Ubuntu Nedir? Neden Ubuntu Kullanmalıyım?

Eylül 13, 2020 -

2020 Güncel bilgileri takip edin,

Ubuntu, Linux çekirdeğini kullanan ve özgürce kullanılabilen bir işletim sistemi olan Debian tabanlı açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır.

Açık kaynak topluluğu, merak uyandıran projeler ve şirketler ile doludur, öyle ki Microsoft gibi kapalı kaynak ürünler geliştiren firmalar bile onu benimsemeye başlamıştır.

Ubuntu, geniş kapsamlı bir takip ile geliştiren açık kaynaklı projelerden biridir.

Başlangıçta kişisel bilgisayarlar için geliştirilmiştir, sunucularda ve akıllı telefonlarda kullanılabilir sürümleri geliştirilmiştir.

Ubuntu'nun geliştirilmesi, Mark Shuttleworth tarafından kurulan İngiltere merkezli bir şirket olan Canonical tarafından yönetilmektedir .

Ubuntu’nun birincil sürümünde GNOME (GNU Network Object model Ortamı) adında bir grafik kullanıcı arayüzü ve Linux için bir dizi masaüstü uygulaması kullanılmaktadır.

GNOME temel olarak Windows masaüstü arayüzüne oldukça benzer ve Linux'u programcı olmayanların kullanması için kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır.

Her ne kadar GNOME birincil versiyon olsa da, birkaç başka dağıtım mevcuttur. Bunlar arasında Ubuntu Sunucu Sürümü, Ubuntu Stüdyosu, Edubuntu, Kubuntu, Xubuntu ve JeOS bulunur.

Ubuntu, LibreOffice, Firefox, Thunderbird ve Transmission gibi birçok yazılım paketinden oluşur, bunlar varsayılan kurulumda ziyade farklı versiyonlarda daha fazla bulunur.

Ubuntu'nun Faydaları

Ubuntu Faydaları

Ubuntu, Windows ve diğer işletim sistemlerinde göre birçok faydaya sahipti.

Ubuntu ücretsizdir: Ubuntu'nun ilk avantajı tamamen ücretsiz olmasıdır. Mac OS veya Windows'tan farklı olarak, kullanmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez.

Ubuntu kolayca özelleştirilebilir: Windows bazı kişiselleştirme özellikleri sunsa da, Ubuntu diğer popüler işletim sistemlerine kıyasla çok daha fazla özelleştirilebilir. Bu, ubuntuyu tam olarak ihtiyacınıza göre kullanabilmenizi sağlar. Makinenizi daha verimli hale getirmemizi sağlayan Uİ'nin her bir özelliğini özelleştirebilirsiniz.

Ubuntu daha güvenlidir: İşletim sistemlerinin çoğu kendi sorun paylarına sahiptir. Ancak Ubuntu, Windows gibi diğer işletim sistemlerine kıyasla çok daha güvenlidir. Makinenizi korumak için bu işletim sistemi üzerinde çalışırken bir ücret ödemenize gerek yok. Ubuntuyu kullanmanın iyi bir fikir olmasının nedeni budur.

Bir flash sürücüden çalıştırılabilir: Çalıştırmak için kurmanıza gerek yoktur. Bir taşınabilir sürücüye yükleyebilir ve oradan çalıştırabilirsiniz. Bu, işletim sisteminizi nereye giderseniz gidin yanınızda taşıyabileceğiniz anlamına gelir.

Geliştirme için iyi seçenek: Programlama ve kodlama için en iyi seçeneklerden biridir. Hemen kodlama yapabilmenizi sağlayan varsayılan araçlarla size birkaç seçenek sunar. Metin editörlerinin yanı sıra ofis takımları da doğrudan dahil edilmiştir. Bu, kodlamaya başlamak için işletim sisteminize ayrı derleyiciler veya yazılımlar yüklemeniz gerekmeyeceği anlamına gelir.

