Art Direktör (Sanat Yönetmeni) Nedir?

Mayıs 15, 2020 -

Art Direktörler (Sanat yönetmenleri), dergilerde, gazetelerde, ürün ambalajlarında, film ve televizyon yapımlarında görsel stil ve görüntülerden sorumlu olan kişilerdir.

Çalıştıkları işte yada işyerinde genel tasarım olgusunu yaratırlar ve ayrıca resmi veya mizanpajı geliştiren diğer kişileri yönlendirirler yönetirler.

Görsel tasarıma dair harika bir gözünüz var mı? Projelere katılmayı ve diğer insanlarla çalışmayı seviyor musunuz? O halde bir art direktör yada türkçesi ile sanat yönetmeni olmak, sizler için göz önünde bulundurmak istediğiniz bir şey olabilir!

Art Direktör Hangi Alanlarda Çalışır ?

Sanat yönetmenleri reklam ve halkla ilişkiler tarafında hizmet veren firmalar, gazete ve dergi yayınları yapan işletmelerde, özel tasarım hizmetleri yada ajanslarda, tiyatro, sinema ve video endüstrileri ve aslında içinde görsel bir şovun olacağı tüm mecralarda hizmetler sunmaktadırlar.

Sanat yönetmeni başlığı, yayıncılık, pazarlama, reklamcılık, tiyatro, oyun, moda, film ve televizyon ve çevrimiçi endüstriler gibi çeşitli endüstrilerde kullanılabilir. İşin kendisi, çalıştığı şirket ve sektöre bağlı olarak farklı sorumluluklar üstlenir.

Bununla birlikte, çoğunlukla, tüm sanat yönetmenleri, bir projeyi hayata geçirmek için yazarlar, editörler, tasarımcılar, sanatçılar ve fotoğrafçıların çıktılarını yöneterek, her proje için oluşturulması gereken genel sanatsal stili ve görsel imajı belirleyen kişilerdir.

Bir sanat yönetmeninin temel kaygısı, ekibine ilham vermek ve rehberlik etmektir, böylece bir projenin her bir bileşeni daha çekici bir görsel bütün şov oluşturmak için bir araya gelir.

Yayıncılık sektöründe tipik olarak yayın editörü / editörleriyle çalışır ve katalogların, gazetelerin veya dergilerin belirli bölümleri ve sayfa düzenleri kavramını denetler.

Sanat yönetmeni sonuçta bir yayının görünümü ve izleniminden, editör de yayının yazılı içeriğinden sorumludur.

Sanat yönetmenleri ayrıca kitaplar ve dergiler için kapak resmini seçerler ve bu çalışma genellikle internet için yayınlar içerdiğinden, genellikle yayın için kullanılan web sitelerinin üretimini denetler. Aman dikkat telifsiz görseller olsun :)

Birden fazla kitabın veya derginin içinde olabileceği farklı üretim aşamalarında hokkabazlık yapmak gibi bir yayınevinin sanat yönetmeni olmakla ilgili önemli miktarda çoklu görev vardır.

Reklam ve Halkla İlişkiler Endüstrisi

Reklam ajansları için çalışan sanat yönetmenleri, yaratıcı ekibin çok önemli bir parçasıdır.

Ekip genellikle bir sanat yönetmeninden (bir reklam kampanyasının genel görsel yönlerinden sorumlu) ve bir metin yazarından (bir reklam kampanyasının metninden sorumlu) oluşur.

Sanat yönetmeni ve metin yazarı genellikle bir yaratıcı yönetmen veya baş yaratıcı yönetmen tarafından denetlenir.

Bu tür endüstride, sanat yönetmenleri ayrıca diğer sanatsal personelin (örneğin grafik sanatçıları) çalışmalarını koordine etmekten ve müşteri için her şeyi bir araya getirmekten sorumludur, böylece istenen mesaj ve görüntü tüketiciye doğru bir şekilde iletilir.

Projede yer alan herkes birlikte çalışır ve nihai ürünü geliştirmeye hizmet eden birbirinden öneriler ve yapıcı eleştiriler sunarlar.

Reklam firmaları artık basılı veya film ortamında reklamcılıkla sınırlı değildirler. Yeni çağ medya kuruluşları artık devreye giriyor ve şu anda endüstri normu sosyal medya pazarlama, mobil iletişim ve web siteleri yani dijital pazarlamaya yüksek bir hızla koşmaktadır.

