Laravel mi yoksa Codeigniter mı ?

Şubat 01, 2018 -

Bu yazıda iki PHP frameworku , CodeIgniter ve Laravel'i karşılaştırıyoruz . Her şeyden önce, bu yazı kendinizi kontrol edebileceğiniz gibi geliştiricilere ve web programcılarına yöneliktir . Onlardan biri olmayı düşünüyorsanız çok iyi olacak. İşte başlıyoruz...

Bir framework nedir?

PHP programlama dili için geliştirme framework u aslında bir geliştirme ortamıdır. Herhangi bir proje oluşturmak için inşa edebileceğimiz bir temel ile, kitaplıklar, API'ler ve yöntemleri içeren bir dizi geri dönüşümlü yazılım sunar. Çoğu projede ortak olan ve bizim de kullanabileceğimiz diğer özellikler bulunur. Framework' u, uygulamaları, ürünleri, çözümleri veya hizmetleri yaratmak için kullanabiliriz; bu durumda web üzerinde odaklanılabilir bir yapınız olabilmektedir.

 


 

CodeIgniter Nedir ?

CodeIgniter programcılar için PHP geliştirmelerini yapmak üzere güçlü bir PHP framework dur, basit ve kolay kullanımlı araç setine sahiptir, web uygulamaları geliştiricilerinin ihtiyaçları için farklı işlevleri bulunmaktadır. Orta ölçekli projelerin geliştiricisi iseniz, ağır bir framework istemiyorsunuz ve çok hızlı bir PHP framework arıyorsanız , belgelenmiş ve öğrenilmesi kolay bir ortam buldunuz :) CodeIgniter sizin seçiminizdir.

 

Laravel Nedir ?

Laravel zarif bir sözdizimi ile web uygulamaları için bir framework, Laravel denemek ve tercih etmeniz için temel bileşenleri sunuyor, çoğunda projede kullanılan en yaygın görevleri kolaylaştırmak, gelişmenin belli bir bölümünü silmek web projeleri böyle doğrulamalar, yönlendirmeler, oturumlar ve önbellekleme gibi kısımlar otomatik geliyor Kullanım için ise PHP sürüm 5.5 veya üstü gerekli ve Composer'ın kullanılması için kurulması gerekiyor.

 

Neden CodeIgniter kullanmalıyım ?

CodeIgniter framework Şubat 2006'da ilk sürümü çıkmıştır PHP 5,2'den bu yana tüm sürümlerini destekler ve çoğu veritabanı desteği vardır. Her tür barındırma ve özel veya sanal sunucu ile uyumludur. Dokümantasyon dahil, framework 3 MB'dan daha ağır değildir. Bir şablon dili kullanmaya gerek yoktur. İlk yapılandırma neredeyse gerek yoktur. Geniş ve açık dökümanlara sahiptir. MVC modelinin kullanılmasını gerektirmez ve programlama ve adlandırma ile ilgili kısıtlayıcı kurallara sahip değildir. Büyük bir topluluğu var ve şu anda CodeIgniter ile yapılmış büyük portallar var.

CodeIgniter büyük bir topluluğa, bir kaç ay önce bir sayfada İspanyolca'ya ve bu kullanıcı kılavuzunu çevirmeye başladı.

Ayrıca, büyük topluluğuna Google + 'da katılmanız çokça önerilir. Herhangi bir sorunuzu çözebilecek dost canlısı çok aktif kişilerle CodeIgniter Topluluğunda tanışabilirsiniz.

 

Laravel'i neden kullanmalıyım ?

Laravel , PHP'nin en son sürümü için oluşturulmuştur , ancak 5.5 sürümünden itibaren kullanılabilir. Geliştirme için bazı bileşenlere sahiptir, bazıları kimlik doğrulama desteği ve test birimi gibi çok kullanışlı temel işlevleri sunar. Kendine has tarzı olan kendi otoriter duruları vardır. Tam bir REST API oluşturmak oldukça kolaydır. Önceden tanımlanması gereken bir rota sistemi vardır. Büyük bir gelişme ve iyi döküman topluluğu vardır. 

CodeIgniter vs Laravel

 

PHP için en iyi framework nedir ?

