Web Sitesi Tasarımı: En Fazla Yapılan 7 Hata

Aralık 02, 2020 -

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte son dönemlerde mobil kullanım da artış göstermektedir. Buna bağlı olarak da yüzlerce web sitesi tasarımı trendleri oluşmuştur. Web sitesi tasarımında bazı durumlarda kullanıcıların markalar ile beraber iletişim kurmalarını da zorlaştıran kullanışsız olan tasarımlar çoğalmıştır. Kalabalık ve yığın gibi bir ana sayfa ile zayıf içeriğe ve kötü kullanıcı tecrübelerinden kodlama hatalarına kadar da iyi bir web sitesi tasarımı: en fazla yapılan 7 hata durumunda pek çok etken yer almaktadır.

LÜTFEN SİLMEYİNİZ! Bu formatın dışarsında kalan içeriklerinizi bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz.

LÜTFEN SİLMEYİNİZ! Bu formatın dışarsında kalan içeriklerinizi bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz.

1) Temel Web Tasarım İlkelerine Önem Vermemek

Web sitesi tasarımında bazı tasarımcılar siteyi tasarlarken tasarımın, renk, şekil, çizgi, tipografi, doku ve boyut gibi birbiri ile uyumlu olması gerekli olan kompozisyonların pek çok öğelerini görmezden gelmektedirler. Çok sayıda kişiselleştirme, içerik tekrarına veya okuyucuyu gerçekteki içerikten uzaklaştırmaya sebep olabilir.

Ayrıca çok az oranda tasarım özelliğine sahip olan minimalist web siteleri ziyaretçiler için oldukça iyi bir tecrübe sunabilir, bu sebeple tasarım ve de performans arasında tam bir denge bulmak esas olandır.

Bu durum bannerler, fotoğraflar, videolar ve de diğer çeşitli grafik türleri için geçerli olmaktadır. Bu sebeple web sitesi, tüketicilerin gözünde olumlu ve de kullanışlı olmasına çok dikkat edecek bir şekilde tasarlanmalıdır.

2) Kalitesiz Web Sitesi İçeriği Yayınlamak

Web sitesi tasarımı yapılırken uygulanan hatalardan biri de hiç kuşkusuz ki kalitesiz bir içerik yayınlanmasıdır. Arama motorları adına bir numaralı sıralama kriterleri her daim web sitelerinde gösterilmekte olan içeriğin kalitesi olur. Bu konu için arama motoru optimizasyonu sistemini iyi bilmek ve arama motorunun nasıl çalıştığını ayrıntılı olarak bilmek web sitesi hazırlarken hata yapılmasını önler. Web sitesi sahibi olan kişiler genel olarak güzel bir web sitesi oluşturmak için yüzlerce lira harcarlar fakat içeriklere yalnızca boşluk doldurma gibi düşünce ile yaklaşırlar. Bu, arama motoru sonuçlarını çok kötü etkilemektedir. Çünkü web sitesi ziyaretçilerinin genel olarak ilgisini çekmenin ve de dönüşüm oranlarını yükseltmenin en iyi yolu da kaliteli içerikler sunmaktır. Bir web sitesi tasarımında içeriğin kalite açısından çok iyi olup olmadığını anlamak amacı ile ziyaretçilerin çıkma oranlarına da bakılır.

3) Ücretsiz Olan Web Sitesi Araçlarına Güvenmek

Genel olarak çok sayıda firma, kullanıcıların dakikalar içerisinde yeni bir web sitesi tasarlamayı ve kurmayı sağladığını iddia ettiği sistem olan“sürükle ve bırak” gibi uygulamaları kişilere sunmaktadır. Bu tür hizmetlerde ise en büyük problem, her temanın arka planlarında düzinelerce kodlar olması ve de sitenin yüklenmesini yavaşlatması olmaktadır. Zaman içinde bu ciddi olan performans sorunlarına ve de sayısız hatalara yol açabilmektedir. Eğer ki web sitesi tasarlama bütçeniz kısıtlı ise, en ideal web sitenizin görünümlerine ve stillerine sahip olan üst düzey premium tema satın almak düşünülebilir.

