Back-End / Front-End Nedir? Nasıl Olunur?

Kasım 12, 2020 -

Back-End ve Front-End geliştiricileri , web geliştirme sistemi "hayati önem taşıyan bir çarktır. Bu geliştiriciler ile birlikte gerçekleştirilebilir, çok farklı işlevleri yerine getirir.

Web siteleri iki platformla çalışır. Bunlar; sunucu ve istemcilerdir. Tüketici olarak, sunucu her şeyin çalışmasını sağlarken, istemci de ne olduğunu gösteren yapıdır.

Front-end geliştiriciler, kullanıcı arabirimine ve deneyimine yani istemciye odaklanırken, back-end geliştiriciler her şeyi mümkün kılan platformu yani sunucuyu oluşturur. Ne yapıyorlar, ne kadar kazanıyorlar tabi bu durumda merak konusu haline geliyor.

Front-End Geliştiricisi Nedir?

Front-end geliştiriciler, bir web sitesinin görünümünden ve etkileşimli işlevselliğinden sorumludur. Yani, bir web sitesinin müşteri tarafına insan yani kullanıcı yönünü ekler. Front-end web geliştiricileri ne iş yapar, insan deneyimini temelden anlar. Yararlı ve kullanıcı dostu web sitesi özellikleri oluşturmaya çalışır.

Bu alandaki programcılar, bir web sitesinde gezinirken görülen her şeyden sorumlu olarak bilinmelidir. Sunum, front-end geliştiriciler için son derece önemlidir.

Rekabetçi pazarlar için, bir sitenin nasıl göründüğü, kimin üstte olduğunu belirler. Mükemmel bir web geliştiricisi, kaç para maaş alır. frontend developer nedir, insanların hizmetten ne istediğini veya neye ihtiyaç duyduğunu yansıtacak bir web sitesi tasarlar.

Front-End Geliştirici Becerileri Ne Olmalıdır?

Empati ve yaratıcı yeteneğe ek olarak, çok yönlü bir front-end nasıl olunur dersek, geliştiricinin çeşitli kodlama dillerinde uzmanlaşması gerekir. Bir front-end geliştiricinin bilmesi beklenen diller;

HTML

Bu dil, tüm web geliştirmenin temelini oluşturur. Temel web sitesi özellikleri için çok önemlidir, bu yüzden onu baştan sona bilmeniz gerekir.

Html ile ilgili daha detaylı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

https://www.vayes.com.tr/tr/blog/html-nedir

JavaScript

Bu dil, etkileşimli web sitesi özellikleri oluşturmak için HTML ile yakından çalışır. Tüm tarayıcılarla çalışır ve kullanımı web geliştirme dünyasında her yerde bulunur. Front-end web geliştirme için JavaScript'in sağlam bir şekilde anlaşılması önemlidir.

JavaScript ile ilgili daha detaylı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

https://www.vayes.com.tr/tr/blog/javascript-nedir

CSS

Bu dil olmadan HTML, modern web sitesi oluşturma da oldukça çok basit olurdu. CSS, düğmeler ve şablonlar gibi butonlar aracılığı ile sitelere çok sayıda kullanışlı özellik ekler. Bu karmaşık dil bilgisi zorunludur. Ancak CSS'nin kullanımını kolaylaştırmak için çok sayıda mükemmel araç mevcuttur.

En iyi CSS frameworlerini incelemek için bu makalemize ziyaret edebilirsiniz.

https://www.vayes.com.tr/tr/blog/en-iyi-css-frameworkleri

Back-End Geliştirici Nedir?

Back-end geliştiricileri ne iş yapar; verileri yöneten, hesaplamalar yapan ve web sitesi işlevlerini destekleyen perde arkası sistemlerden sorumludur.

Back-end geliştirme olmadan, front-end mümkün olmazdı. Bir çalışma platformu olmadan, tüm güzel özellikler işe yaramazdı. Bir programın sunucu tarafında, birkaç kodlama dili öğrenmeniz gerekir.

Back-end geliştirme kodu, front-end geliştirme kodlarından daha karmaşık olmasına rağmen yönetilebilir olma özelliğine sahiptir.

Bu alanda çalışmak için backend developer nedir uzmanlaşmanız gereken diller;

Python

 Çok çeşitli web sitesi ve yazılım yapım amaçları için kullanılan açık kaynaklı ve çok amaçlı bir kodlama dilidir. Bu kod için tonlarca kaynak vardır. Çok sayıda uygulama için kullanılabilir.

Python programla dili ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

https://www.vayes.com.tr/tr/blog/python-programlama-dili-nedir

Ruby

Python ile benzerlikler içerir. Sözdizimi mantıklı olduğu için kullanımı nispeten kolaydır. İki dil çoğu uygulama için birbirinin yerine kullanılabilir. Bu nedenle kişisel tercihlere indirgenir. Bir back-end geliştiricisi olarak, her ikisini de keşfetmeye ve herhangi bir durum için hangisinin en iyi olduğunu seçmeye teşvik edileceksiniz.

Sorgu Dilleri

SQL ve CQL gibi kodlama dilleri, veri tabanlarına erişim için çok önemlidir. Özetle, geliştiricilerin temel web sitesi özellikleri için verileri hareket ettirmelerine izin verir. QL'ler, sitelerin arama araçlarını, grafikleri ve harici bilgilere erişim gerektiren diğer sistemleri kullanmasını sağlar.

