Browser (Tarayıcı) Ne demek ?

Ekim 17, 2019 -

Browser türkçe kullanımıyla web tarayıcıları World Wide Web üzerindeki bilgilerin sunulması ve keşfedilmesi için yazılmış olan programlardır.

Browserlar günlük yaşantımızın en vazgeçilmez araçlarıdır. Eğer browserlar olmasaydı şuan internet ile aramızda bir köprü görevi görecek olan araçlar olmayacaktı. Günümüzde en popüler olarak kullanılan ve kullanıcıların beğenisini üstünde toplayan browserlar
ise Google Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, Safari şeklinde devam etmektedir.

Browser kullanarak internet ortamındaki görselleri görüntüleyebilir, indirme işlemleri yapabilir, multimedya dosyaları oynatabilirsiniz.

Ayrıca browser üzerinden çalışan oyunlar oynayabilir ve e-posta gönderme işlemlerinize kadar bütün ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.


Browserlar Nasıl Çalışır ?

Tarayıcılar internet üzerinde gezmiş olduğunuz web sitelerine girdiğinizde istek oluşturur ve web sitesinin sunucusunda bulunan dosyaları düzenli bir şekilde derleyerek kullanıcılara sunar.

browser tarayıcılar

İnternet üzerinde gezmiş olduğunuz bütün sitelerin bir sunucusu veya hostingi vardır. Şuanda bu içeriği okuduğunuz web siteside bir sunucuda depolanmaktadır. Eğer sunucu bir ev ise tarayıcılarda hemen hemen anahtar görevi görmektedir.

Browser çerezleri nasıl temizlenir ?

İnternet ortamında daha hızlı ve performanslı bir şekilde zaman geçirmeniz adına site sahipleri sitelerinde cache sistemleri kullanmaktadır.

Cache kullanan bir web sitesine giriş yaptığınızda o web sitesindeki içerikler tarayıcınızda depolanır ve bir dahaki girişinizde direk dosyalar tarayıcıdan çekilir ve bundan dolayı çok hızlı giriş yapmış olursunuz.

Eğer bu çerezleri temizlemek istiyorsanız sağ CTRL + H tuş kombinasyonunu kullanarak internet geçmişinizi açabilir ve oradan da tarayıcı geçmişinizi temizleyebilirsiniz.

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Özellikle gece sık olarak bilgisayar veya telefon kullanımı yapıyorsanız gece ışığını (Night Light) açmanız gözlerinize fayda sağlayacak ve yorulmanızı önleyecektir.)