En İyi CSS Frameworkleri

Nisan 10, 2018 -

Merhabalar, bu yazımızda web dünyasındaki Front-Endler için bir nimet niteliği taşıyan CSS FRAMEWORKLER’den bahsedeceğiz. Öncelikle işe Framework’un tanımından başlayalım. Framework yazılım sistemlerinin iskelet dediğimiz yapısını oluşturan, fonksiyon ve sınıflama yapılarından oluşan ve çok geniş çaplı olan bir uygulama çatısıdır.

Bir framework herhangi bir projenin çıkış süresini dolaylı yoldan etkilemektedir. Yapılan işin çok daha düzenli ve temiz olmasını sağlar, projeyi farklı bir developerin geliştirme işleminde dahi kodlar düzenli ve temiz olduğu için yeni yazılımcının kodlar arası kaybolmasını engeller.

Kalan Faydaları Listelememiz Gerekirse

  • Layout (Yerleşim Düzeneği): Bu yapı tasarım öğelerinin kendi arasındaki sıralamasını etkilemektedir
  • Browser Compatibility (Tarayıcı Uyumluluğu): CSS Frameworkler’in en beğenilen özelliklerinden biri ise yazılacak kodun Framework’un desteklediği tarayıcılarda sorunsuz çalışmasıdır.
  • Components (Bileşenler): Framework, içerdiği renk düzenleri, hazır CSS öğeleri ve diğer birleşenler ile birlikte size projenizde kullanılabilecek birçok öğe sunmaktadır. 

En iyi CSS Frameworkleri Nelerdir?

Tüm Frameworkler aynı amaca hizmet etse de birbirleriyle kıyaslandığında sunduğu özellikler ve gelişmişlik bakımından birkaç tanesi diğerlerinden ayrılmaktadır, sizler için en ön planda olan Frameworkleri derledik, tercih sizin.

Bootstrap:

Bootstrap Twitter tarafından geliştirilen ve şu anda en popüler olan Frameworkler’in başında gelmektedir. Bootstrap’ı diğerlerinden ayıran en büyük etkenlerden biri 12 sütunlu bir yapıya sahip olması ve responsive tasarım için bu yapının benzersiz olması. Bunun yanında javascript eklentileri, form denetimleri tipografi ve daha birçok özelliğe sahiptir.

Semantic UI:

Semantic UI, web sitelerini daha semantik bir konsept üzerine inşa etmek için oluşturulan ve üzerinde geliştirilmeye devam edilen bir Framework. Doğal dil prensiplerini kullandığı için, kodlama ve bu kodlamayı okuma çok daha kolay ve anlaşılabilir bir haldedir. Frameworkler arasında Semantic UI yenilikçi yapısıyla karşımıza çıkmaktadır.

960 Grid System:

960 Grid System web sitelerinde çoğunlukla kullanılan 960 pixel genişliği kendine ölçü olarak alan ve bu doğrultuda web tasarım projelerin hızlı bir şekilde oluşmasını bir Framework’tür.

960 Grid System’in Framework’ünün iki farklı türevi vardır. Bunlar 12 ve 16’lı kolon sistemleridir. 12 ve 16’lı olan bu kolon sistemi, talep etmeniz durumunda ayrı ayrı veya tek şekilde bir tasarım içerisinde birlikte kullanılabilir. Ayrıca şunu da belirtelim; 960.css dosyası sadece 3.6 KB boyutundadır.

Gridiculous:

Bu Framework’ün popülerliği diğerlerine göre biraz daha düşük olsa da kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. 2, 3, 4, 5 ve 6 sütunlu olarak ayarlanabilen grid yapısı, 320, 640 ve 960 genişliklerinde istenildiği gibi kullanılabilmektedir. Bu özellik de bu Framework’ü doğrudan responsive uyumlu yapmaktadır. Ayrıca Bootstrap gibi kendine özgü birçok elementi de içinde bulundurmaktadır.

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Whois; Domainin kayıt ve bitiş tarihi gibi bilgiler başta olmak üzere sahibinin iletişim bilgilerini içeren, domainlerin kimlikleridir.