Google Yeni Meta Snippet Özelliği

Ekim 13, 2019 -

Google yapmış olduğu yeni bir açıklamayla site sahiplerini heyecanlandırmaya devam ediyor. SERP snippet içeriklerinizi belirleyebilmek için artık yeni meta taglarını kullanabilirsiniz.

Böylelikle kullanıcılara daha doğru ve net bilgiyi iletmiş olursunuz. Biliyorsunuz ki snippetler Google tarafından otomatik olarak belirlenir ve site sahiplerinin buna müdahalesi söz konusu bile değildi. Google yapmış olduğu güncellemeler sayesinde bunun mümkün kılıyor. Bu güncellemeler Ekim 2019 itibariyle aktif olarak kullanılacağına da belirtmek isterim.

Peki neden böyle bir güncellemeye geçildi ? Bu aslında kısmende olsa Fransa hükümetinin yapmış olduğu telif hakkı yasasıyla ilgili. Eğer siz meta snippet taglarını kullanmak istemiyorsunuz ve kullanmayacaksanız siteniz olumsuz olarak etkilenecektir. Çünkü siteniz Fransa’da snippetlere çıkmayacaktır. Bu sadece Fransa değil bütün Avrupa ülkelerinde etkili olmaya başlayacaktır. Sitenizi riske atmamak ve bu taglerden faydalanmanızı tavsiye ederiz.

Haydi o zaman biraz daha detaylara inip meta snippet taglarını inceleyelim.

Google Robot Meta Snippet Tagları

Bu yeni snippet etiketlerinin nasıl çalıştıkları hakkında aşağıda oldukça fazla bilgi bulunuyor fakat sizin işinizi etkileyecek bir durum söz konusu ise ve hızlı bir şekilde çözüm arıyorsanız birazdan sizlere göstereceğim snippet tagını kullanarak Google botlarına snippetleri kısıtlamaması için uyarıda bulunabilirsiniz.

<meta name="robots" content=”max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1" />

Not : Snippet taglerinde kullanılan meta name ve snippet özellikleri büyük/küçük harf duyarlı değildir. Bundan dolayı bu tagleri yukarıda yazıldığı şekilde kullanmalısınız. Eğer noindex yerine Noindex şeklinde yazarsanız botlar bunu okuyamayacaktır.

Meta No Snippet Özelliği

Meta no snippet özelliğini kullanarak snippetlerde gözüken içeriklerinizi kaldırabilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmek için sadece aşağıdaki tag özelliğini kullanmanız gerekmektedir.

<meta name="robots" content="nosnippet" />

Meta Max Snippet

Meta max snippet özelliği sayesinde maksimum karakter sayısını belirleyebilirsiniz. Eğer maksimum limit için 0 değerini belirtirseniz snippetleriniz gözükmeyecektir. Eğer -1 değerinin yazarsanız limitsiz olarak algılayacaktır ve mümkün olduğu kadar bilgi çekecektir.

Aşağıda belirtmiş olduğum standartlara uygun olan snippet 160 maksimum karakter sayılı olan tagi kullanabilirsiniz.

<meta name="robots" content="max-snippet:160"

Bu özelliği kullanarak resimlerin kullanıp kullanılmayacağını, hangi boyutta resimin kullanılması gerektiğini belirtebilirsiniz. Bunun için 3 farklı seçeneğiniz bulunmaktadır. Aşağıda tek tek belirtiyorum inceleyebilirsiniz.

  1. standard --- Varsayılan görüntünün önizlemesi kullanılır.

  2. large       --- En büyük görselin önizlemesi kullanılır.

  3. none       --- Görüntü önizlemesi kullanılmaz.

<meta name="robots" content="max-image-preview:large" />


Meta Max Video

Video snippet özelliklerinde videoları tamamen devre dışı bırakabilir, bellir bir süre belirtebilir, veya metin taglarında olduğu gibi -1 değeri vererek sınırsız yapabilirsiniz.

  1. Devre dışı bırakmak için

<meta name="robots" content="max-video-preview:0" />

  1. Sınırsız yapmak için

<meta name="robots" content="max-video-preview:-1" />

  1. Bellir bir süre belirtmek için 

Saniye cinsinden yazılı 30 olarak yazmam önizlemenin 30 saniye olarak gösterileceğini belirtmektedir.

<meta name="robots" content="max-video-preview:30" />

HTML Data No Snippet 

Sitenizdeki içeriğiniz de beğenmediğiniz veya snippetlere girmesini istemediğiniz paragraflar, bölümler olabilir. Bunun için Google arama motorunun yeni çıkarmış olduğu snippet data etiketlerini kullanabilir ve istemediğimiz bölümleri kaldırabiliriz. Bu özellik Ocak 2020’de aktif olacaktır. 

Aşağıda belirtmiş olduğum span etiketlerine dikkat edin.

Bu paragraf kısmı snippetlerde gözükebilir fakatbu kısım snippetlerde gözükmez.

Bu özelliği sadece span’lar üzerinde değil 

 ler üzerinde de kullanabilirsiniz. Div üzerinde kullanmak için aşağıdaki gibi method kullanabilirsiniz.

Bu kısımda no snippet özelliği kullandığımız için snippetlerde gözükmeyecektir.

No snippet özelliğini bu şekildede kullanabilirsiniz.

Google yeni snippet meta taglarıyla ilgili olan bu içeriğimizinde sonuna geldik. Eğer sizde SEO alanında daha başarılı olmak istiyorsanız rakiplerinizden bir adım önde olarak bu yenilikleri takip edebilirsiniz.Eğer içeriğimizi beğendiyseniz sosyal medyada paylaşarak herkesi bu konu hakkında bilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere :)

Etiketler
  • SEO
  • Dijital Pazarlama

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler sabah 07:00 - 09:00 arası ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.