Google Ads İlişkilendirme Modelleri

Şubat 04, 2019 -

Google Ads son güncellemesine göre farklı ilişkilendirme modeli hazırlanmıştır. Analytics’ten farklı olarak sadece Ads kampanyalarından gelen dönüşümlere kredi atanır. Ads ilişkilendirme modelleri aşağıda açıklanmıştır:

Son Tıklama: Tüketicinin yaptığı son tıklamayı dönüşüm olarak saymaktadır. 0 kredi son tıklamaya atanmaktadır. Ayrıca getiri sağlayan son kelimeleri inceleyebiliriz. Örneğin tüketici “kırmızı ayakkabı” kelimesini arayarak siteye gelir. Ama daha sonrasında “kırmızı sandalet” üzerinden arama yaparak satın alır. Bu tıklama modelini seçtiğimizde “kırmızı sandalet” bizlere dönüşüm sağlayan kelime olarak sayılmaktadır.

İlk Tıklama: Tüketicinin yaptığı ilk tıklamayı dönüşüm olarak saymaktadır. En Fazla kredi ilk tıklamaya verilir. Son Tıklama ilişkilendirme modelinin tam tersi durumdur. Eğer marka iyi bilinmiyorsa, müşteriyi markayla ilk kez tanıştıran anahtar kelimeleri saptamak için kullanılabilir.

Doğrusal: Tüketicinin temasa geçtiği her nokta eşit oranda değerlendirilir. Örneğin kullanıcını satın almaya kadar 4 kanaldan geçiyor ise her kanal % olarak değerlendirilir.

Zamana Bağlı Azalma: Süre temel alınarak kredi hesaplanır. Dönüşümden önceki 7 gün öncelikli olurken; bundan önceki 7 gün yarısı değerinde kredilendirilir. Bu şekilde ağırlık hesaplaması yapılarak kıymet atanır.

Konuma Dayalı: İlk tıklama ve son tıklamaya @’ar kredi atanır. Arada başka kanallar var ise eşit dağıtılır. Böylece ilk ve sona ağırlık verilir ve arada kalan kanallarda daha az da olsa kredi verilerek ilişkilendirilir.

Veriye dayalı ilişkilendirme modeli: Diğer modellerden değişik olarak makine algılama algoritması ile getiri getiren ve getirmeyen kullanıcı yollarını analiz edip, kullanıcının dönüşüme giden bu yolculuğunda her bir davranış noktasına uygun olan dönüşüm kredisini verir.

Sonuç olarak, siz de firmanızın hedefleri doğrultusunda size en uygun ilişkilendirme modelini seçebilir, bizlere bu konuda size destek olmamız için ulaşabilirsiniz.

Şahin Yıldız - Google Ads Uzmanı

 

Etiketler
  • Google Adwords

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Özellikle gece sık olarak bilgisayar veya telefon kullanımı yapıyorsanız gece ışığını (Night Light) açmanız gözlerinize fayda sağlayacak ve yorulmanızı önleyecektir.)