Domain (Alan Adı) Nedir? Nasıl Çalışır?

Aralık 30, 2019 -

Bu makalede, alan adının ne olduğunu ve alan adlarının nasıl çalıştığını cevaplayacağız. Amaç, web siteniz için doğru alan adını anlamanıza ve seçmenize yardımcı olmaktır.

Alan Adı Nedir

İnternet, küresel bir kablo ağıyla birbirine bağlı dev bir bilgisayar ağıdır. Bu ağdaki her bilgisayar diğer bilgisayarlarla iletişim kurabilir.

Onları tanımlamak için her bilgisayara bir IP adresi atanır. İnternetteki belirli bir bilgisayarı tanımlayan bu adres bir dizi sayıdır. Tipik bir IP adresi şöyle görünür:

81.215.209.89

Görüldüğü gibi öyle bir IP adresini hatırlamak oldukça zordur. En sevdiğiniz web sitelerini ziyaret etmek için bu numaraları kullanmanız gerektiğini bir düşünün.

Etki alanı adları bu sorunu çözmek için icat edilmiştir.

Sizinde bildiğiniz gibi bir web sitesini ziyaret etmek istiyorsanız, uzun bir sayı dizisi girmenize gerek yoktur. Bunun yerine, tarayıcınızın adres çubuğuna kolayca hatırlayabileceğiniz bir alan adı yazarak ziyaret edebilirsiniz. Örneğin, vayes.com.tr

Alan Adları Nasıl Çalışır?

Etki alanı adlarının gerçekte nasıl çalıştığını anlamak için, tarayıcınıza girdiğinizde ne olduğuna kısa bir göz atalım.

Web tarayıcınıza bir alan adı girdiğinizde tarayıcınız, ilk önce Alan Adı Sistemini (DNS) oluşturan global bir sunucu ağına bir istek gönderir.

Bu sunucular daha sonra etki alanıyla ilişkili ad sunucularını arar ve isteği bu ad sunucularına iletir.

Örneğin, web siteniz google da barındırılıyorsa , ad sunucusu bilgileri şöyle olacaktır:

  • ns-cloud-d1.googledomains.com
  • ns-cloud-d2.googledomains.com

Bu ad sunucuları, barındırma şirketiniz tarafından yönetilen bilgisayarlardır. Hosting şirketiniz isteğinizi görüntülemek istediğiniz web sitenizin bulunduğu bilgisayara iletecektir.

Bu bilgisayara bir web sunucusu denir. Özel bir yazılıma sahiptir (Apache, Nginx iki popüler web sunucusu yazılımıdır). Bu adımdan sonra web sunucusu web sayfasını ve onunla ilişkili bilgi parçalarını alır.

Sonunda, bu verileri tarayıcıya geri gönderir ve web sitesine erişim sağlarsınız.

Etki Alanı Adı Bir Web Sitesinden ve Web Hosting den Nasıl Farklıdır?

Bir web sitesi, HTML sayfaları, web sitesi oluşturucu yazılımı, resimler ve daha fazlası gibi dosyalardan oluşur.

Etki alanı adı web sitenizin web adresi ise, web hosting web sitenizin yaşadığı evdir.

Bu ev, web sitesinin dosyalarının saklandığı asıl bilgisayardır. Bu tür bilgisayarlara sunucu denir ve barındırma şirketleri tarafından bir hizmet olarak sunulurlar.

Buradan da anlaşılacağı gibi web sitesi oluşturmak ve geniş kitlelere ulaşabilmek için mutlaka alan adı ve web hosting gerekir.

Ancak, bunların iki ayrı hizmet olduğunu hatırlamak önemlidir ve bunları iki farklı şirketten satın alabilirsiniz.

Şimdi merak ediyor olabilirsiniz, iki ayrı şirketten bu araçları satın alırsanız bunlar nasıl çalışır?

Etki alanı adı nın çalışabilmesi için ayarlarınızı düzenlemeniz ve barındırma şirketiniz tarafından sağlanan İsim sunucusu bilgilerini girmeniz yeterlidir. Ad sunucusu bilgileri, alan adınız için kullanıcı isteklerinin nereye gönderileceğini tanımlar.

Hem alan adınızı hem de aynı şirketten hosting almanızı öneririz. Bu, onları aynı hesap altında kolayca yönetmenizi sağlar.

Farklı Etki Alanı Adı Türleri

Etki alanı adları birçok farklı uzantıya sahip olabilir. En popüler olanları arasında .com, .Org, .net, .tv, .info, .io, .co ve daha pek çok seçenek sıralanabilir. Ancak her zaman .com etki alanı uzantısını kullanmanızı öneririz.

Mevcut farklı etki alanı adlarına daha ayrıntılı bir göz atalım.

Üst Düzey Etki Alanı - TLD

Üst düzey etki alanı veya TLD, etki alanı adı sisteminde en üst düzeyde listelenen genel etki alanı uzantılarıdır.

Yüzlerce TLD var, ancak en popüler olanlar .com, .org ve .net. Diğer TLD ler daha az bilinir ve bunları kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Örneğin, .biz, .club, .info, .agency ve diğerleri.

Ülke Kodu Üst Düzey Etki Alanı - ccTLD

Ülke kodu üst düzey etki alanı veya ccTLD, İngiltere için .uk, Almanya için .de, Hindistan için, .in Türkiye için .tr gibi ülke kodu uzantısıyla sona eren ülkeye özgü etki alanı adlarıdır.

Belirli bir ülkedeki kitleleri hedeflemek isteyen web siteleri tarafından kullanılırlar.

Sponsorlu Üst Düzey Alan Adı - sTLD

Sponsorlu üst düzey etki alanı veya sTLD, etki alanı uzantısı tarafından sunulan belirli bir topluluğu temsil eden bir sponsoru olan bir TLD kategorisidir.

Örneğin, eğitimle ilgili kuruluşlar için .edu, Türkiye hükümeti için .gov, Türk ordusu için .mil ve daha fazlası kullanılmaktadır.

Etiketler
  • SEO
  • Web Yazılım
  • Web Tasarım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Özellikle gece sık olarak bilgisayar veya telefon kullanımı yapıyorsanız gece ışığını (Night Light) açmanız gözlerinize fayda sağlayacak ve yorulmanızı önleyecektir.)