Bu, müşterilere medya planlama, marka yönetimi, halkla ilişkiler ve tanıtım etkinlikleri gibi diğer hizmet türlerinin sunulduğu anlamına gelir.

Bu nedenle sanat yönetmeni, geçmişe göre daha geniş bir sorumluluk yelpazesine sahip olacak ve bu konular hakkında da kendini geliştirmesi gerekecektir.

Bu sorumluluklar arasında yönetim ekibi ve müşterinin temsilcileri ile birlikte işler, yaratıcı ekiple işbirliği içinde fikir ve kavramlar bularak, müşteri onayı için kampanyalar hazırlamak ve reklamı oluşturmak ve projeyi hayata geçirmek için düzenlemeler yapma görevlerini üstlenirler.

Büyük bir şirkette sanat yönetmeni, diğer sanat yönetmenlerini, görüntü geliştiricileri, yapım sanatçıları ve genç tasarımcıları da denetleme sorumluluğuna sahiptir. Küçük şirketlerde bir sanat yönetmeni ise yukarıda belirtilen tüm rolleri yerine getirebilir düzeyde olması beklenir.

Film Prodüksiyon Endüstrisi

Film ve film prodüksiyon endüstrisindeki sanat yönetmenleri, prodüksiyon tasarımcısının hemen altında çalışır ve ayrıca set dekoratörleri, set tasarımcıları ve yardımcı sanat yönetmenleriyle çok yakın çalışır.

Bir setin hangi stile veya görünüme sahip olması gerektiğini anlamak ve bir üretim için tam olarak kaç set gerekli olacağını bilmek için yönetmenler ve senaristler ile işbirliği yaparlar.

Senaristler, sanat yönetmenine anlatılması gereken hikaye türü hakkında bir fikir vermenin ve görsel seçimlerin bir filmin veya bölümün ortamını ayarlamaya nasıl yardımcı olacağına ışık tutmada iyi bir gözdürler.

Görsel seçimler izleyiciye karakterin kişiliği ve arka planı hakkında inanılmaz miktarda fikir verebilir. Bir duvara asılı bir resimden bir elbisenin rengine kadar her şey, sanat yönetmeni ve çeşitli bölümlerin başkanları tarafından yapılan görsel bir tasarım seçimi olmaktadır.

Çeşitli bölümler genellikle sanat, inşaat, konumlar, mülk, ulaşım ve özel FX bölümlerini içerir.Art direktörler, bu departmanların her birinden personele görev atamaktan ve bütçeleme, zamanlama, kalite kontrol ve üretim toplantılarına katılmaktan sorumludur.

Bir Art director ün bulunduğu endüstri ne olursa olsun, bu kariyerde başarılı olmak için tutarlı bir tema vardır, bir art direktör - sanat yönetmeni olarak lider olmalısınız; tasarım ekibinin vizyonuna ilham veren ve rehberlik eden biri olursanız iş ilerler ve büyür.

Etrafınızdakiler deki yetenekleri tanıyabilmeli ve en iyi şekilde nasıl elde edebileceğinizi öğrenebilmek size güç katacak özellikler arasındadır.

Art direktörlerin - Sanat yönetmenlerinin rolü bir bir şefinki ile benzerdir, keyifli yemekler üretmek için malzemeleri bir araya getirebilir art yönetmelerde aynı şekilde güzel bir görüntü için bu işi yaparlar.

Art direktör (Sanat Yönetmeni) ne yapar?

Bir sanat yönetmeni genellikle televizyon, film, canlı performanslar, reklamlar veya video oyunları için görüntü üreten diğer tasarımcıların ve sanatçıların çalışmalarını denetler, düzenler daha iyi olabilmesi için fikirler sunar. Her proje için istenen genel tarzı veya tonu belirler diyebiliriz ve vizyonlarını illüstrasyonlar, grafikler, fotoğraflar, çizelgeler, grafikler veya sahne ve film setleri gibi görüntüleri gönderen sanatçılara bu olguların nasıl daha iyi olabileceği gözünü sunarlar.

Görsel stil ve bilgisayardaki görüntüleri kontrol eden biri varsa bilinki o bir art direktor - sanat yönetmenidir :)

Bir sanat yönetmeni, tasarım ve mizanpajlar oluşturmak için reklam ajansları, halkla ilişkiler firmaları ve kitap, dergi veya gazete yayıncılığındaki sanat ve tasarım personeli ile birlikte hareket ederek çalışma yaparlar. Ayrıca set tasarımlarını denetlemek için tiyatro, televizyon veya film yapımcılarının yapımcıları ve yönetmenleri ile de birlikte çalışmalar yaparlar.

