İnceleme Sitesi Nasıl Açılır?

Ekim 07, 2019 -

İletişim teknolojilerinde özellikle son 10 yıl içerisinde yaşanan gelişmelerin ardından internetin adeta insan yaşamına bir devrim yaptığını söyleyebiliriz. Günümüzde artık neredeyse her konuda bir internet sitesinin olduğunu görebiliriz. Bilgisayar oyunlarından sporun her çeşidine, dizilerden kitaplara kadar her türlü konuyu irdeleyen ve hatta bunların dahi ayrıntısına girilen internet siteleri mevcuttur.

Bugün aklımıza gelen herhangi bir konuya ilişkin her türlü sorunun cevabını bulmak için interneti kullanıyoruz. Bir ürün satın almak istediğimizde veya herhangi bir şeye ihtiyaç duyduğumuzda ilk başvuru kaynağımız internet oluyor.
 
Bu noktada özellikle ürünler bazında ilk başvuru kaynağımız da elbette ki internet oluyor.
Dolayısıyla bir ürün satın almak isteyenlerin ilk başvuru kaynağı olması nedeniyle de özellikle her konudaki ürünleri karşılaştırmak veya yeni bir kitap veya film çıktığında bunlarla ilgili fikirleri belirtmek üzere inceleme sitelerinin kurulması da son zamanların en önemli trendlerinden biri oldu.

LÜTFEN SİLMEYİNİZ! Bu formatın dışarsında kalan içeriklerinizi bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz.

LÜTFEN SİLMEYİNİZ! Bu formatın dışarsında kalan içeriklerinizi bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz.

Biz de bu yazımızda bir inceleme sitesinin nasıl kurulabileceğini ve inceleme sitesi içeriklerini oluştururken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmak istiyoruz. Dilerseniz başlayalım.

İnceleme Sitesi Kurma Aşamaları


Aslına bakılırsa inceleme sitesi dediğimiz zaman öyle bambaşka bir şeyin aklınıza gelmesine
gerek yok. Standart internet siteleri nasıl kuruluyorsa inceleme siteleri de aynı şekilde
kuruluyor.
Hadi bakalım şimdi inceleme sitesi nasıl kuruluyor?

Alan Adı Satın Alma 

Her şeyden önce sitemizin yayın yapacağı alan adını belirlememiz ve bunu satın almamız gerekiyor. İnternetin kullanım alanının inanılmaz ölçüde artması nedeniyle her dakika yeni bir internet sitesinin kurulduğu da göz önünde bulundurulduğunda uygun bir alan adı bulmanın sizi bir miktar zorlayacağını söyleyebiliriz. Özellikle inceleme sitelerinde neredeyse ilk akla gelen bütün alan adlarının halihazırda alınmış olduğunu tahmin etmek o kadar da zor olmasa gerek.

 

Dolayısıyla inceleme sitenize uygun bir alan adı bulmak için Hostinger ile domain araştırması yaparak dilediğiniz alan adına ulaşabilirsiniz. Domain sorgulama aracında o alan adının hangi uzantı ile boş olduğunu görmeniz mümkündür.
 
Alan adınızı belirledikten sonra da bu alan adını yine alan adı sorgulaması yaptığınız yerden satın alarak o alan adını artık siteniz için tescillemiş olacaksınız.

Sunucu Hizmeti Satın Alma 

Sitenizin alan adını belirledikten sonra sitenizin yayın yapacağı ve kullanıcıların o alan adını internet tarayıcılarına girdikten sonra sizin sitenizdeki içeriklere ulaşacakları sunucunuzun olması gerekmektedir.
 
Genellikle küçük çaptaki internet siteleri sunucu almak yerine bunları kiralayan profesyonel sunucu firmalarından sunucu kiralayarak bu ihtiyaçlarını giderirler. Nitekim ilk etapta bir inceleme sitesi kurmak isteyenlere bizim tavsiyemiz de bu yöndedir.

Piyasada yer alan firmalardan birinin sunucu kiralama paketlerinden birini kullanarak
sitenizin bilgilerini depolayacağınız sunucuyu edinebilirsiniz.

Siteyi Kurma

Günümüzde internet sitesi kurmanın en popüler yöntemlerinden biri İngilizce adıyla CMS yani Content Management System yani İçerik Yönetim Sistemlerini kullanarak bir internet sitesi kurmaktır.
 
Bunun için pek çok farklı sistem bulunmaktadır. Bunların en popülerini Wordpress olarak söyleyebiliriz. Ancak bu noktada en az Wordpress gibi altyapısı olan Drupal ve Joomla gibi içerik yönetim sistemlerini kullanarak da sitenizi kolay bir şekilde kullanabilirsiniz.

Aslına bakılırsa gerek Wordpress gerekse Drupal veya Joomla altyapılarını kullanarak sitelerinizi kurun. Temel mantık hepsinde aynıdır.
 
Siteniz için gereken sunucu kiralama işlemini gerçekleştirdikten sonra kiraladığınız sunucunun yönetim paneli üzerinden içerik yönetim sisteminizin ana kurulum dosyasını sitenize yükleyin. Bunun ardından veri tabanı bağlantısını yapmak için sitenize girin. Veri tabanını sitenizle lişkilendirdikten sonra yüklediğiniz içerik yönetim sisteminin yönetim paneli üzerinden dilediğiniz temayı sitenize yükleyebilirsiniz.
 
Tabii ki bu işlemler ilk defa yapacak kişiler için karışık gelebilir. Bu noktada bilgi alabileceğiniz
bir kaynak için tıklayınız.

İnceleme Sitelerinin İçerikleri Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İnceleme sitelerine içerik hazırlarken bu içeriklerde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar
şunlardır:
·  Öncelikle sitede inceleme yapılacak alanın belli bir alan olmasına gayret gösterilmesi iyi olacaktır. Nitekim inceleme yapılacak alan ne kadar genişlerse rakipleriniz çoğalacak ve insanlara ulaşma şansınız daha da düşecektir. Ancak spesifik bir alanda inceleme yapıldığı takdirde bu alanda özellikle Google tarafından otorite olarak görülme şansınız yükselecektir. Bu nedenle örneğin spor alanında veya rekabetin yüksek olduğu futbol alanında inceleme yapmak yerine tenis veya bilardo gibi daha az kişinin ilgilendiği alanlarda otorite olmaya çalışmanız daha faydalı olacaktır.
·  Eğer ürün incelemesi yapacaksanız muhakkak ama muhakkak bu ürünleri doğrudan tecrübe etmenizde fayda vardır. Günümüzde pek çok içerik üreticisi de içeriklerini yazarken interneti kullanıyor ve burada yaptıkları araştırmalar neticesinde içeriklerini meydana getiriyorlar. Bu şekilde bir üretim, ürün incelemesi dışındaki alanlarda belki fayda getirebilir. Ancak ürün incelemelerinde ürünleri doğrudan incelemeniz rakiplerinizden farkınızı ortaya koyacaktır.
·  Bu madde aslında sadece inceleme siteleri için değil tüm internet sitesi sahipleri için geçerli bir maddedir. Sitenizle neredeyse her gün ilgilenmeniz size sonuç getirecektir.
Kısa da olsa düzenli olarak içerik eklemeniz sitenizi belki kısa sürede değil ama belli bir süre erişilebilir hale getirecek ve arama motorlarının gözünde sitenizin kıymetli bir konuma çıkmasını sağlayacaktır.

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Özellikle gece sık olarak bilgisayar veya telefon kullanımı yapıyorsanız gece ışığını (Night Light) açmanız gözlerinize fayda sağlayacak ve yorulmanızı önleyecektir.)