Tipografi Neden Bu Kadar Çok Önemlidir?

Kasım 12, 2018 -

Herhangi bir web sitesi için en önemli bileşen içeriktir. Doğal olarak, olabildiğince basit ve anlaşılır olmasını istersiniz. Ziyaretçilerin, tasarım içeriğinde renk ve yazı kaosu, ayrı olarak arkaya gizlenmiş şifreli anlamlarla karşılaşması durumunda anında bulundukları alandan ayrılmalarına sebep olur.

Bu yüzden yazı tipi seçimi ve tipografi için genel değerlendirme önemlidir. Uygun yazı tipi yüzlerini seçerek ve gerektiğinde hiyerarşi atayarak karışıklığı büyük ölçüde azaltabilirsiniz. İçeriğinizi bu seviyede tutabilirseniz ziyaretçileriniz web sitenizi veya tasarımınızı incelemekten ve okumak mutlu olacaklardır. 

Metninizin sahip olması gereken en önemli iki özellik, okunabilir bir yazı tipi ve yüksek kontrasttır. Bugün birçok site, Arial, Verdana veya Helvetica gibi temel yazı tiplerini seçiyorlar. Bunun sebebi ise bu yazı tiplerinin tanıdık ve ekranlarda okuması çok kolay olmalarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca programlar içerisinde standart olarak gelmektedir. Bu yüzden bu gibi yazı tiplerini seçerek, metnin her ekranda görsel olarak aynı olacağından emin olabilirsiniz.

Tipografinin yanı sıra kontrast da çok önemlidir. Arka plan siyah veya koyu mavi veya yeşil gibi koyu bir renkse, beyaz gibi çok açık bir yazı tipi rengi veya arka planı tamamlayan başka bir rengin açık tonunu kullandığınızdan emin olun. Saturasyon veya parlaklık olarak benzer olan neon renkleri veya tonları, metni okumayı tamamen zorlaştırabileceğinden, genellikle iyi bir fikir değildir. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 8-15'inin bir renk körlüğü derecesine sahip olduğunu unutmayın. Bu istatistikleri göz önünde bulundurarak, ziyaretçilerin görüp okuyabileceği ve anlayabileceği, kontrast ve tipografi oluşturmak vizyon sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Dikkate alınması gereken üçüncü nokta ise hiyerarşi. Web sitenizdeki her bir metin, bir poster ya da broşürdeki metin gibi önemlidir. Web siteleri içindeki çoğu hiyerarşi, boyuta göre belirlenir, ancak başka bir okunabilir yazı tipi seçerek, ağırlığı veya rengi değiştirerek de hiyerarşi özelliğini kullanabilirsiniz.

Birçok web sitesi farklı bir yazı tipi kullanmayı tercih eder, çünkü yazı tipi seçimi sitenizin kişiliğini görüntü ve grafik olarak tanımlamak kadar etkili olabilir. Menü öğeleri, sayfa başlıkları ve diğer başlık metni gibi belirgin hiyerarşik metinler sayesinde, okuyucunun okumaya fazla zaman harcamayacağını bildiğiniz için benzersiz bir yazı tipi kullanmanın avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Neyse ki, web dünyası, bir zamanlar olduğu gibi web yazı tiplerinin neredeyse sınırlı olmadığı noktaya ilerlemiştir. Google Web Yazı Tipleri gibi, özellikle web için yazılmış bir font kütüphanesinden seçim yapmanıza olanak tanıyan birçok web sitesi ve web sitenize belirli yazı tiplerini gömmenize izin veren Font Squirrel gibi birçok site bulunmaktadır.

 

Etiketler
  • Web Tasarım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Özellikle gece sık olarak bilgisayar veya telefon kullanımı yapıyorsanız gece ışığını (Night Light) açmanız gözlerinize fayda sağlayacak ve yorulmanızı önleyecektir.)