4) Website Tasarımlarının Mobil Uyumlu Olmaması

Bir diğer web sitesi tasarım hatası ise mobil uyumlu olmayan bir sistem kurulmasıdır. Günümüzde aramaların yaklaşık olarak yüzde 40’ından daha fazlası akıllı telefonlardan veya tabletlerden yapılmaktadır. Tüm cihazlarda oldukça düzgün bir şekilde görüntülenebilmekte olan web sitesi tasarımlarına sahip olmak her daim işletmeler adına büyük önem taşımaktadır. Buna ek olarak, dünya üzerinde yaklaşık olarak 876 milyon web sitesi tasarımının yüzde ondan daha da azının mobil uyumlu bir tasarım ile oluşturulduğunu göstermektedir. Bu durumda da google, mobil aramalara uygun olmayan web siteleri cezalandıran arama algoritması sunduğu nedeni ile bu potansiyel müşteriler adına da büyük bir sorun olmaktadır.

5) Web Sitesi Tasarımını Güncellememek

Tüm dünyada var olan dijital çağ şaşırtıcı olan yeni teknolojik gelişmeler getirmektedir. Fakat, bazı siber güvenlik riskleri de ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle temaları veya eklentileri tam olarak güncel tutmayı öncelik haline getirmek web sitesi tasarımında çok önemlidir.

Her güncelleme web sitenin korunmasını sağlamaktadır. Sağlam web sitesi tasarımında güvenlik için, Wordfence ya da iThemes Security gibi bazı güvenlik yazılımları kullanılmalı, saldırıları önlemek için de bir ReCAPTCHA eklentisi kurulmalıdır.

Buna ek olarak web sitesi sahibi olan kişiler düzenli aralıklar ile web sitesi şifrelerini değiştirmeleri gerekli olup web sitelerinde zor şifreler kullanmalılardır.

6) Web Sitesinde Önemli Olan Bilgilerin Bulunmasını Zorlaştırmak

Yaygın olarak uygulanan diğer bir web tasarım hatası ise temel bilginin bulunmasını da zorlaştırmaktır. Web sitesinde ana sayfada çalışma saatleri, yol tarifleri, iade politikaları, sıkça sorulan sorular ve de gönderim ayrıntıları gibi daha pek çok seçenekler yer almalıdır.

Blog veya ürün açıklamaları gibi sık sık görüntülenen diğer bazı içerikler, ziyaretçileri belirli bir sayfaya ulaştığı zaman kenar çubuğunda diğer alt menülerde görüntülenmelidir. Ayrıca bir web sitesi tasarımındaki arama çubuğunun, sitenin başlığında bulunması her zaman kullanıcılara iyi bir tecrübe yaşatır. Bir web sitesi tasarımındaki site yapısını oluştururken, tüketicilerin en sık olarak sorduğu sorular, gerekli olan ihtiyaçlara odaklanmak ve ya bu sayfalara ulaşmayı en kolay şekle getirmek çok önemlidir.

7)Web Sitesinde Başlık ve Alt Başlığın Doğru Kullanılmaması

Kişiler genel olarak header’ların, sidebar’ların ve footer’lerın yalnızca reklamlar amacı ile tasarlandığını düşünmektedir.

Fakat, bir web sitesinde pek çok sayıda reklam ve ya banner ve buna ek olarak az sayıda içerik var ise, bu kullanıcılar için büyük bir problem teşkil etmektedir.

Bu ilgili alanlar, web sitesi içinde daha çok zaman geçirmek amacı ile kullanılabilir. Sayfanın üst bölümüne özel olan bir reklam yerleştirmenin doğru olmadığı söylenemez fakat tasarım veya kullanıcı tecrübelerine öncelik vermek gereklidir.

Tüm bu nedenler web sitesi tasarımında yapılan hatalar olup dikkat edilmesi gereklidir.

Eğer güçlü bir web tasarım şirketi arıyorsanız Vayes sizin için burada. İletişimden bizlere ulaşabilirsiniz.

Etiketler
  • Web Tasarım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Adobe kuler kullanarak birbiri ile uyumlu ve ahenli renkleri seçmek çok olaydır.