Instagram’ın Yeni Video Servisi IGTV

Temmuz 02, 2018 -

1 milyar kullanıcı sayısını geçen Instagram, geçtiğimiz hafta merakla beklenen yeni video platformu IGTV’yi tüm dünyada kullanıma sundu. 2021’de toplam mobil verinin yüzde 78’inin mobil videodan oluşacağını ön gören Instagram bu pazardan daha büyük bir pay kapabilmek için IGTV ile birlikte Youtube ve Twitch gibi rakiplerinin karşısına çıkıyor.

Henüz beş yıl önce video paylaşmaya başlanan Instagram, iki yıl önceki büyük güncelleme ile hikayeler özelliğini duyurmuş ve rakibi Snapchat’i oldukça zor bir durumda bırakmıştı.

15 saniye uzunluğunda ve 24 saatlik ömrü olan hikayelerin bir basamak üzeri gibi görünse de aslında IGTV, video dünyasının bambaşka bir gelecek penceresi ve bu kez rakibi Youtube gibi görünüyor. Ancak her ay 1,5 milyar kayıtlı kullanıcının ziyaret ettiği bir platform ile ne kadar mücadele edebileceğini zaman gösterecek.

Peki IGTV Tam Olarak Nasıl Çalışıyor?

IGTV Instagram hesabınız ile dahil olup, kanalınızı kurarak 1 saat süreli (henüz tüm kullanıcılar için geçerli değil)  ve dikey videolar paylaşabileceğiniz bir platform.

Rakiplerine göre farklı noktası mobile öncelik vermesi ve daha canlı bir platform olması. Uygulamayı açar açmaz oynamaya başlayan videolar arasında hızlıca gezinerek, kullanıcıları sıkmadan daha uzun süre video izlenmesi sağlanmaya çalışılmış.

Birçok ünlü isim ve Instagram fenomeni, platform duyurulduğu anda videolarını yükleyerek hızlı bir giriş yaptı ancak kişisel hesaplar tarafından bakıldığında henüz beklenen izlenme oranları sağlanmış değil.

Mark Zukerberg’in Instagram CEO’su Kevin Systrom’u tebrik ettiği Facebook paylaşımından da anladığımız üzere, IGTV Zukerberg için oldukça değerli ve izlenme oranlarını arttırmak için gereken her şeyi yapacak gibi görünüyorlar.

Yayıncıları ve video üreticilerini çekmeye çalışan IGTV’de henüz bir reklam modeli ise yok. Bu konuda CEO Kevin Systrom aceleci olmadıklarını söyledi.

Ancak youtuber gibi bir kavramı ortaya çıkartan ve yeni bir meslek gurubu oluşturan video içerik üreticilerini, bir reklam ve kazanç modeli olmadan motive etmek oldukça zor olacaktır. Influencer diye tabir edilen çok takipçili ve ürün tanıtımı yapan hesaplar ise IGTV’den oldukça memnun görünüyor.

Markalara, daha uzun videolar ile, daha kaliteli içerik üreterek, mobil kullanım kolaylığı ile daha fazla etkileşim yakalayabilecekleri bir ortam sunan IGTV’nin ne kadar başarılı olacağını ise hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Etiketler
  • Sosyal Medya Yönetimi

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler sabah 07:00 - 09:00 arası ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.