Cpanel Alternatifleri Nelerdir ?

Ekim 17, 2019 -

Öncelikle şu konuda kısa bilgi vermek gerekirse;
bu cpanel yada diğer paneller nedir, ne işe yarar ?

cPanel, Unix tabanlı sistemlerde çalışan geniş bir kullanım oranına sahip kontrol panelidir. İsmi "Control Panel" kelimesinden gelmektedir. cPanel ile birlikte WHM isimli ana yönetim yazılımıda yüklenmektedir. WHM üzerinden oluşturulan hesaplar client hesap olarak adlandırılır gibi bir bilgi ile başlayabiliriz.

Diğer panellerde aynı mantık ile çalışan hosting panelleridir.

Bu paneller olmasaydı da hostingler yönetilemez miydi ?
şu şekilde bir örnek verebiliriz tabiki yönetilebilirdi ancak yönetim pabeli olmayan bir web sitesi ne kadar kolay yönetilebilirse hostlarda o kadar kolay yönetilebilirdi diyebiliriz.

Herhangi bir programlama dili bilmeye ihtiyaç olmadan bu işi yönetmenizi sağlayan araçlar olarakta öne sürebiliriz. Hosting yönetim panelleri ile istediğiniz sisteminizi kolaylıkla kurabilir, sitemde alan adınız ile e-mail hesaplar aktif edebilir yada silebilirsiniz, analiz ve istatistik bölümü ile değerlendirmeler yapabilirsiniz.

Araştırma yapılırsa karşınıza şu şekilde sonuçlar çıkacaktır;
ücretli ve ücretsiz hosting kontrol panelleri olarak 2 farklı seçenek göreceksiniz. Hosting paketlerinde müşterilerin sunucuya doğrudan erişimi olmadığından hosting firmaları tarafından müşterilere ağırlıklı olarak cPanel, Plesk yada DirectAdmin benzeri panelleri gelmektedir.

Şimdi asıl sorun, standart bir host dışına çıkar işi daha geniş göreyim derseniz sunucu hizmeti alırsanız bu panellerin ücretleri de karşımıza hop diye çıkıyor. Şimdi soru şu cpanel alternatifi kullanabilceğimiz bir hosting yöönetim paneli sistemi var mı ?

1- DirectAdmin;

Web tabanlı, grafik ara yüzlü, web hosting kontrol panelidir.

Yönetici özellikleri

Yönetici ve Bayiler Yaratın / değiştirin
Yöneticiler bu özellik sayesinde satıcıları veya ilave yöneticileri hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilirler.

Bayi Paketleri
Yöneticiler bu özelliği kullanarak önceden tanımlanmış hesap paketleri oluşturabilir. Bir hesap oluştururken, yönetici her hesap özelliğini manuel olarak ayarlamak yerine sadece bir paket seçer.

Tüm Kullanıcıları Göster
Bu özellik yöneticinin sistemdeki her bir hesabı hızlıca görüntülemesini ve bu listeyi çeşitli şekillerde sıralamasını sağlar.

DNS Yönetimi
Bu özellik, yöneticinin sunucudaki herhangi bir DNS kaydını oluşturmasına, değiştirmesine veya silmesine izin verir.

IP Yöneticisi
Bu, yöneticinin sunucu için mevcut olan IP adresini belirlediği yerdir. Yönetici ayrıca bu menüden satıcılara IP adresi atayabilir.

Posta Kuyruğu Yönetimi
Posta kuyruğunu ve mesajlarını görüntülemek için bir araç. Bu mesajlar üzerinde işlem yapmak için araçlar içerir.

Sistem / Servis Bilgisi
Yönetici bu menüden servisleri görüntüleyebilir, durdurabilir, başlatabilir ve yeniden başlatabilir.

Komple Kullanım İstatistikleri
Bu özellik yöneticiye sistem kullanımına genel bir bakış sağlar. Sunucunun Ethernet kartından tam giriş ve çıkış da izlenir.

DNS Kümeleme
DirectAdmin, DNS verilerini aralarında otomatik olarak aktarmak için diğer DirectAdmin makinelerine konuşur. Ayrıca, DA ağınızdaki yinelenen alan adlarına izin vermemek için diğer sunucuyu bir etki alanı için kontrol etme yeteneğine de sahiptir.

