MySQL Nedir? Temel Özellikleri Nelerdir?

Aralık 06, 2019 -

Aslen 1995 yılında kullanıma sürülen en popüler açık kaynaklı ilişkisel veritabanı yönetim sisteminden biridir. SQL, MySQL'in çekirdeğini oluşturur. İsmini 'SQL' ile Michael Widenius'un kızının adının (My) birleşiminden alır.

MySQL serbestçe kullanılabilen bir veritabanı sistemidir. Ancak, gelişmiş işlevleri kullanabileceğiniz birkaç ücretli sürüm de bulunmaktadır. MySQL, Microsoft SQL Server ve Oracle veritabanı vb. diğer veritabanı yazılımlarına kıyasla kullanımı kolaydır. Herhangi bir programlama diliyle kullanılabilir, ancak büyük ölçüde PHP ile birlikte kullanılır.

MySQL, meta verilerinizi tanımlamak ve yönetmek için Linux, Windows, Unix ve bir bilgi şeması gibi birden fazla platformda çalışabilir. Yerel sisteminize hatta sunucuya bile yükleyebilirsiniz. Gerçekten esnek, ölçeklenebilir, hızlı ve güvenilir bir çözümdür.

Veritabanına Kısa Bir Giriş

Günümüzde neredeyse her yerde veritabanı kullanılmakta. Örneğin, bölgenizdeki elektrik sağlayıcısı, faturaların yönetilmesi, müşteri şikayetleri, yeni bağlantı kurma, bağlantı çekme, vb. bir çok hizmeti yönetmek için bir veritabanı kullanmakta.

MySQL Temel Özellikleri Nelerdir?

Veritabanlarının neredeyse tüm hayatımızı etkileyen bu gibi sayısız örnekleri çoğaltabilirz. Veri tabanı, kolayca güncellenebilen, düzenlenebilen, yönetilen ve erişilebilen düzenli bir veri topluluğudur. Ancak, veritabanını korumak için bir veritabanı yönetim sistemine ihtiyacımız vardır.

Ayrıca bu gibi sistemler ile çalışırken basit bir veritabanının nasıl çalıştığını bilmeniz oldukça önemlidir. Genellikle veri tabanları, verileri tablo biçiminde depolar ve bu verilere çeşitli şekillerde erişilmesini kolaylaştırır. Veritabanını oluşturan bir tablo satır ve sütun içermenin yanında tanımlanmış ilişki araçlarını kullanarak başka bir tabloyla ilişkili olabilir. Dolayısıyla, SQL ile bu ilişki araçlarını kullanabilir ve veritabanı ile oynayabiliriz.

SQL Kısa Bir Giriş

MySQL ve SQL'in aynı olmadığını unutmayın. MySQL'deki SQL, Structured Query Language anlamına gelir. Veri tabanı ile etkileşime geçmek için kullanılan standart dildir. Ve MySQL, bilgisayardaki farklı tablolarda depolanan veritabanını yönetmeye yardımcı olan ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemidir.

İlişkisel veritabanı sistemleri (RDBMS), verileri masaüstü veritabanı programları üzerinden manipüle etmek için çok daha iyi performans sağlar.

MySQL'in temel özellikleri nelerdir?

Yönetim Kolaylığı - Yazılımı indirmek ve kullanmak oldukça kolaydır.

Yüksek performans - Size farklı bellek önbellekleriyle hızlı yüklemeye yardımcı programları sağlar.

Ölçeklenebilir - MySQL ile istediğiniz zaman ölçeklendirebilirsiniz. Muazzam miktarda veri içeren veri tabanları oluşturmak gerçekten kolaydır.

Uyumluluk - MySQL, Windows, Linux, Unix gibi tüm modern platformlarla uyumludur.

Performans - MySQL, temel işlevleri kaybetmeden size yüksek performanslı sonuçlar verir.

Veri Güvenliği - Veritabanına yalnızca yetkili kullanıcılar erişmesine izin verir. Veriler için eksiksiz güvenlik sağlar.

Düşük Maliyet - Kullanımı ücretsizdir.

Bellek Verimliliği - MySQL'de bellek kullanımı oldukça düşüktür.

SQL ve MySQL arasındaki fark

  1. SQL, veritabanını çalıştırmak için kullanılan bir dildir.
  2. MySQL, piyasada bulunan ilk açık kaynaklı veritabanlarından biridir.
  3. SQL, bir veritabanını sorgulamak ve yönetmek için kullanılır.
  4. MySQL organize bir veritabanında bulunan verilerin korunmasına izin veren bir RDBMS'dir.
  5. SQL, Yapısal Sorgu Dilidir.
  6. MySQL, Verileri işlemeye, saklamaya, değiştirmeye silmeye izin verir.
  7. MYSQL veritabanı yazılımı iken SQL bir sorgu dilidir.

MySQL'in bulutta kullanımı ve geleceği

MySQL aslında büyük veritabanlarını yönetmek için mevcut veritabanı yazılımlarından daha hızlı olması için geliştirildi. Zorlu operasyonel, işlemsel ve üretim ortamlarında onlarca yıldır kullanılan MySQL, hesaplama ve depolamanın buluta taşınması ile birlikte gelişimine devam etmekte.

Genellikle bireysel makinelere kurulmasına rağmen, MySQL şimdi dağıtılmış uygulamalar için derin destek ve çoğu bulut veri platformuna dahil edilmekte.

Bugün piyasadaki birçok veri depolama ve işleme çözümüne kıyasla, MySQL daha eski bir teknolojidir, ancak popülerlik veya fayda açısından halen alması gereken zaman olduğu söylenebilir. Aslında, MySQL, hızı, güvenilirliği, kullanım kolaylığı ve geniş uyumluluğu nedeniyle daha uzmanlaşmış modern depolama

Etiketler
  • Web Yazılım
  • Popüler Bloglar

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler sabah 07:00 - 09:00 arası ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.