Python Programlama Dili Nedir?

Kasım 08, 2019 -

Python programlama dili açık kaynak lisansı sayesinde serbestçe kullanılabilen ve bir bilgisayar problemini çözmeyi neredeyse çözüme dair düşüncelerinizi yazmak kadar kolay hale getiren programlama dilidir. Python kaynak kodu, bir defa yazılabilir ve hemen hemen herhangi bir bilgisayarda programın değiştirilmesine gerek kalmadan çalıştırılabilir.

Python Nasıl Kullanılır?

Python, herhangi bir modern bilgisayar işletim sisteminde kullanılabilecek genel amaçlı bir programlama dilidir. Metin, sayılar, görüntüler, bilimsel veriler ve bir bilgisayarda biriktirebileceğiniz diğer herhangi bir şeyi işlemek için kullanılabilir. Python günlük olarak Google arama motoru, video paylaşım sitesi YouTube, NASA ve New York Menkul Kıymetler Borsası işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlar Python'un işletme, hükümet ve kar amacı gütmeyen kuruluşların başarısında önemli roller oynadığı yerlerden sadece birkaçı...

Python Nasıl Kullanılır?

Python yorumlanmış bir dildir. Bu, program çalıştırılmadan önce çalışma zamanında bilgisayar tarafından okunabilen bir koda dönüştürülmediği anlamına gelir. Geçmişte, bu dil türüne bir betik dili deniyordu, kullanımı önemsiz görevler içindi. Ancak, Python gibi programlama dilleri terminolojide yer alan bu ifadelerde bir değişiklik yapmaya zorunluluk kıldı. Giderek artan şekilde, büyük uygulamalar neredeyse yalnızca Python ile yazılmıştır. Python'u uygulayabileceğiniz bazı alanlar şunlardır:

  1. Web Uygulamaları için CGI Programlama
  2. RSS Okuyucusu Oluşturmak
  3. MySQL'den Okuma ve Yazma
  4. PostgreSQL'den Okuma ve Yazma
  5. HTML'de Takvimler Oluşturma
  6. Dosyalarla Çalışma

Python vs Perl İle Nasıl Karşılaştırılır?

Python vs Pearl

Python, büyük veya karmaşık programlama projeleri için mükemmel bir dildir. Herhangi bir dilde programlamanın bir parçası olması, kodun bir sonraki programcının okumasını ve sürdürmesini kolaylaştırır. Perl ve PHP programlarını okunaklı tutmak büyük çaba harcıyor. Perl, 20 veya 30 satırdan sonra kurallara aykırı olduğunda, Python düzenli ve okunaklı kalır ve en büyük projelerin bile yönetilmesini kolaylaştırır.

Okunabilirliği, edinim kolaylığı ve genişletilebilirliği ile Python, çok daha hızlı uygulama geliştirme olanağı sunar. Kolay sözdizimi ve önemli işlem yeteneklerine ek olarak, Python’un, kutudan çıkan önceden yazılmış bir kod deposu olan geniş kitaplığından dolayı "piller" ile birlikte geldiği söylenir.

Python vs PHP ile Nasıl Karşılaştırılır?

Python vs PHP

Python'un komutları ve sözdizimi, diğer yorumlanmış dillerden farklıdır. PHP giderek daha çok web geliştirmenin dil franca'sı olarak Perl'i değiştiriyor. Ancak, PHP veya Perl'den daha fazla, Python'un okunması ve izlenmesi çok daha kolaydır.

PHP'nin Perl ile paylaştığı en az bir dezavantaj, onun squirrely kodudur. PHP ve Perl'in sözdizimi nedeniyle, 50 veya 100 satırı geçen programları kodlamak çok zordur. Python, diğer yandan, dilin yapısına bağlanmış okunabilirliğe sahiptir. Python'un okunabilirliği, programların sürdürülmesini ve genişletilmesini kolaylaştırır.