DirectAdmin'de SPAM mücadele araçları
DirectAdmin ile çok çeşitli SPAM mücadele araçları sağlanmıştır. Lütfen tam liste için http://help.directadmin.com/item.php?id=577 adresini kontrol edin .

Lisanslama / Güncellemeler
Yönetici lisans durumunu görüntüleyebilir ve bu menüden en son DirectAdmin güvenlik ve yazılım yükseltmelerini indirebilir.

Bayi Özellikleri 

Hesap Oluştur / Listele / Değiştir
Hesap oluşturma, listeleme, değiştirme ve silme işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde yapılır.

Kullanıcı Paketleri
Bayiler bu özelliği kullanarak önceden tanımlanmış hesap paketleri oluşturabilirler. Bir hesap oluştururken, satıcı sadece her bir hesap özelliğini manuel olarak ayarlamak yerine bir paket seçer.

Bayi İstatistikleri
Bayiler, toplam kullanımları hakkında eksiksiz bir genel bakış sunar. Bayiler ayrıca genel durumu hızla değerlendirmek için verileri kullanıcılara göre sıralayabilirler.

Tüm Kullanıcılara Mesaj Gönder
Bayiler, DirectAdmin'in yerleşik bilet destek sistemini kullanarak tüm müşterilerine hızlı bir şekilde mesaj gönderebilir.

Kaplamaları İçe Aktar / Yönet
Bu menü seçeneğiyle, satıcılar bir düğmeyi tıklayarak hızlı bir şekilde yeni dış görünümleri alabilir ve uygulayabilir.

IP Atama
Bayiler bu menü seçeneğini kullanarak müşterilerine IP adresini atayabilir.

Sistem / Hizmet Bilgileri
Bu özelliği tıklatarak, satıcılar sunucu durumuna ve sistem bilgilerine anında erişebilir.

İsim Sunucular
Bayiler, müşterileri için bu menüden kişiselleştirilmiş ad sunucuları oluşturabilir.

Kullanıcı Özellikleri

E-posta Yönetimi
Kullanıcılar, POP / IMAP hesapları, tüm e-posta adreslerini, ileticileri, posta listelerini, otomatik cevaplayıcıları ve web postaları oluşturabilir. Filtreler, kullanıcıların postaları etki alanına, anahtar kelimeye ve boyuta göre engellemelerini sağlar. Yetişkin Filtresi de mevcuttur.

FTP Yönetimi
Kullanıcılar FTP hesapları oluşturabilir ve her hesap için dizin izinleri ayarlayabilir. Anonim FTP de desteklenmektedir.

DNS Menüsü
Kullanıcılar kayıt ekleyebilir ve kaldırabilir, MX ayarlarını değiştirebilir ve tam DNS kontrolüyle gelen her şeyi yapabilir.

İstatistikler Menüsü
Kullanıcılar hesaplarıyla ilgili her türlü istatistiği hazırladı. Daha gelişmiş seçenekler ve Webalizer da dahildir.

Alt Alanlar Menüsü
Kullanıcılar alt alanlarda listeleyebilir, oluşturabilir, silebilir ve istatistik alabilir.

Dosya Yöneticisi
FTP'ye kullanıcı dostu ve hızlı bir alternatif. Bir web sitesi oluşturmak ve sürdürmek için gereken her özelliği içerir.

MySQL Veritabanları
Kullanıcılar bu menüden MySQL veritabanlarını kolayca oluşturabilir, değiştirebilir ve silebilir.

Site Yedeklemesi
Bu güçlü aracı kullanarak, kullanıcılar yalnızca istediklerini yedekleyebilir ve geri yükleyebilir. Örneğin, hesap verileri ancak web sitesi dosyaları değil.

Hata Sayfaları
Kullanıcılar 401, 403, 404 ve 500 hata kodları için özel mesajlar ve çıkışlar oluşturabilirler.

Dizin Şifre Koruması
Kullanıcılar, herhangi bir dizini bir kullanıcı adı ve şifreyle koruyabilirler.

PHP Seçici
İstemcinin, hangi PHP sürümünün .php uzantısıyla ilişkilendirileceğini seçmesine izin verir.

