PHP Framework Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Mart 29, 2018 -

PHP framework seçiminde dikkat edilecek hususlara geçmeden önce PHP Framework nedir dilerseniz tanımlayalım. PHP framework, uygulama geliştiricilerinin projeleri için ihtiyaç duyduğu özellikleri bir çatı altında toplayan kütüphanelere verilen isimdir. Proje geliştirirken framework kullanmayabilirisiniz ama framework kullanmak oldukça yararlıdır.

Örnek vermek gerekirse; Zend, Codeigniter, Yii ve CakePHP bunlardan bazılarıdır.

PHP Framework Neden Kullanılmalıdır?

Birçok geliştiricinin PHP framework kullanmasının ve bu frameworklerin geliştirme sürecini kolaylaştırmasının başlıca sebepleri şunlardır:

  • Geliştirme sürecini hızlandırması
  • Organize, yeniden kullanılabilir ve üzerinde düzeltme yapılabilir kodlar sunması
  • Frameworkler üzerinde çalışan web uygulamalarının ölçeklendirilebilir olması sebebiyle zaman içinde gelişmenize olanak tanıması
  • Sizi düşük güvenlik seviyesiyle ilgili endişelerden kurtarması
  • Nesneye yönelik programlama araçları gibi modern web geliştirme pratiklerine olanak tanıması
  • Kapsamlı bir kullanıcı camiası desteği
  • Performans araçları
  • Yardımcı uygulamalar ve kütüphaneler
  • Form onaylama
  • Veritabanı soyutlama

Hangi PHP Framework Daha İyi?

Onlarca frameworkten hangisini seçmeliyiz sorusu soracak olursak aşağıdaki faktörleri göz önüne almamız isabetli olacaktır:

  • Performans ve scalability (ölçeklenebilirlik)
  • Komünite desteği (Yazılımcı ararken ya da takıldığınız noktayı sorarken lazım olacak)
  • Geliştiren ekibin güvenilirliği (Kullandığınız frameworkün gelişmesinin durması kabus olacaktır)
  • Kolay öğrenilebilirlik
  • Kolay geliştirilebilirlik
  • Yeterlilik / Esneklik
  • Sunduğu özellikler
  • Desteklediği PHP versiyonları

Bir framework, projenin kolayca tamamlanabilmesine yardımcı oluyor. Hız, içerik, kullanım kolaylığı, kişileştirme, geliştirilebilme açısından değerlendirilen seçeneklerde yapılacak yanlış bir seçim projenin yarım kalmasına dahi neden olabiliyor.

Hangi PHP Framework’ü Kullanmalıyım?

İhtiyaç yüzünden ortaya çıkan onlarca framework arasında hangisini seçeceğinize karar vermek php geliştiricilerin tercihi olsa da piyasada en yaygın kullanılan framework ve en çok dökmantasyona sahip framework'u tercih etmek her zaman için doğru seçim olacaktır. Dokümantasyon Problemi bir framework için en önemli noktalardan biridir.

En iyi 5 PHP Framework'ü

1. Laravel

Son zamanların en popüler frameworklerinden Laravel, kendine has geliştirdiği ORM ve Template motoru ile dikkat çekiyor. Taylor Otwell tarafından geliştirilen Laravel php 5.3 sürümünde bulunan tüm özellikleri destekliyor ve bu alanda Codeigneter’ı bir adım geride bırakıyor.

Laravel, diğer frameworklere göre çok yeni olmasına rağmen çok hızlı bir şekilde büyüyor. Bunun nedenlerinden biri de çok esnek ve hafif bir framework olması. Bunun yanında sade ve basit kullanımı ile ekip olarak çalışanlar için oldukça verimli bir çalışma ortamı sağlıyor.

Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

2. Phalcon

Phalcon, 2012’de piyasaya sürüldü ve geliştiriciler arasında hızla popülerlik kazandı. Phalcon’un bir şahin kadar hızlı olduğu söylenir çünkü en üst düzeydeki performansa ulaşmak için C ve C++ ile yazılmıştır. Tabi ki de C dilini öğrenmenize gerek yoktur.

Phalcon, MVC tabanlı uygulamaların tipik olarak yükünü önemli derecede azaltıyor. Phalcon sadece yürütme hızlarını artırmakla kalmaz aynı zamanda kaynak kullanımını da azaltır. Evrensel bir otomatik yükleyici, varlık yönetimi, güvenlik, çeviri, ön bellekleme ve daha pek çok özellikle doludur. İyi belgelenmiş ve kullanımı kolay bir framework olduğu için denemeye değer.

Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

3. Codeigniter

Codeigniter hızlı uygulama geliştirme için ideal bir frameworktür. Sadece barındırma biriminize doğrudan yükleyerek kurulabilen küçük, ayak izi olan, hafif, düşük zorluklu bir iskelet. Özel bir komut satırı veya yazılım kurulumu gerekmez. Dosyaları yükleyin ve gitmeye hazırsınız.

Tam teşekküllü web uygulamaları oluşturmak, küçük bir öğrenme eğrisi ve çok sayıda kütüphanesiyle bir esinti. Gelişimin doğusundan bahsetmişken, Codeigniter’in belgelerinin kapsamı geniş ve burası çok geniş ve çok faydalı. Code Igniter, akademik bir kurum tarafından da desteklenmektedir: British Columbia Institute of Technology.

Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

4. Symphony

Symfony bir süredir çok kararlı, yüksek performanslı, iyi belgelenmiş ve modüler bir proje olarak lanse edilmiştir. Symfony, Fransız SensioLabs tarafından desteklenmektedir ve onlar tarafından geliştirilmiştir.

Symfony BBC ve Drupal ve eZpublish gibi açık kaynak projeleri gibi birçok büyük isim şirketi tarafından kullanılmaktadır. Symfony, akılda tutularak çok profesyonel bir şekilde yazılmıştır. Dokümanların kapsamı geniş ve topluluklar da engin. Tam performanslı REST API'larının yanı sıra tam teşekküllü web uygulamaları oluşturmak.

Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

5. Cakephp

Cakephp, yeni başlayanlar ve hızla gelişen ticari web uygulamaları için ideal bir frameworktür. Geliştirme sürecini hızlandırmak için kod oluşturma ve iskele işlevselliği ile birlikte gelirken, aynı zamanda ortak işlevselliğe dikkat çekmek için tonlarca paket getirmektedir.

Geliştirme sürecine rehberlik eden MVC sözleşmelerine sahiptir. Yapılandırmada da karmaşık bir XML veya YAML yapılandırma dosya ihtiyacını ortadan kaldırdığı için çok kolaylık sağlamaktadır. Yapıları hızlıdır ve güvenlik özellikleri XSS, SQL Injection, CSRF ve form doğrulaması için gerekli araçları içerir.

Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler sabah 07:00 - 09:00 arası ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.