Holochain Ve Blockchain Arasındaki Farklar

Aralık 30, 2021 -

Blockchain teknolojisi ile gündeme merkeziyetsiz yapılar ve kripto para birimleri birçok yeni kavramı ve teknolojiyi de beraberinde getirdi. Bu bunlardan birisi de blockchain ile hayatımıza giren dağınık defter teknolojisi yani dlp’dir. Dağınık defter teknolojisi bitcoin ve blok zincir sistemi ile popüler hale gelmiş bir sistemdir. Blockchain sistemini öğrenmek için öncelikle dağınık defter sistemini öğrenmek gerekmektedir.

LÜTFEN SİLMEYİNİZ! Bu formatın dışarsında kalan içeriklerinizi bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz.

LÜTFEN SİLMEYİNİZ! Bu formatın dışarsında kalan içeriklerinizi bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz.

Dağınık Defter Teknolojisi (DLP) Nedir?

DLP blockchain teknolojisi ve bitcoin ile hayata geçmiş bir teknolojidir. Bu sistemde tek bir yerde gerçek kayıtların tutulması yerine blok zincir sistemine dahil olan tüm bilgisayarlara dağıtılacak verilerin saklanması sağlanmaktadır. Gerçek hayatta tutulan kayıtların ya da tek bir yerde tutulan kayıtların kaybolması ya da değiştirilmesi kolay olurken DLP ile bu durum neredeyse imkansızdır. Birçok bilgisayara dağılmış şekilde tutulan kayıtların değiştirilmesi, kopyalanması DLP ile imkansız hale gelmektedir.

Blok zincir teknolojisinin ana mantığı olan tek bir merkeze bağlı olmama durumu da DLP ile desteklenmektedir. Dağınık defter sistemi sadece kripto paralarda değil birçok alanda kullanılabilecek bir teknolojidir.

Blockchain Nedir?

Blockchain kavramı ilk kripto para olan bitcoin ile birlikte hayatımıza girmiş bir kavramdır. Bu sistemde işlemler binlerce bilgisayardan oluşan bir ağda bloklar halinde yapılmaktadır. Her bir blokta yapılan işlemler sonucunda blokta bir hash değeri oluşmaktadır. Bir sonraki blok ise kendi işlemleri ile birlikte bir önceki bloktan da işlemleri içinde barındırmaktadır. Blok zincir de yapılan tüm işlemler bir açık bir şekilde yayınlandığı için bu durum blockchain teknolojisinin şeffaflığını da ortaya çıkarmaktadır.

Blockchain teknolojisinde bir bloktaki işleme müdahale edilmesi sonucu değişiklik yapıldığında bloğun hash değerinde değişiklik olmaktadır. Bu değişim sonucunda da yapılan müdahale tespit edilerek bu işlem engellemektedir. Bu durumda blockchain teknolojisinin güvenliğini kanıtlamaktadır. Merkeziyetsiz bir yapı sunulmasının en büyük amacında verilerin şeffaf ve değiştirilmez bir şekilde herkese açık olmasının sağlanmasıdır.

Holochain Nedir?

Son dönemlerde yaşanan gelişmeler sonucunda birçok kullanıcının dikkatini çeken Holochain Nedir? Holochain, ne bitcoin ve blockchain teknolojisine göre çok daha yeni olan bir dağınık defter teknolojisidir. Holochain ekibi geliştirmiş olduğu sistem ile diğer dağınık defter sistemlerine göre birçok farklılık oluşturmaktadır. Holochain ekibi oluşturmuş olduğu sistem ile öncelikle internetin mevcut yapısını ve işleyişini komple değiştirme düşüncesi bulunmaktadır. Bunu geliştirmek içinde birçok yeni önermeler sunmaktadır.

Blockchain ile amaçlanan merkeziyetsiz yapı yapıya atıfta bulunan holochain teknolojisi İnternetin tam olarak merkeziyetsiz bir yapıda olmadığını savunmaktadır. Bunu gerçekleştirmek için gereken optimum yapıyı kullanıcılarına sunmaktadır.

Holochain Sahibi Kimdir?

Holochain, Metacurrency.org sitesinin kurucuları tarafından geliştirilerek piyasaya sunulan bir DLP teknolojisidir. Özellikle Türk yatırımcısı çok olduğu için merak edilen Holochain Sahibi Kimdir? Kurucuları Arthur Brock ve Eric Harris Braun olan iki deneyimli kodlayıcı ve yazılımcıdır. Holochain ağının kendine ait etherium ağında erc-20 alt yapısı ile geliştirilmiş hot(holo) token bulunmaktadır. Holochain bu ikili tarafından geliştirilen ve üzerinde çalışmaları devam eden dapp çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır ve gelişmeye devam etmektedir.

