Pazar Yeri Yazılımı Nedir ?

Nisan 22, 2017 -

E-Pazaryeri - B2B Yazılımı - B2C Yazılımı - C2C yazılımı - Marketplace 

Dijital bir çağda yaşıyor olmanın en önemli gereksinimlerinden biri yazılımlardır, belkide günümüzde bu yoğun bir şekilde web yazılımları olarakta düşünülebilir.

Yazılımların olmadığı bir dijitalleşme kesinlikle düşünülemez. Hızlı bir dijitalleşme yaşanmakta olan günümüzde böylesi bir büyük ihtiyaç haline gelen yazılımları ise hiç şüphesiz uzmanlık alanı yazılım olan ve işinde de son derece başarılı olan firmalara yaptırmak önemli bir gerekliliktir.

Genellikle yazılım ile işlerini çözümlemek veya geliştirmek isteyen firmalar, kişiler işi yüklenen firmaların arasında hangisine işini güvenerek teslim edeceğini bilememekte ve aldığı tekliflerin detaylarının neler olduğunu anlamlandıramamaktadır.

Bu sebepten dolayı web yazılımı yaptırmak isteyen bir işletme yetkilisi (satınalma departmanı) almış olduğu tüm teklifleri teknik detaylara vakıf olunamadığı için rakamsal olarak değerlendirmektedir.

Bu değerlendirme ise yazılım detaylarının dışında kalan ancak genel işletmelerde oluşmuş olan yapıdan ötürü kabul gören bir yaklaşım olarak karşılaşılmaktadır. 

Sonuç ise yüksek oranda negatif şekilde projelerin tamamlanamaması durumuna gelmektedir, işi veren firmalar yapmış olduğu yanlış tercih yerine büyük bir genelleme ile sektörün sorunlu olduğunu dile getirmektedir.

Vayes olarak sektörümüzün sorunlarına çözüm amacı ile bu yazıyı yayına alarak bilgilerimizi paylaşmaya devam ediyoruz.

Web Yazılım Neden Gereklidir ?

Dijitalleşmenin hızlı bir sürece girdiği günümüzde, en olmazsa olmazlar arasında web yazılım gelmektedir. İster bireysel olsun ister kurumsal her türlü girişim web yazılım ihtiyacı doğurmaktadır.

Web yazılımının olmadığı bir ortamda ne bireysel ne de kurumsal başarıdan söz etmek neredeyse imkânsız bir hal almaktadır. Özellikle kurumsal kimliğin en iyi ifade edilebilmesi ve geniş kitlelere erişimin sağlanabilmesi için en büyük ihtiyaçlardan birini web siteleri oluşturmaktadır. Kaliteli ve profesyonel bir web sitesinin en olmazsa olmazı ise web yazılımıdır.

Bir projeniz var ve web yazılım yaptırmak istiyorsunuz, o halde öncelikle projenizin nasıl bir yapıda olduğunu belirlemek ile işe başlamalısınız.

Buradan bir web projesi nasıl hazırlanmalıdır göz atabilirsiniz. (pek yakında)

pazaryeri yazılımı örneği

Pazar Yeri Yazılım Nedir, Nasıl Sınıflandırılır ?

E-ticaretin büyük bir ivme kazandığı günümüzde hızlı bir popülerleşme süreci yaşamakta olan bu sektör değişik türde ticaret kanallarının doğmasına neden olmuştur. Yatay ticaret ve dikey ticaret olarak adlandırılmak üzere iki ana kola ayrılmış olan e-ticaret sektörü içinde pazaryeri yazılımı olarak adlandırılan B2B, B2C ve C2C olarak ifade edilen bir de yan kollar ortaya çıkmış oldu.

B2B e-ticaret yazılımı : işletmeler üzerinden işletmelere,

B2C yazılımı : işletmeler üzerinden tüketici kitlelere,

C2C e-ticaret yazılımı : tüketiciler üzerinden tüketicilere olan pazar yerlerini ifade etmektedir.