Gelişmiş araçlar

Kullanıcılar SSL sertifikaları kurabilir, önemli bilgileri ve yüklü perl modüllerini görüntüleyebilir, cron işlerini, mime türlerini ve apache işleyicilerini ayarlayabilir ve site yeniden yönlendirme ve etki alanı işaretleyicilerini etkinleştirebilir.

Entegre Bilet Destek Sistemi
DirectAdmin'in entegre bilet destek sistemi ile daha az güçlükle daha iyi müşteri hizmeti sunacaksınız. Her oturum açtığınızda "bekleyen XX mesajlarınız var" mesajı görüntülenir ve DirectAdmin'i size e-postayla destek isteklerini bildirecek ve hiçbir isteğin kaçırılmamasını sağlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Desteği farklı bir şekilde sunmayı tercih ediyorsanız, bu özelliği kapatmanız yeterlidir.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama
Herhangi bir DirectAdmin hesabının bir akıllı telefon uygulamasından zamana dayalı bir kod kullanarak İki Faktörlü Kimlik Doğrulama gerektirmesini sağlar.

Eklenti sistemi
DirectAdmin işlevselliğini kolayca genişletmeyi sağlar. Eklentiler Yönetici, Satıcı ve Kullanıcı seviyelerini destekler.

Canlı Güncellemeler
Sunucu yöneticileri mevcut lisans ve sürüm durumunu görüntülemek için "lisans / güncellemeler" düğmesine tıklayabilir. El ile indirme, çıkarma ve yükleme işlemine gerek yoktur - DirectAdmin tüm güncellemeleri otomatik olarak gerçekleştirir.

Tamamen Özelleştirilebilir
DirectAdmin, işletmeniz kadar benzersiz olacak şekilde tasarlanmıştır. DirectAdmin arayüzünün her yönü değiştirilebilir ve "skins" menüsünden kolayca yeni tasarımlar alınabilir.

Çarpmalardan Otomatik Kurtarma
DirectAdmin TaskQueue, tüm hizmetlerin her zaman açık olmasını sağlar. Bir şey bozulursa, DirectAdmin servisi yeniden başlatarak sorunu çözmeye çalışacaktır. Bu başarısız olursa, DirectAdmin derhal sunucu yöneticisine bildirir.

Site Yardımcısı ile Müşterilerinizi Destekleriz
Site Yardımcısı, sizin ve müşterilerinizin DirectAdmin'i kullanmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Her DirectAdmin özelliği, birçok resim ve örnek ile birlikte tam talimatlar sunuyoruz.

VESTA KONTROL PANEL

Korkmayın yazı daha da uzamayacak diğerlerinde de benzer özellikler bulunuyor :)

Ücretsizdir ve kurulum olarak kolaydır, güçlü bir panel olarak düşünebilirsiniz. cPanel ve Plesk te bulunan özellikler Vesta’da da bulunmaktadır. 

WEBMİN VE VİRTUALMİN

Webmin nedir ne işe yarar derseniz; sunucu yönetimi tarafında yer alan bir yazılım sistemidir. Diğer sistemler gibi kolay bir arayüze sahip olan bu yazılım ile de sisteminizi ayakta tutabilirsiniz.         

Virtualmin nedir, Webmin’in ekürisi diyebiliriz, iyi bir UI bulunan, ve en önemli özelliği de ücretsiz ulaşılabimesi diyebileceğimiz bir hosting kontrol panelidir. 

CENTOS WEB PANEL

CentOS Web Panel - (Dedicated & VPS) sunucularının hızlı ve kolay yönetimi için tasarlanmış ücretsiz bir Web Hosting kontrol panelidir, bir şey yapmak istediğiniz ssh ile her defasında konsolunu kullanma zorunluluğunu ve çabasını yok eder, sunucu yönetimi kontrol panelidir.

Başka ne var derseniz:

AJENTİ

ISPCONFİG

ZPANEL

[youtube::AsJIiZGjQyA]

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Whois; Domainin kayıt ve bitiş tarihi gibi bilgiler başta olmak üzere sahibinin iletişim bilgilerini içeren, domainlerin kimlikleridir.