Sık güncellemeler: Ubuntu tarafından sağlanan destek, diğer işletim sistemlerine göre çok daha iyidir. Herhangi bir hata veya güvenlik açığı oldukça hızlı bir şekilde yamalanır. Ayrıca, her güncellemeyle birlikte bir dizi yeni özelliğe de sahip olacaksınız. Bu, işletim sisteminizi daha verimli hale getirmenize yardımcı olacaktır.

Sanal masaüstleri: Ubuntu, akıllı telefonunuzdaki ekran gibi size birden fazla masa üstü sunar. Farklı yazılımlar üzerinde çalışmak için farklı ekranlar arasında geçiş yapabilirsiniz. Bu, verimliliğinizi önemli ölçüde artırabilmenizi sağlar.

Bunlar, bu işletim sisteminin diğer işletim sistemlerine göre avantajlarından sadece birkaçı. Toplamda, kullanımı sadece daha kolay değil, tamamen özelleştirilebilir dir; bu da diğer işletim sistemlerine göre daha iyi olmasını sağlar.

Ubuntu ile Neler Yapabilirsiniz?

Ubuntu ile neler yapabiliriz?

Kısaca Ubuntu ile istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz. Güçlü ve çok yönlü bir Linux dağıtımıdır. Ubuntu’yu sahip olduğunuz her cihaza teorik olarak kurabilir ve çalıştırabilirsiniz. Bu, Ubuntu'yu masaüstünüzde ve dizüstü bilgisayarınızda çalıştırabileceğiniz anlamına gelir.

Ardından, web sitenizi bir sunucuda barındırmak için Ubuntu'yu kullanabilirsiniz. Ubuntu kullanarak ağınızdaki dosyalarınızı yedeklemek için ağa bağlı bir depolama aygıtı oluşturabilirsiniz. Ardından, IoT cihazı olarak kullanmak için bir Raspberry Pi ye Ubuntu Core kurabilirsiniz.

Muhtemelen bunu okuyorsanız Ubuntu'yu masaüstünüze veya dizüstü bilgisayarınıza kurmayı düşünüyor olabilirsiniz. Orada bile birçok seçenek bulacaksınız.

Ubuntu, her biri belirli bir amaç için veya bir masaüstü ortamı etrafında inşa edilen çeşitli programlar ile birlikte gelir. Masaüstü ortamları ubuntu'nun görünümünü ve hissini belirler. Ayrıca, dosya yöneticileri, arşiv araçları ve PDF görüntüleyicileri gibi herhangi bir grafik sisteme sahip yardımcı programlarını da içerir.

Ubuntu herhangi bir masaüstü işletim sistemi gibidir. Ubuntu'da ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü yazılımı bulabilirsiniz ve çoğu ücretsizdir. Ubuntu ayrıca mükemmel bir oyun işletim sistemidir.

Ubuntu'ya Steam'i yükleyebilir ve Windows'a özel bazı oyunlar da dahil olmak üzere binlerce oyun oynamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, ekran kartınız için en yeni grafik sürücülerini Ubuntuya yüklemek de zor değil . Tam olarak aynı programları bulamıyor olsanız da, Ubuntu ile masaüstünde yapamayacağınız herhangi bir şeyi düşünmek oldukça zordur.

Ubuntu'nun Geleceği

Ubuntu'nun Geleceği

Ubuntu için geleceğin ne getireceğini söylemek zor, ancak teknoloji dünyasının en gelişmiş alanlarında büyük bir oyuncu olmaya devam ediyor. Ubuntu her zaman bulut sistemlerde favori olmuş dağıtım ve sürümlerde yapılan iyileştirmelerle bu alanda ilerleme kaydetmeye devam etmektedir.

Ayrıca AI ve makine öğrenmesi alanlarında da favori olmaya başlamıştır. Bu popüler Linux dağıtımı, IoT'ye özel bir sürümü olan Ubuntu Core'a sahiptir ve bu alanda da büyümeye hızla devam etmektedir.

Ubuntu resmi web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

https://ubuntu.com/

Etiketler
  • Web Yazılım
  • Popüler Bloglar

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Whois; domainin kayıt ve bitiş tarihi gibi bilgilerin yanı sıra sahibinin iletişim bilgilerini de içeren, domainlerin kimlik bilgileridir.