Görev tanımları:

Projelerin tasarım öğelerini anlamlandırmaları, diğer yaratıcı çalışanlar ile birlikte hareket etmeleri ve ilham vermelerini ve projelerde bütçe ve zamanın tutturulması saplamaları beklenmektedir. Bazen, bütçeleri ve zaman çizelgelerini geliştirmekten de sorumlu olabilmektedirler.

Bir sanat yönetmeni tipik olarak aşağıdakileri yapar:

  • Bir kavramı görsel olarak en iyi nasıl temsil edebilirsiniz bunu art direktöre sorabilirsiniz
  • Hangi fotoğrafların, sanatın veya diğer tasarım öğelerinin kullanılacağını belirlerler
  • Bir reklam kampanyasının genel görünümünü veya tarzını düzenler geliştirirler
  • tiyatro, televizyon veya film setlerini denetlerler
  • Tasarım personelini denetlerler
  • Tasarımları, resimleri, fotoğrafçılığı ve grafikleri inceleyerek ve onaylayan kişilerdir
  • Sanatsal bir yaklaşım ve bir tarz geliştirmek için müşterilerle konuşur işi anlamlandırırlar
  • Diğer sanatsal veya yaratıcı departmanlarla faaliyetleri koordine ederler
  • Ayrıntılı bütçeler ve zaman çizelgeleri geliştirerek işi doğru çizgide tutarlar.
  • Projelerde tasarımları onay için müşterilere sunarlar

Not: Sanat yönetmenlerinin bazı grafik tasarım kararlarına ve teknik üretim bilgilerine sahip olmaları beklenirse de, proje içinde bir photoshop açıpta işi düzenleri işin içinde bulunarak işlemeleri veya hatta çizebilmeleri gerekli değildir.

Bir sanat yönetmeni olarak güçlü kavramsal becerilere - yetkinliklere ihtiyaç vardır. Yaptığı röportajda Vayes Digital kıdemli sanat direktörü Serdar Gürsoy ‘a göre: “Kayda değer bir olgu üretebilmeniz için çok güçlü bir fikir ile yola çıkmalısınız”.

Bu düşünce tabir yerinde ise ticari sanatın omurgasıdır. Her işte olduğu gibi bu işte de iyi bir iletişim becerisi gereklidir.

Art director un ekibi, işi teslim etmek için ne istenildiğini çok iyi anlamalıdır. Vizyonunuzu çok net izah edin ve projenin kalitesini tehlikeye atma riskinden uzak olma kavramını unutmayın.

Bir sanat yönetmeni olarak, her zaman hazır düşünce ve göze sahip olmanız gerekiyor, diyor Sn. Gürsoy. işin gelişmesi ve daha iyi bir yere gelebilmesi için “Yepyeni fikirleri düşünmediğiniz bir zaman dilimi olması mümkün değildir”, bu yüzden yaptığınız işi sevmek çok kıymetlidir.

İyi bir backgrounda sahip olmak değerlidir, bu iş alanında, diğer yaratıcı işlerde olduğu gibi, geri bildirime dahil olmak istemeseniz bile eleştirileri alabilmeli ve bunu yapıcı alanda tutarak kendinizi beslemeli güçlendirmelisiniz.

Bu iş gerçekten kolay değildir birinci de olmadı, ikinci, üçüncü belki beşinci yada onuncu da asla pes etmeyin çünkü bu denemelerde başka şeyler öğrendiniz. kendinizi zorlayın ve tekrar tekrar deneyin, yılmak yok.

Sanat yönetmenleri - Art Direktörler çeşitli endüstrilerde çalışırlar ve yaptıkları iş sektörlere göre değişmektedir. Bununla birlikte, hemen hemen tüm sanat yönetmenleri, her proje için oluşturulacak genel sanatsal tarzı ve görsel imajı belirlemede ve toplu olarak tamamlanmış bir işi oluşturan bireysel eserleri yaratmaktan sorumlu tasarımcı, sanatçı, fotoğrafçı, yazar veya editörlerden oluşan bir ekibi yönetmede görevalırlar.

