WEB Tabanlı Ve Masaüstü Yazılımlar: HANGİSİ DAHA İYİ?

Ekim 29, 2019 -

Neredeyse her tür işletme günlük görevleri için birden fazla program ve uygulama kullanıyor örnek vermek gerekirse etkileşimli takviminizde toplantıları ve görevleri yönetiyor, excel tablolarıyla verileri analiz ediyor veya düzenleme programları ile fotoğraflarınızı düzenliyor olabilirsiniz.

Web Yazılım vs Masaüstü Yazılım

Muhtemelen her birimiz bu görevleri gerçekleştirmek için hem masaüstü hem de web uygulamalarını kullanıyoruz. Ancak her bir program türünü ne zaman kullanacağınızı biliyor musunuz? Her yazılım türünün kendi avantajları ve dezavantajları vardır gelin bunlara bir göz atalım.

FARK NE?

En baştan başlayalım. Bilgisayarda çalışabilmesi için bir masaüstü uygulamasının kurulu olması gerekir. Fiziksel formatta (CD) satın almalı ya da internetten indirmeliyiz. Başka bir deyişle, masaüstü uygulaması, yerel olarak bir bilgisayar aygıtında çalışan bir bilgisayar programıdır. Bir masaüstü uygulamasında çalışmanız gerekiyorsa, internet bağlantısına gerek yoktur.

Masaüstü Yazılım

Bu arada, web tabanlı yazılım, bir web tarayıcısı kullanarak talep üzerine erişmemize izin verir. Bu tür bir yazılım her zaman internet bağlantısı gerektirir. Ayrıca, dosyaları depolamak için bilgisayarınızın sabit diski yerine çevrimiçi veritabanlarını da kullanabilir. Çevrimiçi yazılımı kullanarak oluşturduğunuz tüm belgeler ve formlar istisnai birkaç durum haricinde çevrimiçi olarak depolanır.

MAKSİMUM ERİŞİLEBİLİRLİK VE MİNİMUM SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

Daha önce de belirtildiği gibi, web tabanlı programlar bilgisayarınızda yüklü bir yazılım gerektirmez. İnternet bağlantısı olan herhangi bir cihaz ile kolaylıkla erişilebilir. Günümüzde çoğumuz akıllı telefon kullandığımız için web tabanlı programlara ve platformlara telefondan kolaylıkla erişebilir durumdayız. Tüm web tabanlı yazılımlar doğrudan bir İnternet tarayıcısı olan cihazınıza gönderildiği için zaman kaybınız oldukça minimize edilir.

Web İçin Yazılım Planlama

Ayrıca, web tabanlı yazılım kullanıyorsanız, en yeni donanıma gerek yoktur. Bu tür bir yazılım da tüm işlemler servis sağlayıcınız tarafından gerçekleştirildiği için sistem yapılandırmanızdaki gereksinimleri en aza indirir. Başka bir deyişle, web tabanlı bir yazılım kullanırken, teknik bir şey hakkında endişelenmenize gerek yoktur sadece işinize odaklanabilirsiniz. Bunun yanında Web tabanlı yazılımı kullanarak, daima otomatik olarak güncellenen en son sürümü kullandığınızdan emin olabilirsiniz.

WEB TABANLI PROGRAMLAR KULLANIRKEN GÜVENLİK SORUNLARI YAŞARMIYIM?

Veri kullanımındaki üssel artış ile bireylerin ve kuruluşların tüm bilgilerini, programlarını ve sistemlerini kurum içi bilgisayar sunucularında çalışır durumda tutmaları şirketler için oldukça zorlaşıyor.

Neyse ki, web tabanlı yazılım, tüm verilerinizin yazılım geliştiricilerin sunucularında depolanmasını sağlar. Ek olarak, verileriniz herhangi bir zamanda herhangi bir bilgisayardan web üzerinden merkezileştirilebilir ve erişilebilir durumdadır. Ve tüm yedeklemeler de orada saklandığından verileriniz asla kaybedemezsiniz.