Günümüzde kullanılan tüm bilgisayarlarda çalışan programların tamamı, internet ortamında ziyaret edilen web sitelerinin tamamı bir yazılım örneğinden ibarettir. Pazaryeri yazılımı olarak ifade edilen yazılım türü de, alış veriş yapma imkânı sunan sitelerin ürünlerin tedarikçilerin hayata geçirecekleri mağazalarda ortak bir nitelik barındıran platform vasıtası ile satılmasını kapsamı içine alan bir alt yapının sağlanabilmesi için kurulacak olan bir sistem olarak ifade edilmektedir.

Pazaryeri projesi ile pazaryeri yazılımda ödeme alt yapısı oluşturulur, tedarikçi konumunda olanların ürünlerin kolaylıkla ve problem olmaksızın bir biçimde listelemelerine olanak veren XML entegrasyonu, görsellik kazandırma, kategorilendirme gibi çok çeşitlilik arz eden özellik eklenmesi gereklidir. Oluşturulacak pazaryeri projesi üzerinde, özellikle de ödeme alt yapısının güvenliği çok büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü ödeme işlemleri esnasında müşterilerin kart bilgilerinin kötü amaçlı kişilerin eline geçmemesi gerekmektedir. 

Yazılım projelendirilerek müşteri görüşmelerinde alınan onaylar üzerine dijitalleştirmeler başlatılarak çalışma sıralaması;

  • - Proje dökümantasyonu hazırlanması,

  • - Yazılım Algoritmasının çıkarılması,

  • - Proje Front-End (Ön Yüz) tasarımların hazırlanması,

  • - Back-End çalışamalarının devreye alınması,

  • - Beta yayınına geçilmeşi,

  • - Kullanıcı testleri,

  • - Projenin yayına alınması. 

B2B E-Ticaret Yazılımı

B2B e-ticaret yazılımı işletmeden işletmeye yapılmakta olan e-ticaretin ifade edilişidir. Bu yazılım türü, işletmeden işletmeye yapılmakta olan internet ortamındaki online alıverişin ifadesi şeklinedir.

B2B e-ticaret yazılım modelinde işletmeler internet ortamında olan bir web sitesinde bir araya gelir ve bu ortamda ürün hizmetlerini sergileme yoluna giderler. Bu modelde alıcılar yine işletmelerden oluşmaktadır. B2B e-ticaret yazılımı modeline örnek vermek gerekirse ayakkabicilar.com internet sitesinden bahsetmek mümkün olmaktadır.

Online ortamlarda gerçekleştirilen ticari faaliyetlerin tümü burada bahsi geçen yazılımlar vasıtası ile gerçekleştirilmektedir. Her yazılım profesyonellik ister.

Profesyonel anlamda bir hizmet almak isteyen ve profesyonel nitelikte pazaryeri yazılıma sahip olmak isteyen her kurum ya da birey vayes.com.tr adresini ziyaret ederek ihtiyaç duyduğu her bilgiye kolaylıkla erişebilir; Vayes Yazılım firmasının hizmetlerinden yararlanabilir.

B2C e-ticaret yazılımlarında alışveriş şekli işletmelerden son kullanıcılara yönelik olarak çalışmaktadır. Kullandığınız alışveriş yaptığınız neredeyse tüm e-ticaret siteleri bu modelde çalışmaktadır.

C2C E-Ticaret Pazar Yeri Modeli 

Bu tip pazaryeri modeli, (pazaryeri modelleri "marketplace" olarakta adlandırılmaktadır) 

Son kullanıcının, son kullanıcıya satış gerçekleştirdiği modeldir, örneğin sahibinden.com bu şekilde çalışmaktadır.

Tabi bu modeller kendi içlerinde birleşmede gerçekleştirerek, örneğin B2B ile B2C birleşimi şeklinde de kullanılabilmektedir.

Daha fazla detay için ve eğer projeniz hazır yazılım firması arıyorsanız şimdi sizleri bir kahve içmeye davet edelim...

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Adobe kuler kullanarak birbiri ile uyumlu ve ahenli renkleri seçmek çok olaydır.