Art Direktörler - Sanat yönetmenlerinin farklı sektörlerde neler yapabileceği hakkında kısa bir özet paylaşalım :

Yayıncılıkta Sektöründe : sanat yönetmenleri genellikle gazete ve dergilerin sayfa düzeni ile ilgilenir ve geliştirirler. Ayrıca kitaplar ve süreli yayınlar için kapak görselleri seçimi bu kapsama dahil olur. Genellikle bu çalışma web yayınları haline de dönmüştür bildiğiniz gibi artık gelecek dijitalde ve dijital pazarlama da dır.

Reklam ve halkla ilişkilerde : sanat yönetmenleri, müşterilerinin istediği mesaj ve imajının tüketicilere aktarılmasında önemli görev üstlenir.

Bir reklam veya medya kampanyasının genel görsel yönlerinden sorumludurlar ve grafik tasarımcıları gibi diğer sanatsal veya tasarım personelinin çalışmalarını koordine - kontrol eder ve hataları görerek işi stabil tutmaya özen gösterirler.

Film yapımında sanat yönetmenleri, film için hangi setlerin gerekli olacağını ve setlerin hangi stil veya görünüme sahip olması gerektiğini belirlemek üzere yönetmenlerle çalışırlar.

Bu sektörde sanat yönetmenlerinden bir anlaşma ile denetleme veya tasarımcıları tasarımları tamamlamaya organize eden yapılar kurulur.

Sanat yönetmeni CV sinde sanat yönetmenleri, sanat yönetmeni olarak işe alınmadan önce birkaç yıl boyunca farklı meslekte çalışmış olabilmektedir.

Sektöre bağlı olarak, bir sanat yönetmeni olmadan önce grafik tasarımcı, güzel sanatlar, editörler, fotoğrafçılar veya başka bir sanat veya tasarım mesleğinde çalışmak bu adımın ilk süreçleridir.

Sanat yönetmenleri de dahil olmak üzere birçok sanatçı için, profesyonel görünümlü bir portföy geliştirmek (kişinin stilini, yeteneğini ve uzmanlığını gösteren bir çalışma koleksiyonu) bir işe giriş için çok kıymetlidir.

Ajanslar, yönetmenler, yayınevleri ve müşteriler büyük ya da küçük bir proje için işe alım ya da sözleşme yapmaya karar verme aşamasında her zaman cv den çok daha evvelki işlere - portföylerine dikkat ederler.

Birçok yetenekli tasarımcı ve sanatçı, art direktörlüğe - sanat yönetmeni pozisyonlarına geçmek istediği için, gelecekte iş için güçlü bir rekabet olasılığı yüksektir.

Tüm multimedya platformlarında güçlü görsel tasarım ve kavramsal çalışma gösterebilen iyi bir portföyü olan bireyler en iyi işi çıkarmak üzere hareket edeceklerdir.

Art direktör - Sanat yönetmeni olmaya uygun musunuz?

Sanat yönetmenlerinin farklı bir içsel yapıları vardır . Sanatsal bireyler olma eğilimindedirler, bu da yaratıcı, sezgisel, hassas, etkileyici olduklarını unutmamamız gerektiğini ortaya koyar.

Yapılandırılmamış, orijinal, uygunsuz ve yenilikçidirler. Bazıları da girişimci, maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendine güvenen ve iyimserler olmaları da işi götürmek için gereken özelliklerdir.

Bu yukarda yazdıklarımızda kendine dair birşeyler değil çok fazla şey duyduysa, artık bir aanat yönetmeni adayısın.

Bu bilgiler yetmedi dahasını da öğrenmek istiyorum derseniz okumaya devam edin.

Çoğu sanat yönetmeni serbest meslek sahibi olsa da, görsel efektler veya pazarlama ekipleri konusunda tasarımcılar veya diğer personel ile işbirliği yapmalıdırlar.

Sanat yönetmenleri, hızlı tempolu bir ofis ortamında genellikle haftada 40 saatten fazla çalışırlar ve katı tarihlere uymak için genellikle baskı altında stres ile çalışırlar ve hafta sonları da bu işe dahil olur.

Diğer yazılarımıza da göz atmayı ve beğendiyseniz bültene üye olmayı unutmayın :)

Etiketler
  • Dijital Pazarlama

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Whois; Domainin kayıt ve bitiş tarihi gibi bilgiler başta olmak üzere sahibinin iletişim bilgilerini içeren, domainlerin kimlikleridir.