Aslında, her şey web üzerinde tek bir yerde saklandığından, yanlış bilgisayarda kişisel, gizli veya uygunsuz bir şey bırakamazsınız. Bu, ihtiyaç duyduğunuz verileri her yerden alabileceğiniz anlamına da gelir. Elbette bu işlemi güvenli ve şifre korumalı şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Web tabanlı çözümler benimseme konusunda birçok kuruluşun karşılaştığı en büyük sorun güvenlik kaygıları dır. Sonuçta, dosyalar, programlar ve diğer veriler sunucuda güvenli bir şekilde tutulduğunda, korunmakta olduklarından nasıl emin olabilirsiniz?

Cevap, kısa şekilde bilemezsiniz olacaktır. İlk olarak, bu tür donanımlara fiziksel olarak erişemezsiniz ya da güvenliğini kontrol edemezsiniz. Dahası, web tabanlı programları kullanırken şunu anlamak çok önemlidir, verileriniz diğer müşterilerle alan paylaşıyor olabilir ve bu bir bilgisayar korsanının başka bir kullanıcıyı veya şirketi hedef alması ve verilerinizin de yakalanması durumunda sorunlara neden olabilir.

Yazılımcı Olmak

Kişisel olarak web tabanlı programlar kullanıyorsanız, internet güvenliğinizi artırmak için birkaç ipucu verebiliriz. Bilgisayarınızı daima kilitleyin, güncellemelerden haberdar olun ve iş için web tabanlı programlar kullanıyorsanız, çalışanların müşteri verilerine erişimini sınırlayın.

PEŞİN OLARAK ÖDE VEYA KULLANDIKÇA ÖDE

Web tabanlı yazılımın en önemli avantajlarından biri, uygun bir fiyata erişilebilir olmasıdır. Çoğu web tabanlı program kullandıkça ödeme yapmanızı ister. Bu, yazılımın sunduğu hizmetten yararlanmazsanız, o zaman en azından paradan vazgeçmek zorunda kalmayacağınız anlamına gelir.

Kullandıkça Ödeme Sistemi

Bu arada, masaüstü yazılımı yalnızca programın ilk sürümünü satın almayı değil, ek ücret ödeyerek sürümünü güncellemeyi de gerektirir. Ayrıca, masaüstü programlarının çoğu bazen cihazınızın daha yüksek teknik özelliklerini gerektirir ve bu sizi mali anlamda zorlayabilir.

WEB TABANLI YAZILIM SEÇMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ne yazık ki, web tabanlı yazılım veya programları kullanmaya başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir dezavantaj var. Genellikle sürekli ve hızlı internet bağlantısına ihtiyaç duyarlar. Bu mesele yavaş yavaş giderek daha az alakalı hale gelmekle birlikte, dikkate alınmalıdır. Günümüzde, bazı web tabanlı çözümler zaten çevrimdışı sürümler de sunmaktadır.

KULLANDIĞINIZ YAZILIMI ÖZELLEŞTİRMENİZ GEREKİYORSA

Performans, dikkate alınması gereken çok ilginç bir gerekliliktir ve masaüstü tabanlı ve web tabanlı programlar arasında kesin bir kazanan yoktur. Dikkate alınması gereken önemli faktörlerden biri, kullandığınız yazılımı gereksinimlerinize göre kişiselleştirme imkanı.

Web Programlama

Masaüstü tabanlı programlar, web tabanlı programlardan daha kolay özelleştirilebilir. Arayüz değişimine ihtiyaç varsa veya ham verilerle sınırsız gerçek zamanlı etkileşim için özel gereksinimleriniz varsa, masaüstü tabanlı programlar daha uygundur.

KİŞİSEL TAT ÖNEMLİDİR

Her iki platformun destekçileri her birinin net bir avantajını talep etse de, bu gerçekten kişisel bir zevk meselesidir ve mükemmel bir karar vermek neredeyse hiç mümkün olmayacaktır. Bu özellikle teknolojilerin zaman içinde değiştiğini ve hiç kimsenin geleceği mükemmel bir şekilde öngöremediğini farketiğimizde oldukça doğru bir ifade dir. Bu nedenle en önemli şey esnekliği korumaktır. Bu, bir masaüstü çözümü tercih etseniz veya tam tersi olsa bile, daha sonra diğer seçeneğe geçmek mümkün olduğu kadar kolay olmalıdır.

Etiketler
  • Web Yazılım
  • Popüler Bloglar

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler sabah 07:00 - 09:00 arası ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.