Holochain ve Blockchain Arasındaki Farklar

Her iki sistemle oluşan teknolojide aynı amaca hizmet etmektedir. Her iki sistemde yüksek güvenlikli, şeffaf, hızlı ve daha az işlemleri amaçlamaktadır. Blockchain ekosistemi de veriler dağıtılmış bir ağ üzerinden cryptographic hash denilen bir sistem ile saklanır. Bu da ağın her üyesinin küresel bir fikir birliğine katılması imkanına sahiptir. Yani, her bir üye bağımsız olarak ağı bir bütün olarak doğrular ve ağın bu bütünlüğünü korur. Blockchain teknolojisinin geleneksel teknolojiye göre önemli avantajlarından biride bu sistemdir.

Ancak bu sistemde oluşumdan kaynaklı bazı zayıflıklar bulunmaktadır. En önemli durum bir işlemin blokta yer alan tüm kullanıcılar tarafından doğrulanması gerektiğidir. Bu durum nedeniyle blockchain benzeri sistemlerde düşük transfer hacimleri ve uzun süreler bekleme olmasına neden olmaktadır. Holochain ve blockchain teknoloji farkları da tam olarak burada ortaya çıkmaktadır.

Holochain tarafından geliştirilen dağınık defter sistemindeki yenilik ile onaylama işlemlerinde dağıtılmaktadır. Buda işlemlerin birden çok merkezden onaylanmasına ve daha hızlı ve yüksek miktarlarda yapılabilmesine imkan tanımaktadır. Kripto para kullanan ve bir yerden bir yerden bir yere transfer yapan kullanıcıların karşılaştığı ağ onayları da burada oluşmaktadır.

Holochain Avantajları

Holochain klasik internetin yerine merkeziyetsiz dappların alması konusunda çalışmalar yapmaktadır. Blockchain ve benzeri sistemlerde yaşanan ağ gecikmelerini en aza indirecek dağınık defter teknolojisi ile de hızlı işlem yapma kabiliyeti sunmaktadır. Blockchain ve holochain farkları konusunda en temel ayrım kullanılan dağınık defter teknolojisi ile olmaktadır. Bir tarafta yapılan işlemler tüm ağ tarafından onaylanmakta iken diğer taraftaki işlemler daha dağınık bir yapıda onaylanmaktadır. Buda Holochain ise büyük avantaj oluşturmaktadır.

Holochain daha yeni ve gelişmekte olan bir teknolojidir. Kullanıcılardan gelen talepler ve sahada karşılaşılan zorluklar kolay bir şekilde sisteme adapte edilebilmektedir. Blockchain ise daha eski bir yapı olduğu için geliştirilmesi ve değiştirilmesi neredeyse imkansız hale gelmektedir. Holochain de tıpkı bitcoin gibi bir merkeziyetsiz para birimine sahiptir. Mama buradaki en büyük fark bitcoin madencilik işlemi ile ağda çalışan kullanıcılara ödül verilmesi mantığı ile çalışmaktadır. Holo token ise sabit arzla dolaşımda olan bir kripto paradır.

Holochain Geleceği

Holochain ile birlikte geliştirilmesi planlanan merkeziyetsiz İnternet teknolojisi oldukça merak edilmektedir. Özellikle holo token yatırımcıları tarafından Holochain Geleceği oldukça merak edilmektedir. Holo token ülkemizdeki kripto para yatırımcıları tarafından çok tercih edilen kripto paradır. Holo token özellikle Holochain ağının oluşturulması ile birlikte değeri artmaya ve ona karşı olan ilginin de artmasına sebep olmaktadır.

Holochain tarafından oluşturulması amaçlanan Web 3.0 sistemi ile aracı uygulamaların yerini dappsların alması ve daha merkeziyetsiz bir internet dolaşımının olması amaçlanmaktadır. Web 3.0 ile aracı uygulamalar ve platformların kaldırılması ve içerik üreticileri ile kullanıcıların doğrudan iletişim halinde olması amaçlanmaktadır.

Holochain Güvenli mi?

Holochain merkeziyetsiz bir para birimi ve İnternet erişiminin kontrol edilemez olmasını amaçlamaktadır. Bu yapı ile internetin yasaklanmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Holochain sisteminde geliştirilen dağınık defter teknolojisi oldukça gelişmiş güvenli ve hızlı bir yapı olarak dikkat çekmektedir. Ağ içerisinde verilerin karışık bir şekilde tutulması sahtecilik ve kopyalama gibi eylemlerin oluşmasına engel olmaktadır. Bilinen yöntemlerden çok daha güvenli ve şeffaf bir sistem Holochain ile kullanıcılara sunulmaktadır.

Etiketler
  • Diğer

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler sabah 07:00 - 09:00 arası ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.