Daha genel bir kullanım görmeye başlarken, PHP, sistem düzeyinde görevleri yerine getirmeyip web tarafından okunabilen bilgiler üretmek için tasarlanmış web odaklı bir programlama dilidir. Bu fark, Python'da PHP'yi anlayan bir web sunucusu geliştirebileceğiniz, ancak PHP'de Python'u anlayan bir web sunucusu geliştiremediğiniz gerçeğiyle açıklanmaktadır .

Son olarak, Python nesne yönelimlidir . PHP değil. Bunun, programların okunabilirliği, bakım kolaylığı ve ölçeklenebilirliği üzerinde önemli etkileri vardır.

Python Ruby İle Nasıl Karşılaştırılır?

Python sıklıkla Ruby ile karşılaştırılır. Her ikisi de yorumlanır ve bu nedenle yüksek düzey dil ailesinden dirler. Kodları, tüm detayları anlamanıza gerek kalmayacak şekilde uygulanır. Onlar sadece yürütülür.

Her ikisi de sıfırdan nesneye yöneliktir. Sınıfları ve nesneleri uygulamalarında daha fazla kod kullanımı ve bakım kolaylığı sağlanır.

Her ikisi de genel amaçlar için geliştirilmiştir. Metni dönüştürme gibi en basit görevler için veya robotları kontrol etme ve büyük finansal veri sistemlerini yönetme gibi çok daha karmaşık konular için kullanılabilirler.

İki dil arasında iki önemli fark vardır: okunabilirlik ve esneklik. Nesne yönelimli doğası nedeniyle, Ruby kodu Perl veya PHP gibi squirrely olmanın yan tarafında hata yapmaz. Bunun yerine, çoğu zaman okunamayacak kadar geniş olmaya başladı; programcının niyetlerini varsayma eğilimindedir. Ruby'yi öğrenen öğrencilerin sorduğu başlıca sorulardan biri "Bunu nasıl bilebilir?" Python ile bu bilgiler genellikle sözdiziminde açıktır. Okunabilirlik için girintiyi zorlamak dışında, Python da çok fazla varsaymayarak bilginin şeffaflığını zorlar.

Tahmin etmediği için, Python, gerektiğinde kodun içinde açık bir şekilde durulmasında ısrar ederken, gerektiğinde işleri yapmanın standart yolundan kolay varyasyona izin verir. Bu, programcıya daha sonra kodu okuyanların bunu anlayabilmesi için ne gerekiyorsa yapması için güç verir. Programcılar Python'u birkaç görev için kullandıktan sonra, genellikle başka bir şey kullanmayı zor buluyorlar.

Python Java ile Nasıl Karşılaştırılır?

Python vs Java

Hem Python hem de Java , neredeyse tüm işletim sistemlerinde çalıştırılabilen önemli önceden yazılmış kod kitaplıklarına sahip nesne yönelimli dillerdir. Bununla birlikte, uygulamaları oldukça farklıdır.

Java, ne yorumlanmış bir dil ne de derlenmiş bir dildir. Her ikisinden de biraz var. Derlendiğinde, Java programları Java'ya özgü bir kod türü olan bytecode'a derlenir. Program çalıştırıldığında, bu bayt kodu, bilgisayar tarafından okunabilen ve çalıştırılabilir olan makine koduna dönüştürmek için bir Java Runtime Environment aracılığıyla çalıştırılır. Bir kez bytecode ile derlendikten sonra Java programları değiştirilemez.

Öte yandan, Python programları, Python yorumlayıcısı programı okuduğunda, genellikle çalıştırma sırasında derlenir. Ancak, bilgisayar tarafından okunabilir makine kodu derlenebilir. Python platform bağımsızlığı için bir aracı adım kullanmaz. Bunun yerine, platform bağımsızlığı tercümanın uygulanmasındadır.

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Adobe Kuler kullanarak birbiriyle uyumlu ve ahenkli renkleri seçmek çok kolaydır.