Native Mobil Uygulama Nedir ?

Mayıs 20, 2019 -

Bugün, milyonlarca kullanıcı Android, iOS veya farklı platformlarda akıllı telefonlar kullanıyor. Bu akıllı telefonlar için bir uygulama oluşturma konusunda kararınızı verdikten sonra, belirli frameworklere ihtiyacınız olacak. Akıllı telefonlar genellikle farklı platformlarda çalışır ve bu platformlar için uygulamalar oluşturmak istiyorsanız, platformlar arası uygulama geliştirmeyi destekleyen araçları arayabilirsiniz. Piyasada mevcut birçok seçenek bulunmakta bu yüzden uygun bir araç seçmek, diğerlerinden daha iyi bir uygulama oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

En yaygın olarak kullanılan frameworkler flutter, react native yada ionic olduğundan, çapraz platform uygulaması oluşturmanıza kesinlikle yardımcı olacaktır. Fakat soru şu, aralarında doğru olanı nasıl seçeceksin? Net bir karar veremiyor musunuz veya uygulama geliştirmek için hangi aracı kullanacağınıza karar veremiyor musunuz? Bu kararda size yardımcı olmak için bu frameworkleri karşılaştıracağız ve karşılaştırmaya dayanarak kendiniz için doğru frameworkleri seçebilirsiniz.

Flutter

Flutter, geliştiricilerin iOS ve Android için mobil uygulamalar oluşturmasının doğru yolunu gösteren açık kaynaklı bir Google mobil UI aracıdır. Uygulamaların ve arayüzlerin oluşturulması, doğrudan “native arm” koduna derlenen tek bir kod tabanı kullanılarak mümkün kılınmıştır. Bu da platformların Apı'lerine ve hizmetlerine erişmeyi kolaylaştırır. Flutter, geliştiricinin mobil uygulamalarını gerçek zamanlı yapmalarını sağlar ve ayrıca geliştiricilerin uygulama durumunu kaybetmeden uygulamaya ait kaynak kodları değiştirmelerine olanak sağlayan Stateful Hot Reload özelliğini kullanır. Flutter ayrıca zengin bir özelleştirilebilir widget kümesiyle gömülüdür ve framework’ün bazı popüler araçlarla entegre olmasını sağlar. Buda, zaten aşina olduğunuz editör veya IDE ile kolayca başlayabileceğiniz anlamına gelir.

Flutter ayrıca, widget'ları hareket ettirerek, animasyonlar kullanarak veya renderlar kullanarak size özel tasarımlar oluşturma esnekliği kazandıran ekrandaki her piksel üzerinde tam kontrol sahibi olmanızı sağlar. Flutter framework ayrıca platform kuralları eklemenizi sağlar ve navigasyon, simgeler, yazı tipleri, kaydırma vb. daha fazla arabirim ayrıntılarını eklemenizi sağlar. Bu çerçeve aynı zamanda hem yeni hem de deneyimli geliştiriciler için mükemmeldir.

React Native

Native React, iOS ve Android için yerel mobil uygulamalar oluşturmak için bir JavaScript framework’ü dür. Facebook’un JavaScript kitaplığı üzerine kuruludur ve kullanıcının tarayıcıları hedeflemek yerine mobil platformlar için kullanıcı arayüzleri oluşturmasını sağlar.

Başka bir deyişle, web geliştiricisinin JavaScript kitaplığını kullanarak kod yazmasına ve yerel görünen mobil uygulamalar oluşturmasına olanak sağlar. Kodun çoğu farklı platformlar arasında paylaşılabildiğinden, React Native, aynı anda hem iOS hem de Android için mobil bir uygulama geliştirmeyi kolaylaştırır.

Bu nedenle, React Native kullanılarak oluşturulan uygulamalar, genellikle JSX olarak bilinen JavaScript ve XML-esque biçimlendirme dillerinin bir karışımı halinde yazılır. React Native, yerel API'leri iOS için Objective-C ve Android için java kaynak kodu oluşturur. React Native'ı kullanmak size web görünümleri hissi vermez, bunun yerine size diğer mobil uygulamalara benzer bir görünüm kazandırır.

React Native ile oluşturulan uygulama, telefonun kamerası veya konumu gibi platformların özelliklerine erişebilir. Bu mümkündür çünkü React Native, platform API'leri için JavaScript arayüzlerini de sunar. Şu anda hem Android hem de iOS platformlarını destekliyor ve hala gelecekteki platformlarla kapasitesini artırma potansiyeline sahip.

Ionic

Ionic, kullanıcının platformlar arası mobil uygulamalar oluşturmasını sağlayan açık kaynaklı ve geliştirici dostu bir framework dür. İyonik mobil uygulamayı geliştirmek için diğer ikisine göre farklı bir yaklaşıma sahiptir. Ionic, mobil uyumlu HTML, CSS ve JavaScript dilini kullanarak iOS, Android veya Windows gibi çapraz platformlar için karma mobil uygulamalar oluşturabileceğiniz bir framework'dür.

