Grid Sistemi Nedir? Web Tasarımda Kullanılmalı mı?

Nisan 08, 2020 -

Grid (Izgara) sistemleri gerek tasarımcı, gerek arayüz geliştirici ve gerek son kullanıcı için büyük avantajlar sağlar. Grid (Izgara), kelimesini Türkçe kelime anlamı olan "ızgara" olarak tanımlayabiliriz.

Grid sistemi grafik ve tasarım sektöründe bir sayfayı yatay ve dikey olarak sütunlara ayrılmasıyla hizalama işlemidir. Grid yapısı kullanılarak oluşturulan sayfalar görsel açıdan tatmin edicidir.

Fakat biz bu kelimenin kendisini web alanında iskelet yapısı olarak kullanacağız.

Grid Sistemi Web tasarımında sayfa üzerine yerleştirilecek her nesnenin sayfa yüzeyi ile olan ilişkisi dışında diğer nesnelerle olan ilişkisi de büyük önem taşımaktadır.

Nesneler sayfa üzerinde konumlandırırken kullanılan herhangi bir formül yoktur fakat göze hoş gelmesi için grid yapısı kullanılır. Grid yapısı, sayfa üzerinde kullanılacak olan yazı resim, video gibi nesnelerin yerleştirileceği alanları belirlemede yardımcı olurlar.

Grid Sistemi nedir ve nasıl kullanılır ?

Neden Grid Sistemi Kullanmalıyız ? Avantajları Nelerdir ?

Grid sistemleri gerek tasarımcı, gerek arayüz geliştirici ve gerek son kullanıcı için büyük avantajlar sağlar. Tasarımda düzen, sadelik ve plan aşamasında çeşitlilik sağlaması, tasarım ve arayüz geliştiricinin verimliliğini arttırırken, buradan doğan sonuçların göze estetik açısından hoş gözükmesi de son kullanıcının göz zevkini tamamlar. Bu arada Responsive Web Tasarım'ın temel taşlarından biri olduğunu söylemiş miydik?

Web tasarıma profesyonel açıdan bakınca grid sistemi, frontend/arayüz geliştiricileri için olmazsa olmaz bir araçtır. Her geliştiricinin kendi frameworkünün olmasını engeller.

Bootstrap Grid sistemini kullanarak çok kolay responsive tasarımlar elde edebilirsiniz. Grid sistemleri daha önceden belirlendiği için sadece kodları kullanmanız yeterlidir. Hadi bu içeriğimize göz atalım. https://www.vayes.com.tr/tr/blog/bootstrap-nedir-ve-nasil-calisir

Başka bir firmadan devraldığınız projede sayfa yapısında herhangi bir öğenin yerini değiştirmek istediğinizde sayfada zelzele yaşamazsınız. Veya tasarıma yeni bir nesne eklemeye çalıştığınızda bunu diğer nesneleri bozmadan nasıl ekleyebilirim düşüncesini es geçerek verimliliğinizin tamamını sadece yapcağınız işte kullanabilirsiniz.

Müşteri açısından da tasarımlarının grid sistemi ile yapılandırılması, müşteriyi sadece tek bir kişi ya da firmaya bel bağlamaktan koruyan önemli bir faktördür.

Vayes olarak, ilk çıktığı günlerde kullanmaya başladığımız grid sistemleri, bugün tüm web tasarımlarımızın merkezindedir.

Etiketler
  • Web Tasarım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Özellikle gece sık olarak bilgisayar veya telefon kullanımı yapıyorsanız gece ışığını (Night Light) açmanız gözlerinize fayda sağlayacak ve yorulmanızı önleyecektir.)