MYSql ile ilgili özel içeriğimize hemen ziyaret ederek okuyabilirsiniz.

https://www.vayes.com.tr/tr/blog/mysql-nedir-temel-ozellikleri-nelerdir

Front-End veya Back-End Geliştiricisi Nasıl Olunur?

Bu kariyer alanına herkes doğru eğitimle girebilir. Neyse ki, geliştirici olmak için üniversiteye gitmenize gerek yok. Bir kodlama başlangıç kursu size gerekli kodlama dillerini öğretebilir ve güçlü bir portföy oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Bu programlar tipik olarak bir yıldan daha kısa sürer. Web geliştirme alanında kariyer istiyorsanız, uygun eğitim için bir kodlama eğitim kurslarına katılmayı düşünebilirsiniz.

Bu tür programlama işleri genellikle çok fazla bilgi ve geniş beceri gerektirdiğinden göz korkutucu görünür. Alana ilgi duyan herkesin bahsedilen karakter özelliklerinden en az birkaçı ile birleşiyorsa, gerekli becerileri kazanmanın birkaç yolu var.

İlk olarak, geleneksel rotaya gidebilirsiniz bu ise okulunu okumak olabilir. Bir bilgisayar bilimi derecesi, alana girmeniz için size sağlam bir temel ve sağlam bir kimlik bilgisi verecektir.

Tek dezavantaj, tam bir üniversite diplomasını tamamlamak için gereken maliyet ve zamandır. Ayrıca, liseden not almadıysanız, özgeçmişte iyi görünen bir üniversiteye giremeyebilirsiniz.

Diğer bir seçenek de yoğun bir eğitim kursunu tamamlamaktır. Bu, şahsen veya çevrimiçi olabilir ve size back-end geliştirici nasıl olunur pozisyonlarına başvurmak için ihtiyacınız olan dilleri öğreterek daha fazla odaklanacaktır. Eğitim kursuna bağlı olarak, bu daha ucuz bir seçenek olabilir. Kesinlikle üç veya dört yıllık bir dereceden daha hızlı olacaktır.

Bununla birlikte, bir back-end web geliştiricisi olarak bir kariyere başlamaya karar verirseniz, önünüzde çok sayıda iş olanağı bulunan parlak bir geleceğe sahip olduğunuzu bilin; şimdi geriye kalan tek şeyin ise işe koyulmak olduğunu bilin.

SSS Kodlamayı öğrenmek zor mu?

Şart değil! Programlamanın zorluğu, öğrenmek istediğiniz dile ve yaptığınız yazılımın türüne bağlıdır.

Öğrenmesi Kolay Bazı Programlama Dilleri Nelerdir?

Html, Python, JavaScript, PHP ve Java, kodlayıcıların öğrenmeye başlaması için en kolay, üst düzey dillerden bazılarıdır.

Öğrenmesi En Zor Programlama Dillerinden Bazıları Nelerdir?

Assembly, C, C ++, C # ve Object C, öğrenilmesi daha zor programlama dillerinden bazılarıdır.

Programlamayı Öğrenmenin En İyi Yolu Nedir?

Kodlamayı öğrenmenin tam bir doğru yolu yoktur. Kendi kendine çalışma, geleneksel dört yıllık bir derece veya bir kodlama eğitim kampı yoluyla öğrenebilirsiniz.

Back-end ve Front-End Ücretleri Nelerdir?

Back-end ve front-end geliştirici maaşları, iş beklentileri ve yaşam tarzı dikkate alınacak konulardır. Bu nedenle, back-end ve front-end geliştirici kaç para maaş alır? sorusuna cevap için, iş beklentileri ve yaşam tarzıyla karşılaştırıldığında ne bekleyebileceğinize bir göz atalım.

Her işte olduğu gibi, back-end web geliştirme maaşı tam konuma ve deneyimlere göre farklılık gösterir. Bununla birlikte, serbest çalışma dünyasına adım atarak ilerlemek suretiyle daha kişiselleştirilmiş bir maaşınız olabilir. Düzenli back-end web geliştiricisi maaş güncellemeleri hayli yüksektir.

Ortalama bir back-end web geliştiricisi maaşı ile front-end maaşlarında karşılaştırma yapıldığında bir back-end web yanı sıra en yüksek maaşın, bir front-end web geliştiricisi maaşından biraz daha yüksek olduğunu da belirtmekte fayda vardır. Ancak maaş asla bir kariyer seçmek için ilk nedeniniz olmamalıdır.

Tam yığın web geliştiricilerin bir front-end ve back-end web geliştiricinin sorumluluklarını içeren becerilere ve bilgiye sahip olduğu düşünüldüğünde, ortalama maaş diğerlerinden daha yüksektir.

Maaş ölçeği, sizin gerçekte yapmak istediğiniz web geliştiricisinin türüne bağlı olarak web ve yazılım mühendisi maaşlarına göre değişkenlik gösterebilir.

Bu bakımdan iş beklentileri söz konusu olduğunda, back-end web geliştiricileri için rekabetçi fiyatlar gözlenmektedir.

Ancak becerileriniz sıfırlandığı ve geliştirdiğiniz zaman her zaman bir back-end web geliştiricisi için talep etmek hakkında içiniz rahat olabilir. Yaklaşık 1,4 milyon bilgi işlem işi haz, Bunları dolduracak 400.000 kalifiye geliştirici tahmin ediliyor.

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Özellikle geceleri sık sık bilgisayar veya telefon kullanıyorsanız, gece ışığını (Night Light) açmanız gözlerinize fayda sağlayacak ve yorulmanızı önleyecektir.