İyonik framework’ün ana odağı, bir mobil uygulamanın görünümü, hissi ve kullanıcı arayüzü etkileşimi üzerine yoğunlaşıyor. Kullanıcının JavaScript, HTML ve CSS gibi betik dilleri kullanarak güzel bir tasarım, yüksek performanslı ve ilerici mobil uygulamalar oluşturmasına ve geliştirmesine olanak tanıyan zengin bir ön uç yapı blogu kitaplığı sunar.

Bu çapraz platform cihazlar için yerel uygulama mağazalarında daha sonra özellikli olabilir Web teknolojilerini kullanarak bir uygulama oluşturmak için basittir. Kamera, konum veya ses vb. İşletim sistemi özelliklerini barındırmak için Ionic, bu özelliklere erişim sağlayan Cordova eklentileri kullanır.

Ayrıca, İyonik'te Angular paketinin kullanılması, kullanıcının gezinme veya kaydırma gibi bu özelliklerle etkileşime girecek bileşenler ve yöntemler sağlamasına yardımcı olacaktır. Ionic, web geliştirmeye zaten aşina olan kullanıcılar için oldukça kolaydır.

Doğru Framework’ü Seçme

  Reusable code = Bu frameworkler yazılı kodunuzu yeniden kullanmanıza nasıl yardımcı olabilir? Çalışmanızı kolaylaştıracak re-usability (yeniden kullanılabilirlik) özelliğine sahipler mi?

Flutter: Flutter, yazılı kodu tekrar kullanmanızı sağlar. Özel platformunuzu yeniden stillendirmek istiyorsanız, yeniden kullanılabilirliği seçmek için Flutter doğru seçenek olabilir.
React Native: Ayrıca kullanıcının kodu tekrar kullanmasına izin verir, ancak yalnızca yeniden şekillendirmeyle başlaması için temel bileşenler sağlar. Farklı platformlar için uygun stilleri elde etmek için daha fazla çalışma gerekir.
Ionic: Web uygulaması konsepti, kullanıcıya mükemmel bir yeniden kullanılabilirlik sağlar. Kullanıcının restyling ve temel platformlar için kodunu tekrar kullanmasına yardımcı olan harika bir adaptif bileşenler kütüphanesine sahiptir.

  Üçüncü parti kütüphaneler = Uygulamanızın ihtiyaç duyduğu belirli bir özelliği eklemek için kullanabileceğiniz herhangi bir üçüncü taraf kitaplığı var mı? Veya belirli bir işlevi gerçekleştirmek için çerçevenize entegre edebileceğiniz diğer harici eklentiler

Flutter: Flutter mobil uygulama geliştirmede yeni olmasına rağmen, hala trend oluyor. Çeşitli üçüncü taraf paketleri mevcuttur ve bu çerçeveyle ilgili birçok tartışma bulabilirsiniz.
React Native: React Native popülerdir ve mobil uygulamanıza eksik özellikler eklemenize yardımcı olacak daha fazla üçüncü taraf paketine sahiptir.
Ionic: Ayrıca çeşitli üçüncü taraf paketlerini de içerir, ancak React Native'in sunabileceği kullanılabilirlikle rekabet etmeyebilir.

   Popülerlik ve Kapsam = Bir endüstride bu geliştiricileri kaç tane geliştirici kullanıyor ve tavsiye ediyor?

Flutter: Flutter 60k Github yıldızına sahip ve şu anda son derece trend hale geliyor. Google tarafından yapıldığı için, bu çerçeveyi her geliştiricinin bildiği gibi yapmak istiyor.
React Native: Yerli Tepki 65k Github yıldızına sahip ve şu anda her iki çerçeveden daha popüler. Kütüphane React ile önemli web geliştirme dili JavaScript'i kullanır ve bu onu daha popüler yapar.
Ionic: İyonik, 35k Github yıldızlarına sahip olduğu için popülerliğinden Flutter'a ve React Native göre düşüktür. Buna karşın web teknolojilerini kullanarak mobil bir uygulama oluşturma imkanı sağladığı için web geliştiricileri arasında da popülerdir.

Seçtiğiniz platformun ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun. Hala kafanız karıştıysa veya uygulama geliştirmede yardıma ihtiyacınız varsa,

0 (212) 855 94 04 ‘ten bize ulaşabilir veya iletişim sayfasından formumuzu doldurabilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş sağlayacağız.

 

Etiketler
  • Mobil Uygulama

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Whois; Domainin kayıt ve bitiş tarihi gibi bilgiler başta olmak üzere sahibinin iletişim bilgilerini içeren, domainlerin kimlikleridir.