes.com.tr olarak alanında uzman ekiplerimiz ile görüşerek işiniz ya da vermiş olduğunuz hizmet ile ilgili olarak en iyi alan adını seçebilirsiniz. Ayrıca almış olduğunuz alan adları size özel şekilde kayıt edildiğinden dolayı başka herhangi bir kimsenin alması imkansızdır.

Domain Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Domain bir web sitesinin en önemli araçları arasında yer almaktadır. Öncelikle alacağınız domainde ya da alan adında çok dikkatli ve titiz olmanız gerekmektedir. Alan adları seo çalışmalarında en önemli etkenlerden birisi olmaktadır. Bu sebeple belirleyeceğiniz adres ve uzantısı oldukça önemli olmaktadır. Ayrıca alan adlarında ve web dilince Türkçe karakter kullanılmadığı için alan adınızı belirlerken dikkatli olmanız gerekmektedir.

Öncelikle alan adı belirlerken yapmış olduğunuz işe ve markanıza en uygun adresi seçmeniz gerekmektedir. Bu konuda uzmanlarımızdan bilgi alabilir ve uygulamaya geçebilirsiniz. Ayrıca web sitenizin akılda kalıcılığının artması ve daha çok kullanıcıya ulaşabilmesi için mümkün olduğunca net, akılda kalıcı ve ilgi çekici adresleri belirlemeniz gerekmektedir.

Arama motorları web sitelerini listelerken ve kullanıcılara sıralarken öncelikle seo çalışmalarındaki metinlere göre listeleme yapmaktadır. İkinci olarak ise alan adlarına dikkat etmektedir. Bu nedenle belirlemiş olduğunuz domain adresinin seo ile ve içerikleriniz ile uyumlu olması oldukça önemlidir. Ayrıca yaratıcı bir alan adı ile kısa sürede rakiplerinize fark atabilirsiniz.

Domain ( Alan Adı ) İle İlgili Bilgiler

Domain ya da diğer adı ile alan adı internet hizmetlerinin daha güvenli ve düzenli olması amacıyla kurulan ICANN tarafından yetkilendirilmiş firmalar aracılığı ile satılmakta ve kiraya verilmektedir. Vayes.com.tr olarak bu alanda gerekli tüm yetkilere sahip olarak siz değerli müşterilerimize güvenli bir hizmet vermekteyiz.

Domainler yetkili firmalardan alındığı gibi daha önce satın almış kişilerden de alınabilmektedir. İkinci el domain alışlarında sitenin seo çalışmaları ve arama motorlarındaki durumunu sorgulayabilirsiniz. Domain ya da alan adınızı satın almış olduğunuz firmadan başka bir firmaya transfer edebilir istediğiniz gibi taşıyabilirsiniz. Örneğin A firmasından almış olduğunuz alan adını vayes.com.tr hosting sunucularına rahat bir şekilde taşıyabilirsiniz.

Domain ( Alan Adı ) Fiyatları

Domain ya da alan adları ICANN tarafından belirlenen bir alt ücret ile piyasaya sunulmaktadır. Ancak aracı firmalar burada diledikleri fiyatları belirleyerek yüksek kar ile satış yapmaktadır. Vayes.com.tr olarak en ucuz domain 2022 fiyatlarını izlere sunmaktayız. İhtiyacınız olan alan adına en uygun fiyatlar ile sahip olabilirsiniz. Ayrıca alan adı haricinde ihtiyacınız olan diğer web hizmetlerinde de en uygun fiyat seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Sitemiz üzerinden ve iletişim numaralarımızdan 7/ 24 bizlere ulaşım sağlayabilirsiniz.

Etiketler
  • Destek

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Özellikle gece sık olarak bilgisayar veya telefon kullanımı yapıyorsanız gece ışığını (Night Light) açmanız gözlerinize fayda sağlayacak ve yorulmanızı önleyecektir.)