Bu, soru kolayca çözemediğimiz bir ikilemdir. Katkıda bulunabileceğimiz tek şey,  görüşlerimizden her biri veya tecrübelerimizden her biridir. Bu durumda, bir web programcısı olarak benim görüşüm;

Hem CodeIgniter'ın hem de Laravel'in avantajları ve dezavantajları vardır, bunların hiçbiri, birbiri üstüne seçebilmek veya nitelik kazandırmak için yeterli değildir. Bununla birlikte, benim için en iyi olanın ne olduğu konusunda açığım. PHP'de programlamaya başladığımda, ilk olarak küçük şeylerde, PHP bana mükemmel bir şekilde hizmet etti. Zaten, herzaman PHP'nin neredeyse her türlü çevrimiçi platformda kullanabileceğiniz harika bir dil olduğunu söyleme fırsatını bulduğumda değerlendirmekteyimSonra orta ölçekli bir projeye girdim ve bir ihtiyaç hissederek CodeIgniter keşfettim, online bir dersteydi ve bir geliştirme framework unun sunduğu imkânları anlamaya başladımO anda ihtiyaç duyduğum her şeyi sunan CodeIgniter ile gördüm ve şaşırdım. Daha sonra mesleki nedenlerle Laravel ile çalışmak zorunda kaldım . Benim için başka bir geliştirme framework u tanımakta çok eğlenceliydiYolları, denetleyicileri ve tabii ki benim için modeller ve görüşler arasındaki başlıca farkı ele alma biçimini çalıştırmanın farklı yolu. Laravel'in ORM (Sığınmacı) ve ayrıca bir şablon dili (Blade) vardı.

Fakat ... bir PHP veya başka bir framework seçerken ne düşünmeliyim derseniz

Benim düşünceme göre ilk olarak kalkınmanın çevikliği ve hızı CodeIgniter'ın Laravel'den daha fazla performansı var, açıkça görülebiliyor ancak programlama yolumuza çok bağlı bir durum bu, açık bir düşünceyi ile herşeyi yapabilirsiniz. CodeIgniter'ı kullandığımızda tabanını ve eklediğimiz, üçüncü parti kütüphaneleri veya kendi geliştirmemizi kullanırızLaravel'i kullandığımızda varsayılan olarak kimliği doğrulayan, rota sistemi ve şablon sistemi gibi tüm bileşenleri kullanırız ... CodeIgniter ile bir kimlik doğrulama sistemi geliştirmemiz veya bir üçüncü taraf kütüphanesi kullanmamız gerekir. Her durumda, kullanacağınıza aslında siz karar vereceksiniz.

Ardından, Google Eğilimler'den alınan ve her bir Framework'ün karşılaştırdığı sayıların bulunduğu bir grafik var. CodeIgniter'ın daha eski bir framework (daha olgun) olduğunu açıkça görebiliriz ve aslında Laravel'in şu an trend olduğunu kontrol ettiğinizde görebilirsiniz

Özetle:

Bir CodeIgniter projesi başlatırken, bizim için çok kolay, yalnızca başlangıç yapılandırmasına ihtiyacı var, sadece etki alanını veya URL'yi tanımlayalım ve durumda veritabanını kullanmamız gerekiyor (neredeyse her zaman), bahsedilen veritabanı için konfigürasyonu tanımlayalım . Öğrenme eğrisi inanılmaz, çok zaman harcamaksızın kontrol edebilirsiniz.

Bunun yerine laravel örneğin Composer'ı kullanmak gerek bence laravel biraz gecikme olduğunu yüklemek ve normal bir hosting laravel kullanmaya bir engel olabilir, biraz sıkıcı bir yüklemesi vardır vMVC desen açısından biraz daha sıkı programlama için bir yöntem sunar.

 

Tabii ki web geliştirme dünyasına yeni başlıyorsanız, HTML ve PHP öğrenmeye başlamanızı şiddetle tavsiye ederim .

 

Sonuçta, Bence bir framework veya başka bir framework kullanmanın amacı, daha önce sonuç almak ve bilgisayardan daha fazla zaman harcamamaktır;)

 

Şimdi CodeIgniter veya Laravel hangisinin en iyi Geliştirme framework u ,  olduğuna karar vermek size kalmış ...

Bol Şans..

 

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Whois; domainin kayıt ve bitiş tarihi gibi bilgilerin yanı sıra sahibinin iletişim bilgilerini de içeren, domainlerin kimlik bilgileridir.